Experți: „Trebuie aplicată pedeapsa cu închisoare pentru moldovenii din stânga Nistrului care s-ar implica în lupta de partea agresorului”
Mobilizarea parțială decalnațată de președintele rus Vladimir Putin, în orice moment, pot aduce riscuri enorme pentru teritoriul Republicii Moldova. Unii experți de la Chișinău consideră că deși pretinsele autorități de la Tiraspol nu își doresc o implicare în războiul dintre Rusia și Ucraina, totuși la primul ordin dat de Putin, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski va acționa ca atare.
Într-un comentariu pentru Zona de Securitate, expertul Promo-LEX, Alexandru Postica exiplică cum ar putea fi mobilizați cetățenii din stânga Nistrului și cât de amenințatoare ar fi sancțiunile enunțate anterior de președinta Maia Sandu cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova persoanelor din regiunea transnistreană, în cazul unei unei implicări de partea statului agresor – Federația Rusă.
Zona de Securitate: Există riscuri de mobilizare în stânga Nistrului? Și dacă da, cum ele s-ar transpune în realitate? Cum la modul practic acești cetățeni vor fi mobilizați, în eventualitate, dacă li se va da comandă?
Alexnadru Postica: Evident, riscuri există. Ele sunt foarte reale riscurile de moblizare. Există unități paramilitare. Avem un efectiv practic similar celui din Republica Moldova în ceea ce privește numărul de soldați, cu ghilimelele de rigoare, în așa-numita armată transnistreană, totodată există și unitățile rusești. Pentru mine asta reprezintă un risc și o provocare în ceea ce privește securitatea națională. Deoarece noi avem de a face cu forțele rusești care stau ilegal, care au anumite mecanisme și care undeva pe parcursul timpului s-au dezvoltat. Vreți nu vreți, dar în ceea ce privește mobilizarea s-au dus liste, s-au dus evidențe. Sugestia este pentru autoritățile noastre să pregătească un plan de acțiuni în ceea ce privește într-adevăr pregătirea în cazul în care vom avea o mobilizare generală în regiunea transnistreană și pe de altă parte asigurarea securității persoanelor care nu vor dori să se înroleze. Pentru că aici avem alte 2 extreme: persoanele care vor fi forțate să se mobilizeze, dar nu exclud și faptul că ar exista o parte din populație care fiind izolată de informație și zombatp de propaganda rusească să se angajeze în anumite acțiuni militare împotriva propriilor cetățeni. Eu văd un risc destul de real această mobilizare, chiar dacă se invocă faptul că suntem protejați oarecum de forțele ucrainene, care la moment ar realiza un control mai la Est. …Cum noi la moment ne protejăm că așa-numiți voluntari ar circula nestingherit și s-ar afla printre noi. Este o mare provocare pentru securitatea noastră. Eu nu aș ignora acest aspect.
Zona de Securitate: Dar sancțiunea, cumva ar veni, anunțată de președinta Sandu de retragere a cetățeniei Republicii Moldova pentru cei care se înrolează în rândurile de mobilizatori?
Alexandru Postica: Credeți-mă că acesta este cel mai iluzoriu lucru. Până la urmă e o sancțiune, care nici nu-i privește, pentru că scopul lor nu este să mențină cetățenia.
Zona de Securitate: Cât de amenințatoare este această sancțiune pentru acești cetățeni ca să nu fie mobilizați?
Alexandru Postica: Nu este o amenințare serioasă. O amenințare serioasă ar fi continuarea urmăririi penale pe marginea creării unor structuri militare. Dacă e să ne aducem aminte de incidentul din 2012, când un tânăr a fost ucis de soldatul rus. La acel moment, de către Procuratura Militară a fost pornită o cauză penală, care ulterior a fost conexată cu alte cauze penale în ceea ce privește crearea de structuri paramilitare ilegale pe teritoriul Republicii Moldova. Un asemenea dosar penal există. Noi am demonstrat că există o structură militarizată în stânga Nistrului care recrutează ilegal tineri și-i obligă să satisfacă așa-numitul serviciul militar. Asta este o infracțiune conform Codului Penal. Nu ai decât să aplici legea. Analizează cine stă în sapte, cine organizează această structură, care e scopul structurii. Și scopul e foarte clar, și anume îndreptat împotriva statalității Republicii Moldova.Și avem componență deplină de infracțiune. Întrebarea mea este unde am ajuns nou după 15 ani de urmărire penală. Și atunci, sperietoarea cu lipsirea de cetățeni, credeți-mă că nu are nicio valoare. Deci, dacă-i spui că el are de la 10 la 15 ani privațiune de libertate pentru faptul că ai acceptat să te înroleze, să accepte grade militare, ai acceptat bani pentru a ține arma în mână deja se schimbă accentele.
