
Sursa: Biroul politici de reintegrare 22/12/2021
FOTO: Explicăm cum a pierdut Chișinăul accesul la liceul de la Rîbnița, pe care acum speră să-l reîntoarcă
- Drepturile Omului Hotărâri-cedo Reintegrare
Redacția
- 17/02/2025
După ce Tiraspolul a refuzat suportul, repetat, oferit de Uniunea europeană, în sumă de 60 de milioane de euro, alegând să primească gaz rusesc prin firme intermediare, Chișinăul a transmis o serie de condiționalități, pentru a permite tranzitul. Printre acestea rezolvarea problemei liceului de la Rîbnița.
Autoritățile nerecunoscute din regiune încă nu a venit cu un răspuns, dar Chișinăul speră să-și poate reîntoarce instituția, după ani de negocieri.
„Singura soluție care poate fi este retrocedarea bunurilor care au fost sechestrate, întoarcerea sediului, și sperăm foarte mult ca, în viitorul apropiat să avem acest sediu. (…) Sigur că clădirea este într-o stare avariată, într-o stare proastă, avem nevoie de a face acolo investiții. Există posibilități de investiții acolo, în această școală, dar pentru ca să facem astfel de investiții trebuie să știm ffoarte clar cui aparține, că suntem noi proprietarii”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Pe 18 februarie, o delegație de la Chișinău urmează să efectueze o vizită la liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului.
Preluat cu asalt: Cum a rămas liceul de la Râbnița fără sediu
Pe 1 septembrie 1989, la cererea localnicilor, autoritățile de la Rîbnița au decis să deschidă Școala Medie Incompletă nr.12 (din 1993 – Școala Medie) în localul grădiniţei nr.13 din oraş, pentru 70 de copii moldoveni.
Odată cu ocuparea regiunii transnistrene de către forțele separatiste susținute de Federația Rusă, autoritățile secesioniste au început să intimideze personalul și elevii școlii respective. Instituția a fost nevoită să-și schimbe mai multe sedii de-a lungul anilor, pe care însă le obținea cu greu de la administrația de ocupație din regiune.
În 2004, câteva zeci de miliţieni transnistreni au intrat în sediul liceului, după ce încercaseră anterior să sigileze instituția, dar au întâmpinat opoziţia cadrelor didactice.
Preț de câteva ore, un grup format din 16 părinți, profesori și elevi ai liceului de la Rîbnița au ținut blocată ușa de la biroul directorului, pentru a nu-i lăsa pe milițieni să intre în încăpere. Aceștia, însă, au spart ușa, arestând imediat toți bărbații, scria presa românească.
Astfel, în vara anului 2004, personalul și elevii au fost alungați din sediul ce le aparţinea și pe teritoriul căruia se construiau, din bugetul de stat al Republicii Moldova, două blocuri de studii. Părinții și profesorii au fost hărțuiți și amenințați cu dosare penale.
Aceasta era, la acel moment, a treia instituție cu predare în limba română, pe lângă cele de la Tiraspol şi Tighina, vizată de autorităţile separatiste în „războiul școlilor”, iar cazul a atras atenția comunității internaționale. UE a cerut autorităților autoproclamate din regiunea ocupată de Rusia încetarea intimidărilor asupra școlilor românești din zonă.
Atât Chișinăul, cât și OSCE au făcut demersuri către autoritățile secesioniste de la Tiraspol de a întoarce sediul luat cu forța în anul 2004. Mai mult decât atât, în 2010, CEDO a admis demersurile a trei licee românești, printre care și cel de la Rîbnița, iar doi ani mai târziu, le-a dat câștig de cauză, condamnând Federaţia Rusă de violarea dreptului la educaţie în limba română.
După evenimentele din 2004, rămas fără sediu, liceul și-a continuat activitatea într-o clădire închiriată de la Uzina Metalurgică din or. Râbnița, însă care nu e adaptată procesului de studii prevăzute pentru un asemenea nivel.
„Lipsa unor condiții propice, adecvate, sigure și predictibile au făcut ca numărul de copii ce-și fac studii în Liceul Teoretic „Evrika” să fie considerabil mai jos dacă e să comparăm cu perioadele de până la criza din 2004 și presiunilor de până atunci. Mai cu seamă, în anii de studii 1997-1998 în liceu erau înscriși 808 copii, în perioada 2004-2005 – deja 557, iar în anul 2021 – doar 189”, menționa Biroul politici pentru Reintegrare în 2021, după o vizită la sediul precedent și la cel actual al Liceului de la Rîbnița.
Totuși, sediul de bază al liceului de la Râbnița nu a fost întors nici până astăzi, iar mult timp autoritățile constituționale nu au avut acces în ograda lui.
Urmare a vizitei din 2021 și a evaluării preliminar efectuate a blocului de studii, neutilizat de mai bine de 17 ani, atunci, s-a constatat o serie întreagă de îngrijorări ce necesită o documentare tehnică minuțioasă, inclusiv, elaborarea unui studiu de fezabilitate asupra volumului de investiții și de lucrări necesare întru a reabilita, consolida, moderniza și definitiva infrastructura până la etapa dării în exploatare și a inițierii unui proces calitativ de învățământ în sediul respectiv.
Totuși, Chișinăul mai nota că în localitățile din proximitate există un interes sporit de a frecventa instituția din partea unui număr mult mai mare de copii. În prezent, liceul de la Rîbnița este frecventat de către 200 de elevi.
GALERIE FOTO 22.12.2021, Râbnița
Sursa: Biroul politici de reintegrare