Experți: Moldova şi-a asumat plata de 1,1 miliarde de dolari pentru gazul consumat de regiunea transnistreană prin contractul cu Gazprom. Autoritățile neagă afirmațiile

Experți: Moldova şi-a asumat plata de 1,1 miliarde de dolari pentru gazul consumat de regiunea transnistreană prin contractul cu Gazprom. Autoritățile neagă afirmațiile

Mai mulți experți trag un semnal de alarmă și suțin că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos. Astfel, țara noastră prin anexa la contract şi-a asumat, timp de un an de zile, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană. Asta ar constitui aproximativ 1,1 miliarde de dolari americani. Potrivit reprezentanților Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), acțiunile Chișinăului în acest sens duc la o vulnerabilitate și mai mare a economiei țării, dar și punerea consumatorilor din dreapta Nistrului într-o poziție nechitabilă cu cei din partea stângă.

În opinia expertului economic, Veaceslav Ioniță, membru al CUB, „Federația Rusă avea trei probleme legate de livrarea gazelor naturale pentru Republica Moldova, în special pe malul stâng. Prima era cea politică. Federația Rusă era învinuită, pe drept, că finanțează separatismul în stânga Nistrului prin intermediul livrărilor de gaze naturale fără plată. Ei au dorit cumva să-și scoată această problemă de pe capul lor. A doua problemă era una juridică, ce ține de ambiguitatea cum este relația dintre Gazprom, MoldovaGaz, TiraspolTransgaz și gazul livrat. Și a treia era o problemă de ordin economic, pentru a ști cum va obține cândva banii înapoi, dacă e posibil. Ce e cu datoria asta in stânga Nistrului”.

În acest context, Ioniță declară că prin această modificare la contract este stipulat expres faptul că  Republica Moldova își asumă responsabilitatea să achite datoria celor din stânga Nistrului.

Veaceslav Ioniță, expert economic, membru CUB

„Dacă MoldovaGaz sau dacă Republica Moldova va decide să vând gaz în stânga Nistrului, Federația Rusă este gata să ne livreze nouă gazul, nu stângii Nistrului și MoldovaGaz după asta să-l vândă, să-l dea stângii Nistrului. Prin această anexă la contract, care a fost acceptată de Republica Moldova, Rusia și-a rezolvat aceste trei probleme și le-a pus pe capul nostru.

Dacă observați, ei (n.r. Rusia) s-au detașat de aspectul să dea gaz regiunii transnistrene. Dacă voi doriți să dați gaz în stânga Nistrului, dacă voi doriți, noi suntem gata să vă dăm vouă gaz, ca voi ulterior să-l dați în stânga Nistrului. Ei prin aceasta s-au dat la o parte. Mai mult ca atâta, ca să nu planeze bănuieli asupra lor că ei cumva juridic dau anumite complicații, în ajunul semnării contractului, la data de 1 ianuarie 2021, intră în vigoare o normă legală din legea privind societățile pe acțiuni. Prin această normă, articolul 85, punct 11, se introduce un punct nou, care este destul de bun, dar în cazul dat ajută foarte mult Rusia ca să se distanțeze de orice relație cu stânga Nistrului.

În momentul când se discută subiectul vânzării gazului în stânga Nistrului, Gazpromul și reprezentanții săi în MoldoaGaz care dețin majoritatea acțiunilor nu au dreptul să participe la votare. Mai mult ca atât, sunt obligați să părăsească sala. Astfel, decizia absolută dacă vindem sau nu gaz în stânga Nistrului aparține exclusiv Republicii Moldova, unde Guvernul rămâne cu 97% din voturi.

Al doilea lucru, s-a adus o claritate juridică și economică asupra datoriei. Dacă până acum discutam cu va fi datoria, acum expres este scris că MoldovaGaz va achita integral gazul livrat, inclusiv în stânga Nistrului. Deci, noi ne-am asumat expres că noi vom achita.”

Ioniță mai susține că în momentul când s-a semnat acest acord adițional până acum, în stânga Nistrului s-au livrat gaze în sumă de 1,1 miliarde de dolari – bani pe care Chișinăul garantează că-i achităm Gazpromului, doar în ultimul an.

Fondatorul CUB, Igor Munteanu solicită anularea datoriei de 1,1 miliarde de dolari, modificarea componenței reprezentanţilor statului în Consiliul de Administratie a MoldovaGaz şi instituirea unui control public prealabil asupra tuturor indicatiilor sau politicilor care le sunt transmise şi pe care trebuie să le adopte în cadrul şedinţelor.

Igor Munteanu, președinte CUB

„Sigur apariția noii datorii asumate prin această anexă nr. 19 din contract ne pune cu acuitate obligația de a analiza cu foarte multă atenție aceste prevederi legale și să înțelegem exact ce concsecințe juridice comportă.”

De cealaltă parte, reprezentanţii Moldovagaz spun că, de fapt, compania TirasapolTransGaz este cea care are datorii. Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, a scris: “Furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către Moldovagaz, ci este condiţionată de încheierea unui acord între TirasapolTransGaz şi Moldovagaz. Iar diferenţa dintre preţul livrărilor de gaze către regiunea Transnistreană şi tarifele stabilite de autorităţile din regiune pentru consumatori este datoria TiraspolTransGaz faţă de Moldovagaz.”

Consiliera vicepremierului Andrei Spînu, Alina Merlici a declarat pentru tvrmoldova.md că declarațiile experților CUB nu au nimic cu realitatea. „Îndemnăm actorii politici să nu speculeze pe criza energetică în care se află întreaga Europă”, a mai adăugat Merlici.

Citește și aici: Ce se va întâmpla cu regiunea transnistreană dacă rămâne fără gaz: „Se termină povestea cu „independența”