Facilitățile fiscale pentru regiunea transnistreană ar putea fi revăzute. Serebrian: În ce măsură alcoolul sau țigările sunt un produs de primă necesitate?

Facilitățile fiscale pentru regiunea transnistreană ar putea fi revăzute. Serebrian: În ce măsură alcoolul sau țigările sunt un produs de primă necesitate?

Regiunea transnistreană beneficiază de scutiri de taxe la importul mai multor produse de consum, inclusiv la importul carburanților, cu condiția că toate acestea vor fi consumate pe local. Aceste facilități sunt prelungite în fiecare jumătate de an, din 2001, iar în decembrie Guvernul Gavriliță urmează să decidă dacă vor merge pe aceeași cale ca în ultimii ani. L-am întrebat pe Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova cum vede el aceste facilități.

„E un mecanism la care trebuie să ne gândim, am discutat și cu partenerii europeni acest lucru, cred că trebuie să îl regândim. S-ar putea ca la Tiraspol să fie interpretate declarațiile mele că dorim să întețim presiunea economică, în niciun caz nu dorim și am spus asta și în cadrul întâlnirilor 1+1. Noi nu vrem să pedepsim cetățenii din stânga Nistrului care în proporții de 90% sunt cetățeni moldoveni. Niciun sat nu își pedepsețete cetățeniii indiferent de viziuni politice. Noi vrem să punem într-o stare de echitate de egalitate și cetățeanul și agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului. Eu nu zic că toate aceste facilități vor fi închise, vor fi revăzute dar anumite lucruri trebuiesc revăzute, în ce măsură țigările sunt un produs de necesitate sau alcoolul sau cât petrol se poate importa e discutabil.”

Șeful de la Reintegrare ne-a spus că dorința lui în funcția pe care o deține este crearea unui spațiu economic comun.

Oleg Serebrian – Aici partenerii din UE ne vor fi de mare folos cum să modelăm raporturile noastre economice mai departe în fel încât toată lumea să fie indestulată pe ambele maluri ale Nistrului. Intenția mea este să creez un spațiu economic comun, este firesc în calitate de viceprim-ministru pe Reintegrare să doresc crearea unui spațiu economic comun în care nu există două nomenclatoare pentru medicamente, două pentru produse fitosanitare, există unul care trebuie să fie permanent.

Reporter: – De aceste facilități fiscale beneficiază și Armata rusă din stânga Nistrului ce staționează ilegal acolo…

Oleg Serebrian – Nu putem penaliza 350 de mii de cetățeni din cauza acestui fapt. Sunt conștient că trebuie multă rigurozitate, că trebuie și responsabilitate și responsabilizare a celor din stânga Nistrului, dar întotdeauna e important să ținem minte măsura ca să nu ducem la tensiuni inutile și periculoase.”

Interviul integral îl găsiți mai jos sau pe pagina noastră de Facebook.