Fostului Primar de Corjova, Valeriu Mițul, i s-a interzis aflarea în propria localitate. „Eu ce să fac dacă vor veni noaptea să mă ia?”

Valeriu Mițul

Fostului Primar de Corjova, Valeriu Mițul, i s-a interzis aflarea în propria localitate. „Eu ce să fac dacă vor veni noaptea să mă ia?”

Valeriu Mitul, locuitor al satului Corjova, raionul Dubăsari, fost primar în localitate, consilier local în prezent, veteran al războiului de pe Nistru și activist civic pentru drepturile omului, a fost declarat interzis în regiunea transnistreană.

Regimul ilegal i-a aplicat o așa-zisă interdicție în care se arată că acesta timp de trei ore trebuie să părăsească regiunea, deși Corjova, unde acesta locuiește, este teritoriul controlat de Chișinău, având acolo primărie, instituții de învățământ, polițist de sector, Tiraspolul consideră acestea localitate parte din orașul Dubăsari și astfel i-a interzis aflarea lui și în această localitate. 

Am discutat la telefon cu fostul primar și aceasta ne-a spus că nici nu are de gând să plece, dar nu mai poate să se opună singur unui întreg regim.

„Ei  nu mi-au spus direct să plec din Corjova, ei si în interdictie au scris că eu trăiesc în orașul Dubăsari pe strada Proletarilor, la care eu le-am spus că nu stau în Dubăsari, eu sunt din Corjova, am vrut inițial să mă refuz să nu semnez, dar după asta m-am gândit că nu o să am nicio dovadă la ilegalitățile lor.

Situația asta mă stresează, dar nu mai am putere să fac ceva, eu am sunat la Biroul de Reintegrare, persoana la care am apelat mi-a spus că e în concediu și va transmite la alt coleg și nimeni așa și nu m-a mai apelat. Unde să mă duc eu acum, doar la spital!

Pe parcursul la anii aceștia ne-am fondat asociație de veterani și toți anii aceștia și-au bătut joc de mine și tot timpul mi-am hotărât întrebările singur, eu nu am avut susținere de la conducerea asta a noastră. De câte ori m-au reținut și m-au luat și la comisariatul lor militar și câte provocări au mai fost eu m-am descurcat, nu am așteptat, dar acum nu am putere ca să mă opun. O să vină doi și m-or lua de subțiori și o să mă ducă unde o să vrea.

Pretinșii grăniceri tranistreni, care se află ilegal în zona de securitate, l-au reținut pe Mițul în jurul orelor 10:20, la pretinsul post vamal din s. Lunga, r-ul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol, i-au ridicat actele de identitate și l-au reținut timp de o oră. Ulterior, aceștia i-au întors documentele și i-au înmânat interdicția de a intra în regiunea transnistreană. Precizăm că aceasta este a doua reținere ilegală a lui Valeriu Mițul la un interval de două luni, în luna mai acestuia nu ia fost înaintată nicio înștiințare despre pretinsa interzicere, atunci biroul de reintegrare a avut o reacție scandaloasă în care a recomandat evitarea trecerii prin punctele ilegale de control transnistrene, persoanelor care dețin „interdicții” sau care figurează în așa-numitele liste de prohibiție ale structurilor de forță din regiune.

În „documentul” oferit acestuia astăzi se arată că interdicția este în vigoare începând cu 6 august 2020. Atunci când și alți doi veterani au fost declarați indezirabil de regimul separatist, În cazul lui Iurii Cotofan și Victor Timuș, la fel au fost au fost reținuți la acest post, însă în august 2020. În tot acest timp Mițul a circulat regulat prin postul ilegal Lunca, dar nu i s-a dat vreo înștiințare. 

Valeriu Mițul ne-a spus că a reușit să discute după cele întâmplate doar cu Misiunea OSCE, însă nu își pune mari speranțe în ei. 

„Am vorbit cu observatorii misiunii OSCE și i-am întrebat dacă pot să mă ajute aceștia au spus că ei doar strâng date pentru Comisia Unificată de Control, dar eu știu mecanismul acesta a lor de consens și nu vor rezolva nimic, dar eu ce să fac? Dacă vor veni noaptea să mă ia? Eu nu pentru mine lupt, am înțeles că lista asta mai are anume nu doar noi trei și când le va trebui vor scoate câte unul din listă.” 

În cazul lui Timuș și Coțofan, Procuratura nu a deschis dosar penal motivând că nu pot identifica persoanele responsabile de impunerea interdicției, deși atât în cazul lui Mițul, cât și în cazul lui Coțofan și Timuș, interdicțiile sunt semnate de pretinsul director al MGB-ului de la Tiraspol, Valeriu Ghebos.

Mițul consideră că acțiunile Tiraspolului vin după ce văd pasivitatea Chișinăului care nu face nimic în legătură cu aceste interdicții.

În acest context, Promo-LEX a reiterat  problema reținerilor și restricțiilor abuzive efectuate de către administrația de facto de la Tiraspol. „Solicităm autorităților constituționale,  inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, să nu realizeze doar acțiuni birocratice și formale, dar să depună eforturi suplimentare pentru a  preveni asemenea situații.”

Valeriu Mițul a fost primar al satului Corjova între anii 2003 – 2011.  Pe data de 2 martie 2011, în timpul manifestației de comemorare a combatanților căzuți în conflictul de pe Nistru, Valeriu Mițul, împreuna cu un consilier au fost reținuți de miliția transnistreană. Într-o oră, judecata din orașul Dubăsari a proclamat o sentință de arest pe o perioadă de 7 zile, pentru huliganism și arborarea drapelului Republicii Moldova în regiunea de securitate. Însă, peste 3 zile aceștia au fost grațiați de către președintele al așa numitei „RMN”, Igor Smiornov.

Peste o luna după acest incident, Valeriu Mițul a suferit un atac de cord, după care a fost operat, fiind identificat cu o complicație a ventriculului stâng al inimii.