FOTO. Oleg Horjan a fost condus pe ultimul drum. Ce se cunoaște despre asasinarea sa

Foto: Mark Tkachuk

FOTO. Oleg Horjan a fost condus pe ultimul drum. Ce se cunoaște despre asasinarea sa

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, ce a fost găsit înjunghiat în dimineață zilei de 17 iulie, în casa sa situată într-o localitate din suburbia orașului Tiraspol, a fost astăzi înmormântat. La ceremonia funerară au fost prezenți sute de oameni ce l-au petrecut cu flori și aplauze. Sicriul a fost deschis pe durata procesului de rămas bun, de asemenea pe acesta a fost plasat steagul pretinsei rmn.

FOTO: Newsmaker

Detalii preliminare despre asasinare (din declarațiile rudelor și a pretinselor organe de forță din regiune)

Apropiații lui Horjan ne-au relatat despre cum fost descoperită crima. Corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit în biroul său, de către fosta lui soție, aceștia nu locuiau împreună, dar aveau tutelă comună asupra fiului lor minor, care deseori stătea în casa din Sucleia. În momentul depistării, Horjan avea leziuni în regiunea capului, dar și mai multe plăgi de cuțit ce i-ar fi provocat în final decesul.

Așa-numitul Comitet de anchetă din regiunea transnistreană a anunțat că omorul s-a produs noaptea: ,,În cadrul examinării preliminare, medicul legist a constatat multiple răni la nivelul gâtului și spatelui, mai multe leziuni în regiunea capului, produse, probabil, de un obiect contondent (care își deteriorează țesutul mecanic directe și nu are vârf sau muchie ce ar putea tăia).”

Comitetul transnistrean de anchetă analizează versiunea unei crime „asociate cu jaf”, apropiații politicianului ne-au declarat că lucrurile de preț din casă nu au dispărut, din seif ar fi fost luate doar actele, acolo s-ar fi regăsit și un obiect din aur ce nu ar fi fost luat, la fel ca bijuteriile și ceasul său din aur.

Potrivit versiunii transnistrene ancheta nu exclude că ar fi fost mai multe persoane implicate, reieșind din natura leziunilor. Ușa din față a casei ar fi fost deschisă. Nu există semne de intrare forțată pe ușa din față. Casa era sub supraveghere video, însă laptopul care era folosit pentru stocarea înregistrărilor a fi dispărut.

În regiune a fost deschis un pretins dosar penal pe acest caz, iar versiunea principală la moment este:crimă însoțită de jaf.

Din informațiile pe care le cunoaștem la moment, Poliția Republicii Moldova a făcut o solicitare către Tiraspol de a participa în comun la anchetarea cazului, însă au primit refuz.

În ziua aflării tragediei Biroul Politici de reintegrare a emis un comunicat de presă în care a anunțat că a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

,,Concomitent, am propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor acestei fapte tragice.

Biroul condamnă cu vehemență acțiunile criminale care atentează la viața și sănătatea oamenilor.”

Ieri, 20 iulie la Bender, la ședința Comisiei Unificate de control a fost discutat cazul morții violente ce s-a produs în satul Sucleia situat în perimetrul Zonei de Securitate. Delegația Republicii Moldova a condamnat cu fermitate acțiunile criminale care au luat viața unui om.

,,Având în vedere Principiile de cooperare între Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate, semnate la 10 decembrie 2004, delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE.”

Reacții externe: Ambasada SUA, UE  și OSCE

La decesul politicianului au reacționat organizații locale cât și misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, Printre care asociația Promo-LEX care în acest context, solicită:

 Autorităților constituționale ale Republicii Moldova

▪️ Investigarea promptă și eficientă a decesului d-lui Oleg Horjan și prezentarea rezultatelor anchetei.

▪️ Sesizarea și implicarea instituțiilor și a organizațiilor internaționale relevante în procesul de monitorizare și apărare a drepturilor fundamentale în regiunea transnistreană.

▪️ Asigurarea protecției activiștilor care manifestă împotriva încălcării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

▪️ Sancționarea persoanelor responsabile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, inclusiv limitarea dreptului de circulație și înghețarea activelor acestora aflate în Republica Moldova.

Misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova

▪️ Monitorizarea cazului și condamnarea persecuțiilor sistemice ale activiștilor din regiunea transnistreană.

Misiunea OSCE în Moldova a făcut apel la autoritățile separatiste de la Tiraspol ,,să investigheze în profunzime această crimă și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Dacă este necesar, Misiunea este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării acestei anchete.”

În acest context și Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a solicitat „o anchetă completă și transparentă”.

Conform unui comunicat emis de administrația liderului separatist de la Tiraspol, acesta  a avut o discuție cu șeful delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, pe care l-a informat despre omor.

„Ancheta este la controlul meu”, i-a spus Krasnoselski lui Mazeiks.

 

Citește și opinia lui Ghenadie Ciorba referitor la omorul lui Horjan, aici.

Horjan a fost considerat ca un politician de opoziție față de regimul de la Tiraspol, anterior acesta a fost deținut timp de patru ani, pentru organizarea unui miting. acesta a rămas și după eliberare a fi un politician anti oligarhie, dar prorus, având o relație apropiată cu partidul comunist din Federația Rusă.

oleg horja in inchsoare
Oleg Horjan în perioada în care era deținut

După eliberare, acesta a fondat „Uniunea forțelor de opoziție din Transnistria”.

Horjan a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, pe 6 iunie 2018, față de actuala putere. În luna noiembrie 2018, judecătoria supremă din Transnistria l-a condamnat, acuzându-l de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit pretinsei anchetei, Horjan a smuls epoleții unui milițian și l-a lovit pe acesta în timpul protestului. Acesta a fost eliberat pe 6 decembrie 2022 după ispășirea termenului de detenție.

Din 2010 până în 2019, Oleg Horjan a fost deputat al pretinsului Soviet Suprem de la Tiraspol. Din 2010 a condus Partidul Comuniștilor din regiunea transnistreană. În decembrie 2016, a participat la alegerile ilegale prezidențiale din Transnistria, unde a obținut pe locul trei.