FOTO. O pretinsă judecătoare de la Tiraspol, cu pașaport rusesc, nu a fost lăsată să între în țară. Este responsabilă de încălcarea drepturilor omului în cinci cazuri examinate de CEDO

FOTO. O pretinsă judecătoare de la Tiraspol, cu pașaport rusesc, nu a fost lăsată să între în țară. Este responsabilă de încălcarea drepturilor omului în cinci cazuri examinate de CEDO

În prima lună a noului an, cel puțin doi cetățeni ruși care locuiau în regiunea transnistreană nu au fost admiși în Republica Moldova de către autoritățile de frontieră.

Cel mai recent caz, pe 22 ianuarie, pretinsa „președintă” a pseudo-judecătoriei de la Tiraspol, Anna Mamei, nu a fost admisă de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova să intre în țară.

Anna Mamei a zburat la Chișinău din Erevan.

Ana Mamei

Într-un răspuns pentru „Zona de Securitate”, Poliția de Frontieră precizează că autorizarea trecerii frontierei de stat nu este permisă în baza documentelor emise de către autoritățile ilegale din regiunea transnistreană, din considerentul că sunt acte nerecunoscute și nu fac parte din lista documentelor de călătorie omologate internațional. Însă, respectivele acte pot fi prezentate ca dovezi justificative pentru accederea străinilor pe teritoriul național.

„Decizia autorizării trecerii frontierei de stat aparține angajatului Poliției de Frontieră de la linia de control, care analizează situația pentru fiecare călător în parte, în funcție de actele prezentate și scopul declarat”, se arată în răspunsul Poliției de Frontieră.

Redacția noastră a verificat lista persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, din perspectiva hotărârilor CtEDO pronunțate din 2004 până în prezent – listă întocmită de Asociația Promo-LEX. Am vrut să vedem dacă pretinsa judecătoare Anna Mamei se regăsește în această listă.

Am descoperit că ea apare în cel puțin cinci hotărâri în baza cărora au fost puși la închisoare cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv veteranii războiului din 1992 Iurie Coțofan și regretatul Valeriu Mițul.

Mai exact, Mamei se regăsește în două Hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

– Cauza Berzan și alții c. Moldovei și Rusiei – 17.09.2019

Mamei Anna K. (Мамей Анна К.) – judecătoare judecătoria or. Tiraspol l-a condamnat pe Ostap Popovschii pe 29.07.2010 la 15 ani de detenție.

Tot ea a menținut, în 2011, „sentința” ilegală de condamnare a cetățeanului Dmytro Shkvarchenko.

A menținut arestul administrativ ilegal în privința veteranilor de război Valeriu Mițul și Iurie Coțofan în 2011.

În acea perioadă Mițul era primar de Corjova, iar Coțofan consilier local. Cei doi fuseseră reţinuţi pe 2 martie – ziua comemorării victimelor războiului de la Nistru – şi condamnaţi la șapte zile de închisoare. Au stat în detenție trei zile din cele șapte. Cei doi au fost arestaţi la ieşirea din biserica din sat, în drum spre cimitir, după slujba de pomenire a eroilor căzuţi în luptele de la Nistru. Motivul: aveau la ei drapelul Republicii Moldova. Video de la reținere.

În 2012, Mamei a menținut sentința de condamnare ilegală și în privința reclamantului Denis Schidu.

– Cauza Babchin c. Moldovei și Rusiei din 17.09.2019

Mamei Anna K. fiind „judecătoare” la Tiraspol, a aplicat în mod repetat arestul, iar apoi pe 19.11.2013 l-a condamnat pe Valentin Babchin la 15 ani privațiune de libertate.

Valentin Babchin este fostul director al Combinatului de Produse de Panificaţie din Tighina şi proprietarul mai multor afaceri din Republica Moldova și a fost condamnat de Mamei Anna la 15 ani închisoare, cu confiscarea averii şi plata unor „despăgubiri” de aproximativ 8 milioane de dolari.

Mamei l-a declarat vinovat pe omul de afaceri pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari.

Precizăm că aceste două cazuri de interzicere a accesului pe teritoriul Republicii Moldova vizează cetățeni ruși care locuiesc în regiunea transnistreană fără un permis de ședere în Moldova și fără vreun alt statut legal ce le-ar permite șederea.

Nu există o statistică privind numărul total al persoanelor din stânga Nistrului care se află în situații similare.

Listele persoanelor, din perspectiva hotărârilor CtEDO, pronunțate din 2004 până în prezent le puteți accesa mai jos.