FOTO. Din Federația Rusă la „alegerile” din stânga Nistrului a venit o întreagă delegație. Aceștia s-au întâlnit și cu deputații socialiști

FOTO. Din Federația Rusă la „alegerile” din stânga Nistrului a venit o întreagă delegație. Aceștia s-au întâlnit și cu deputații socialiști

Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație  formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși.

Vladimir Sipiaghin, unul din deputații ruși veniți în Republica Moldova, a postat o fotografie în care este prezentă întreaga delegație alături de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova și mai mulți deputați socialiști din Parlamentul de la Chișinău. Fotografia a fost intitulată: „Vizită de lucru în Transnistria.”

Printre deputații și politicienii ruși sunt:

Turov Artem- deputat

Dengin Vadim – deputat

Arkhanov Yuri -Membru al Consiliului Federației Ruse

Sipyagin Vladimir – deputat

Cel mai probabil că această fotografie comună a fost făcută în incinta Ambasadei ruse în Moldova, în centru este Vasnețov Oleg, ambasadorul.

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova, fracțiunea Partidului Socialist au particiapt la întâlnire în următoare componență:

Corneliu Furculiţă

Zinaida Greceanîi

Bogdan Ţîrdea

Vasile Bolea

Vlad Batrîncea

Fiodor Gagauz

UPDATE: Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova a anunțat cu puțin timp în urmă că s-a întâlnit și el cu delegația rusă.

Sursa: Igor Dodon/tg

La întâlnire cu Dodon a fost prezentă și Olga Cebotari, fost  Viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova în perioda noiembrie 2020-iulie 2021.

Într-un raspuns anterior  pentru Zona de Securitate, în legătura cu declarațiile altor deputați rusi care încurajau locuitorii regiunii să iasă la vot, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a catalogat aceste îndemnuri drept sfidare la adresa suveranității Republicii Moldova.

„Diplomația Republicii Moldova reiterează că oricare participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean.”

Cu referire la așa numitele alegeri prezidențiale care urmează a fi organizate pe data de 12 decembrie în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, autoritățile naționale le califică drept neligitime și nule, care contravin legislației naționale în vigoare, precum și principiilor relevante ale dreptului internațional. Un comunicat î acest sens a fost difuzat de către Biroul politici de reintegrare, în care este stipulat ca partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de ”observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor ”alegeri”.

VIDEO. Un grup de deputați ruși îndeamnă locuitorii regiunii transnsitrene să meargă la pretinsele alegeri prezidențiale. Reacția MAEIE

 

Amintim că Republica Moldova și Fedarația Rusă au semnat cu 20 de ani în urmă un Acord de prietenie, pe care Rusia l-a încălcat începând cu semnarea lui, mai exact  articolul 5 în care se menționează că „părțile se vor abține de la acțiuni ce vor susține sau încuraja mișcări separatiste de pe teritoriul țărilor lor.

Rusia deschide în regiunea transnistreană un număr record de secții de vot. MAEIE se face că nu vede