FOTO: Pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale MGB-ul transnistrean l-au reținut, din nou, pe Iurie Coțofan. Detalii

FOTO: Pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale MGB-ul transnistrean l-au reținut, din nou, pe Iurie Coțofan. Detalii

Structurile ilegale de forță din regiunea transnistreană l-au reținut, din nou, pe veteranul Iurie Coțofan, pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Astăzi, în jurul orei 09:30, la postul ilegal dintre localitățile Corjova și Cocieri, r-ul Dubăsari, reprezentanții ”mbg-ului” din regiunea transnistreană, l-au reținut pe Iurie Coțofan, veteran al războiului de pe Nistru, activist civic pentru drepturile omului și consilier local din s. Corjova.

  • Cocieri și Corjova, chiar dacă se află în stânga Nistrului sunt localități controlate de autoritățile constituționale, în Corjova sunt și autorități publice locale, primar și consilieri locali, însă administrația separatistă consideră această localitate temporat necontrolată de Tiraspol și au amenajat un post ilegal de control între aceste două sate.
Post ilegal între s. Corjova și Cocieri
Foto: Zona de Securitate

Asociația Promo-LEX anunță că Iurie Coțofan a fost reținut în timp ce se întorcea din or. Dubăsari (localitate aflată sub controlul administrației de facto de la Tiraspol), unde a vizitat-o pe mama sa. Ulterior, acesta a fost escortat la sediul așa-numitului ”mgb” din or. Dubăsari, fiindu-i ridicat buletinul, sub pretextul încălcării presupusei interdicții de acces în regiunea transnistreană.

Informația a fost confirmată și de către Inspectoratul de poliție Dubăsari, pentru Zona de Securitate, care ne-a declarat că au înregistrat incidentul și urmează să investigheze cele întâmplate.

„Mai mult de 2 ore, Iurie Coțofan a fost forțat să aștepte un răspuns afara, în frig, timp în care nu i s-a permis să părăsească perimetrul sediului ”mgb”. Acest fapt poate fi calificat nu doar ca o reținere de facto, dar și ca o metodă de intimidare, utilizată de structurile de forță. În jurul orei 13:00, reprezentanții ”mgb-ului” i-au returnat buletinul și i-au confirmat interdicția de acces în regiune,” susțin cei de la Promo-LEX.

În eliberarea lui Coțofan pe lângă IP Dubăsari s-a implicat Comandamentul militar a Forțelor de Menținere a Păcii din partea R. Moldova.

Iurie Coțofan

Amintim că în luna august 2020, Iurie Coțofan, împreună cu un alt veteran al războiului de pe Nistru, Victor Timuș au fost reținuți de către pretinșii grăniceri, ulterior acestora li s-au înmânat ”avizele” emise de către ”MGB-ul” local cu privire la interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

 

„Deportați” de regimul de la Tiraspol. De aproape trei luni, doi veterani nu pot intra în propriile case