Fostul vicepremier pentru reintegrare explică în ce condiții Vadim Krasnoselski ar putea fi reținut

Fostul vicepremier pentru reintegrare explică în ce condiții Vadim Krasnoselski ar putea fi reținut

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar putea fi reținut de către forțele de ordine ale Republicii Moldova, atunci când vine în dreapta Nistrului, doar dacă ar fi voință politică pentru aceasta. Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic,  susține că pentru desfășurarea unei astfel de operațiuni este nevoie ca Guvernul sau Parlamentul să creeze o prevedere legală în care o astfel de restricție să poată fi aplicată și în afara unui dosar penal. 

Periodic opinia publică este bulversată când la Chișinău sunt observați exponenți ai regimului separatist, Lesnic susține că aceștia nu pot fi reținut deoarece potrivit legislației o persoană poate fi reținută sau împiedicată de a se deplasa doar în momentul în care există probleme de securitate și există un mandat foarte clar din partea unui organ de drept sau organ de securitate în privința anumitei persoane. 

„La momentul actual nu există un astfel de mecanism, decât acțiunile ce țin de un dosar penal. Dacă în perspectivă, și acestea au fost discuțiile pe care noi le-am avut cel puțin ca reflecție la această etapă, ar exista un document foarte clar în care Parlamentul și Guvernul ar stabilit că această procedură poate fi aplicată, urmează la nivel de decizie cine poate să își asume anumite restricții cu privire la numite persoane din regiunea transnistreană pentru încălcarea  drepturilor omului si acestea să fie foarte clar reglementate. Deci, de sine stătător, nici Biroul Politic de Reintegrare nu poate stabili că aceste persoane pot să se deplaseze sau nu se pot deplasa într-o anumită direcție pe teritoriul Republicii Moldova. În momentul în care se va ajunge la un act juridic foarte clar, expres cine este organul responsabil în afara unui proces penal doar în aceste circumstanțe se poate decide și se poat aplica alte tipuri de sancțiuni,” a declarat Lesnic pentru Zona de Securitate.


La moment în privința așa-numitului președinte de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu ar fi deschis vreun dosar penal de aceea el nu poate fi reținut. 

 „Nouă ne lipsește la momentul actual fie o hotărâre, fie o lege, fie o decizie concretă care să nu fie legată doar de procesul penal în momentul în care există doar bănuieli rezonabile.”

Uniunea European a creat anterior un mecanismul UE de sancțiuni împotriva persoanelor care sunt învinuite de separatism, această listă a fost cândva completată că numele a unor persoane din stânga Nistrului, în procesul de negocieri s-a decis ca din această listă să fie excluse toate numele, acum lista pentru Republica Moldova e goală.

Atât liderul de la Tiraspol cât și alți exponenți ai administrației nerecunoscute pot fi trași la răspundere pentru infracțiunea de uzurpare de calități oficiale. Lesnic consideră că această componentă necesită să fie revăzută. 

„În momentul în care tu pretinzi că tu ai atribuții de stat, precum ar fi fost un ministru din această regiune, și teoretic se i-a această decizie de a înțelege că nu mai  comiți mai mult această faptă și chiar și teoretic am spune că organul de urmărire penală ar spune, bine, ok! am terminat, s-a finalizat, ce facem mai departe? Mâine această persoană nu va avea această poziție de ministru să își continue același atribuții ilegale? Sigur că da!”

Declarațiile fostului negociator șef din partea Chișinăului au fost făcut într-un interviu pentru Zona de Securitate, acesta poate fi vizionat mai jos.