FOTO: Ghenadie Ciorba a fost eliberat

Ghenadie Ciorba după un an de detenție, la câteva ore de la eliberare Foto: arhiva personală

FOTO: Ghenadie Ciorba a fost eliberat

Ghenadie Ciorba, condamnat anterior la 3 ani și 3 luni de detenție, a fost eliberat. Recursul a fost examinat astăzi de către pretinsa judecătorie supremă de la Tiraspol, care a decis eliberarea acestuia.

Ghenadie Ciorba este un activist vocal în stânga Nistrului. Anul trecut, acesta a venit cu mai multe critici la adresa administrației de facto de la Tiraspol. În iulie 2020, el a fost reținut de către structurile de forță din regiunea transnistreană, fiind învinuit de organizarea unui protest ilegal, desfășurat spontan împotriva restricțiilor anti-COVID impuse de către administrația de facto. În scurt timp, Ghenadie Ciorba a fost învinuit pentru fapte de extremism.Ghenadie Ciorbă s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an, perioadă în care avocații Promo-LEX au depus mai multe eforturi pentru a obține eliberarea a acestuia.

La 19 iulie 2021 pretinsa instanță de judecată din orașul Râbnița l-a condamnat pe Ghenadie Ciorba la 3 ani și 3 luni pentru fapte de ”extremism.”

La scurt timp după decizia de a-l condamna pe un termen de trei ani, Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii a condamnat privarea de libertate a activistului, dar și decizia de al amenda pe Mihail Ermurachi pentru opiniile exprimate public. SUA a catalogat atunci detenția drept “acuzații motivate politic”.

Ghenadie Ciorba, pâna la detenție

Asociatia Promo-LEX constată că „libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului și nu acțiune de extremism. Aceasta trebuie garantată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.”