Zona de Securitate: Krasnosleski ar asculta de Putin dacă i s-ar cere să ordone acea mobilizare?
Alexandru Postica: El nu are de ales, de principiu.Cu siguranță el nu are de ales în conjunctura existentă la moment. Să nu uităm că acum controlul este realizat din trei persective: militar, economic și politic. Ele rămân valabile și-n continuare, chiar dacă Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei. Controlul militar există și el este foarte evident. Controlul economic există – avem diferențiere de preț la gaz. Bine merci stau cu prețurile mai mici. Și controlul politic, evident, are toate pârghiile necesare guvernul din Rusia să dicteze și să obțină ce dorește de la Krasnoselski.
Angela Grămadă, preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” a declarat pentru portalul ZonadeSecuritate.md că, autoritățile de la Chișinău trebuie să promoveze interesele de securitate națională ale țării, iar asta poate să presupună și impunerea de sancțiuni pentru cei care se angajează în comiterea de crime pe teritoriul țării vecine.
Angela Grămadă: Există legislație modificată destul de recent în Federația Rusă care a încurajat destul de multă lume să devină și cetățeni ai Federației Ruse sau să renunțe la cea pe care o aveau. Acest proces a fost inițiat intenționat, având drept obiectiv atingerea unor strategii de politică externă. În prezent, realizăm că obiectivul nu a fost neapărat cel deja declarant: de apărare a concetățenilor ruși în afara teritoriilor naționale. A fost o strategie care a funcționat pe termen lung, multiplicând oportunități de suprimare a intereselor naționale de securitate a altor state. Practic, cei care au acceptat să beneficieze de această legislație acum sunt într-o situație imposibilă, când trebuie să aleagă între a nu ucide și a nu fi supus unor pedepse sau presiuni din partea autorităților ruse. Alegerea este una cât se poate de ingrată, pentru că legea rusă nu face diferență pe criterii etnice, ci mai degrabă pe apartenența la instituția cetățeniei, desi declarativ anume protecția închipuită a concetățenilor ruși a fost unul din elementele care au amplificat retoritca anti-fascistă, anti-ucraineană. Și aici intervine și a celor din Republica Moldova, care pot fi înrolați în armata rusă dacă se află pe teritoriul Federației Ruse și primesc chemarea oficială.
Discuția despre cetățenie este una sensibilă pentru că în Republica Moldova există multă lume cu dublă sau chiar triplă cetățenie. Doar că acum unii vor fi pedepsiți pentru demersurile pe care le-au făcut în acest sens. Cât de corectă este decizia Rusiei putem aprecia după obiectivul urmărit de leadershipul acestei țări: război nelegitim și neprovocat împotriva Ucrainei. Dar, autoritățile de la Chișinău trebuie să promoveze interesele de securitate națională ale țării, iar asta poate să presupună și impunerea de sancțiuni pentru cei care se angajează în comiterea de crime pe teritoriul țării vecine. Mai mult, dacă ne-am imagina pentru puțin timp că autoritățile de la Chișinău nu ar avea nicio opinie, atunci ar însemna că încurajează războiul și agresiunea militară. În acest caz, riscurile se duc dincolo de potențiala înrăutățire a relațiilor bilaterale Kiev-Chișinău, dar de o încurajare tacită a agresiunii. Pedepsele care au fost anunțate au două obiective: descurajarea participării cetățenilor Republicii Moldova în agresiunea rusă împotriva Ucrainei; descurajarea prin sancțiune a oricărei forme de agresiune sau destabilizare pe teritoriul țării. Cei din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova și responsabilitatea unei bune vecinătăți și cel mai important al respectării integrității teritoriale a Ucrainei trebuie să fie asumată și asigurată și de autoritățile de la Chișinău, inclusiv prin sancțiune.
Anterior, precizăm că, Maia Sandu a declarat că există riscul de mobilizare în stânga Nistrului a cetățenilor Republicii Moldova, iar pentru a descuraja asemenea acțiuni, autoritățile de la Chișinău analizează posibilitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei care se implică în rândul mobilizaților.
În cadrul unui interviu la postul public de radio, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a declarat că acțiuni de mobilizare în regiunea transnistreană nu se observă. Mai mult, oficialul a spus că o eventuală mobilizare în stânga Nistrului ar stârni atenția Kievului, iar Tiraspolul nu-și dorește acest lucru.
Citește și: Sandu: „Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană vor rămâne fără cetățenia Republicii Moldova dacă vor lupta de partea agresorului”