Focar de COVID la  „închisoarea” de la Hlinaia din regiunea transnistreană. „Deținuții nu beneficiază de niciun tratament”

Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol/ Captură Video

Focar de COVID la  „închisoarea” de la Hlinaia din regiunea transnistreană. „Deținuții nu beneficiază de niciun tratament”

 În Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol, există de mai multe săptămâni un focar de infecție cu COVID-19, în această perioadă, potrivit așa-ziselor autorități, 126 de persoane au fost depistate pozitiv dintre care doar 21 de persoane s-au recuperat. Numărul real ar fi de peste 150 de persoane infectate. 

Mai multe rude ale persoanelor afla în detenție ilegală în această închisoare ne-au informat despre existența unui focar de infecție cu Covid 19 care se extinde din ce în ce mai mult. S-a aflat că și liderul opoziției transnistrene, Oleg Horjan, care la fel este deținut ilegal de regimul de la Tiraspol în acest penitenciar a fost recent testat pozitiv la COVID-19

Anunț făcut de Nadejda Bondarenco, redactorul ziarului local de opoziție «Правда Приднестровья» („Adevărul Transnistriei”), membru al Partidului Comunist din opoziție.

Autoritățile separatiste țin în secret denumirea închisorii unde a fost depistat focarul, informând pentru prima dată despre depistarea mai multor persoane infectate, pe 15 aprile, fără să menționeze despre care loc de detenție este vorba. 

Ieri, așa-numitul Minister al Afacerilor Interne din regiune a emis un comunicat de presă în care a informat că la unul din penitenciare 104 condamnați sunt tratați pentru coronavirus. Un pacient a fost internat la spitalul de boli infecțioase Slobozia. 

„De la depistarea unui focar de COVID-19 în penitenciar la mijlocul lunii aprilie, 126 de persoane s-au îmbolnăvit. Dintre acestea, 28 – în ultimele trei zile. Recuperarea a 21 de condamnați a fost confirmată prin teste de laborator,” se arată în comunicat. 

Rudele persoanelor aflate în detenție ne-au spus că nu sunt respectate măsurile anti covid, personalul penitenciarului interacționează cu deținuții fără măști și mănuși, iar băieții care se revoltă de această situație sunt bătuți și aruncați în camere singulare, numite gropi.

Avocatul Promo-LEX, Pavel Czacu, constată că din datele care le dețin, focar de covid exista în Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol.

„Potrivit rudelor, deținuții nu beneficiază de niciun tratament. Persoanele bolnave au fost izolate, însă nimeni nu verifica situația lor. De la începutul pandemiei, acesta este deja al 3-lea focar de COVID în locurile de detenție din regiunea transnistreană, iar reacția autorităților constituționale în continuare lipsește. Pe aceasta cale solicită repetat intervenția autorităților de la Chișinău, Misiunea OSCE în Moldova să depună eforturi suplimentare pentru monitorizarea locurilor de detenție din regiunea transnistreană”, a declarat Cazacu pentru portalul Zona de Securitate.

Acesta spune că lipsa informațiilor și a unor reacții pe masura, nu face decat sa scadă încrederea locuitorilor acestei regiuni în capacitatea autorităților de a apăra drepturile omului în stânga Nistrului.

În locurile de detenție din regiune s-ar afla peste 2200 de persoane ceea ce depășește de 5 ori norma europeană privind numărul de încarcerați la 100 de mii de locuitori.