Drepturi – nu fier vechi! Promo-LEX solicită Guvernului să se implice în protejarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, nu în aprovizionarea cu metal

Drepturi – nu fier vechi! Promo-LEX solicită Guvernului să se implice în protejarea drepturilor omului din regiunea transnistreană, nu în aprovizionarea cu metal

Asociația Promo-LEX regretă declarația Prim-Ministrei Natalia Gavriliță privind presupusul interes al Republicii Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Reacția asociație vine după ce Natalia Gavriliță a confirmat pentru Zona de Securitate că Guvernul Republicii Moldova a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de fier vechi spre Republica Moldova, adică la Uzina Metalurgică din Râbnița.

„Dna Prim-Ministră a menționat că a acționat în interesul investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului, deși nu a exemplificat în ce măsură importul de fier vechi în regiunea transnistreană va dezvolta ramura metalurgică în teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Acest răspuns confuz trezește nedumerire și îngrijorare privind transparența deciziilor adoptate și eventual existența unui proces paralel de negocieri, atunci când vine vorba despre alimentarea sistemului economic din stânga Nistrului. Or, este evident că profiturile uzinei din or. Rîbnița sunt defalcate în mare măsură pentru un regim care continua violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului,” constată Promo-LEX.

Aceștia se arată îngrijorați de faptul că în pofida insistenței și a numeroaselor atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R. Moldova continua să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R.Moldova, în aceiași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului.

„Guvernul Republicii Moldova nu a condiționat reluarea importului de fier vechi cu garanțiile minime de respectare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Vom reitera că în regiune sunt deținuți ilegal și fără nici un temei cetățeni ai Republicii Moldova, la care nu au acces apărătorii sau rudele acestora. Vom menționa cauza tânărului Adrian Glijin care se află în detenție ilegală mai bine de un an, soarta deținuților politici și a persoanelor care au criticat administrația de facto. A fost lăsată fără nici o reacție intenția administrației ilegale de a restricționa accesul proprietarilor la terenurile agricole amplasate în raionul Dubăsari. De asemenea sunt ignorate zeci de Hotărâri ale CtEDO în privința a mii de victime care își așteaptă compensațiile stabilite de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La fel nu e clar, de ce Guvernul RM, având pârghiile necesare de acordare a anumitor facilități economice structurilor din stânga Nistrului, nu condiționează prin rezolvarea problemelor sistemice de încălcare a dreptului la educație, libera circulație și garantarea altor drepturi civile și politice.”

A se vedea, de asemenea &151 din Hotărârea Ilașcu v. Moldova și Rusia:

„… reclamanții au susținut că, sub pretextul retragerii, GOR furnizează firmelor transnistrene piese și instrumente de uz militar. Uzina metalurgică din Râbnița, care produce mortiere de 82mm, a primit în mod regulat camioane încărcate cu mortiere și obuze provenite din depozitul GOR din Colbasna, sub pretextul distrugerii munițiilor netransportabile.”

În acest context, Asociația Promo-LEX:

„Subliniază că aspectele privind promovarea și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană trebuie să devină fundamentul oricărui tip de negocieri, implicit a procesului politic de reglementare a ecuației transnistrene.
Reiterează importanța consultării și implicării în acest proces complex a reprezentanților societății civile, mai ales a organizațiilor care monitorizează situația respectării drepturilor omului în teritoriu din stânga Nistrului și apără victimele abuzurilor.
Solicită Prim-Ministrei, precum și noului Viceprim-ministru pentru Reintegrare, eforturi consistente și consecvente îndreptate spre rezolvarea eficientă și reală a problemelor și fenomenelor de încălcare ale drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în declarație.

Redacția Zona de Securitate a scris luni, 24 ianuarie, despre faptul că Uzina Metalurgică din Râbnița rămâne fără metal, aceeastă întreprindere fiind printre cei mai mari contribuabili a bugetului din care există regiunea separatistă, lipsa metalelor este din cauză că Uniunea Europeană nu mai exportă deșeuri de metale în Moldova. În acest context am aflat că Tiraspolul a pus în nenumărate rânduri presiune pe Chișinău ca să ceară reluarea importului de deșeuri metale în țară. Fapt confirmat de Natalia Gavriliță.