Fără susținerea examenului ar putea să nu mai fie posibil: Chișinăul propune modificarea procedurii de echivalare a permiselor de conducere din stânga Nistrului

Fără susținerea examenului ar putea să nu mai fie posibil: Chișinăul propune modificarea procedurii de echivalare a permiselor de conducere din stânga Nistrului

Guvernul de la Chișinău propune modificarea procedurii de preschimbare a permiselor de conducere, ce nu corespund celor de tip național, deținute de către cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și în municipiul Tighina/Bender. Anterior, aceștia puteau să obțină permisul de conducere național printr-o procedură de echivalare simplificată.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat despre inițierea procesului de consultare publică a proiectului hotărârii respective de Guvern în noiembrie curent, invocând necesitatea sporirii siguranței în trafic și a calității procesului de obținere a permiselor.

Astfel, deținătorii de permise emise în regiunea transnistreană ar urma să certifice repetat că întrunesc condițiile stabilite și corespund normelor minime privind aptitudinile fizice și mintale necesare pentru a poseda dreptul de a conduce vehicule, precum şi să dispună de autorizația corespunzătoare în cazul efectuării anumitor transporturi, prin susținerea examenului teoretic și practic.

În partea ce ține de punctul 51 din Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea şi valabilitatea permisului de conducere, autorii proiectului propun ca expresia „fără susținerea examenului” să fie substituită cu textul „după susținerea, în condițiile prezentului Regulament, a probelor teoretice și practice ale examenului, la categoria/categoriile/subcategoria/subcategoriile de vehicule, pentru care se solicită echivalarea dreptului de a conduce”.

Autoritățile notează că institutirea amendamentului respectiv prin nevoia combaterii multiplelor cazuri de ocolire de către unele persoane a reglementărilor naționale în domeniu. Acestea ar obține inițial permis de conducere la structurile din stânga Nistrului și municipiul Bender, cu preschimbarea ulterioară a acestuia pe un permis de conducere național emis de către Agenția Servicii Publice.

Așa cum nu există un mecanism privind schimbul de informații cu autoritățile autodeclarate și nerecunoscute din stânga Nistrului, Chișinăul vorbește despre prezența riscurilor sporite de corupere în procesul de obținere a permiselor.

Totodată, autorii proiectului afirmă că modificările propuse urmăresc alinierea la standardele internaționale și asigurarea unei evaluări riguroase a candidaților, menționând că R. Moldova a aderat la Convenția privind circulația rutieră de la Viena din 1968, care prevede că permisele de conducere trebuie eliberate doar după verificarea competențelor necesare de către autoritățile competente.

„Procesul de pregătire și examinare în vederea obținerii permisului de conducere practicat de către structurile respective din stânga Nistrului și municipiul Bender nu este similar celui prescris de normele naționale care transpun normele și practica Uniunii Europene”, se spune în proiectul propus consultării publice.

Până în prezent, permisele de conducere emise în regiunea transnistreană sunt echivalate cu cele naționale pe baza unui proces
administrativ simplificat.

  • Solicitantul trebuia să întrunească lipsa restricțiilor asupra dreptului de a conduce vehicule conform evidențelor MAI și ASP și să depună la ASP următoarele documente fără a susține examenul practic la subdiviziunile ASP:
  • cererea-tip și declarația pe proprie răspundere privind lipsa restricțiilor, veridicitatea datelor și autenticitatea documentelor;
  • actul de identitate conform Legii RM nr. 273/1994;
  • permisul de conducere eliberat în stânga Nistrului sau în mun. Bender;
  • adeverința medicală (Formularul nr. 083/e);
  • dovada achitării tarifului stabilit, cu excepția plăților electronice.

Odată cu schimbarea procedurii respective și luând în calcul faptul că R. Moldova a încheiat acorduri bilaterale cu mai multe țări europene, precum Grecia, Franța, Spania, Italia și Albania, pentru recunoașterea și schimbul reciproc al permiselor de conducere, iar permisele prezentate pentru schimb sunt verificate pentru autenticitate de către autoritățile din ambele state, cetățenii din stânga Nistrului și municipiul Bender care obțin permise naționale moldovenești, vor putea beneficia de facilitățile oferite prin aceste acorduri.