DOSAR PENAL: În timpul în care la Interne era Alexandru Jizdan, forțele de la Chișinău răpeau persoane pentru Tiraspol

În fotografie sunt Ruslan Mova pretinsul ministru de Interne de la Tiraspol în 2018 și Alexandru Jizdan, ministrul de Interne al RM în 2018

DOSAR PENAL: În timpul în care la Interne era Alexandru Jizdan, forțele de la Chișinău răpeau persoane pentru Tiraspol

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat astăzi că efectuează urmărirea penală în cazul răpirii cetățeanului Kuzmiciov Ghennadi, în 2018, de către angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații – subdiviziune a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

  •  Kuzmiciov este fostul șef al pretinsului departament de interne din stânga Nistrului, pe timpul când lider al regiunii era Evgheni Şevciuk
Ghenadii Kuzmiciov
Ghenadii Kuzmiciov

În scopul comiterii infracțiunii imputate, învinuiții au primit informații și instrucțiuni de la complici privind „necesitatea” reținerii, răpirii și transmiterii victimei către angajații așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

„Pentru acumularea informației necesare răpirii, aceștia au făcut uz de funcțiile pe care le dețineau și au efectuat ilegal, de comun cu reprezentanții structurilor militarizate din regiunea transnistreană, măsuri speciale de investigații, inclusiv au organizat instalarea unui post fix clandestin în apropiere de reședința victimei. Suplimentar, învinuiții au primit informații din stânga Nistrului despre ora și traseul deplasării victimei în ziua răpirii.

Infracțiunea incriminată a avut loc pe drumul public M1 (Chișinău-Leușeni), intersecție cu drumul Chișinău-Ialoveni, atunci când învinuiții au folosit un autovehicul cu însemne ale Poliției Naționale pentru ca să oprească automobilul bărbatului care urma să fie răpit. Ulterior, aceștia l-au ademenit pe bărbat în afara automobilului, sub pretextul verificării unor informații – moment în care în același loc a oprit un alt automobil din care au coborât indivizi cu cagule pe cap, care l-au răpit pe bărbat și l-au transportat în regiunea secesionistă din stânga Nistrului,” se arată într-un comunicat emis de PCCOSC.

În scopul transportării victimei la Tiraspol, învinuiții au asigurat circulația fără obstacole a automobilului în care acesta a fost urcat. Ulterior transportării victimei, așa-zisele autorități nistrene l-au acuzat de comiterea unor presupuse fapte ilegale, după care l-au condamnat la închisoare, unde este deținut până în prezent. Pretinsa Judecătorie de la Tiraspol l-a condamnat in 2019 la 13 ani de închisoare, cu confiscarea averii și amendă în mărime de 1 700 de dolari. 

Apărătorii lui Kuzmiciov au reclamat autoritățile constituționale de la Chișinău la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru investigarea ineficientă a cauzei sale, în perioada imediat următoare răpirii sale.