Spitalul raional Rezina
Fiecare al treilea medic de la Spitalul raional Rezina este din regiunea transnistreană. Pacienții de peste Nistru se adresează, pe an, în număr de 50 de mii
Galina Moldovan este din stânga Nistrului. De 15 ani activează la Spitalul raional din Rezina. Deține funcția de șefă a Secției Boli Interne. Medicul spune că deși s-a născut în Râbnița, nu vede mari diferențe cu orașul în care activează.
„Sunt orașe vecine, pentru mine nu reprezintă mare diferență, pentru că acolo eu trăiesc. Aici tot trăiesc și lucrez”, mai spune Galina Moldovan.
O treime din medici și pacienți celor două instituții medicale sunt din stânga Nistrului
Fiecare al treilea medic care activează în Spitalul din Rezina este din stânga Nistrului, la fel și în cazul pacienților care apelează în secția consultativă. Oamenii care se adresează la medic vin nu doar din Râbnița, o localitate vecină, dar și din Camenca, oraș aflat la o distanță mai mare, afirmă șefa secției boli interne, Galina Moldovan.
În 2021, Spitalul raional a beneficiat de suport în valoare de 1 milion de lei, bani care au fost utilizați pentru termoizolarea pereților. În anul curent, o altă jumătate de milion de lei a fost acordată Centrului de Sănătate din Rezina pentru achiziționarea unui colonoscop performant.
Anterior, ca să facă o investigație complexă la colon, oamenii din regiune erau nevoiți să facă un drum la Chișinău. Și dacă achiziționarea echipamentelor le aduce economii de timp și bani oamenilor, proiectul de termoizolare aduce economii considerabile pentru Spitalul raional, spune Nina Postu, directoarea instituției. Banii economisiți vor fi investiți în modernizarea și dotarea spitalului.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian susține că prin asemenea proiecte investiționale, oamenii din stânga Nistrului sunt atrași de lefuri mai mari și condiții de activare moderne.
„Este foarte interesant, dimineața am observat pe podul care leagă Rezina de Râbnița, sute de oameni se îndreptau în ambele sensuri – unii care lucrează la combinatul metalurgic de la Râbnița și locuiesc în Rezina, alții care lucrează la spital, la școli, în alte instituții din Rezina și fiind atrași de salariile mai mari din partea dreaptă a Nistrului”, a mai declarat Serebrian.
Directoarea Spitalului raional Rezina, Nina Postu, mai spune că: „Noi medicii suntem fără hotare, fără politică. Suntem prieteni, suntem colegi.”
Pe an, Spitalul raional Rezina înregistrează până la 1000 de pacienți din stânga Nistrului, dintr-un total de până la 6000 de pacienți. În secția consultativă sunt până la 50 de mii de adresări, din 150-200 de mii de adresări. Din 42 de medici angajați aici, sunt 14 doctori care lucrează la Spital de mai mulți ani, dar trăiesc în stânga Nistrului.
Proiectele își propun să apropie cele două maluri ale Nistrului
Sănătatea, educația, cultura, sportul, sunt domeniile prioritare la finanțarea proiectelor ce țin de reintegrarea țării, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. De asemenea, sunt încurajate să coopereze echipele sportive de pe ambele maluri ale Nistrului, instituțiile culturale și organizațiile de tineret sau de femei.
Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, această investiție s-a justificat plenar și a contribuit într-adevăr la o apropiere reală, o apropiere de oameni, „pentru că înainte de o soluționare politică, această soluționare civică este extrem de importantă, deci ea pregătește cumva terenul unei soluționări politice.”
În anul 2022 au fost acordate în total 15 milioane de lei pentru a rezolva probleme comunitare din peste 30 de localități din Zona de Securitate. ultimii doi ani de zile, fondurile alocate de Biroul de Reintegrare au fost utilizate pentru repararea și dotarea unor instituții medicale din localitate.