Dorin Chirtoacă, declarat persona non-grata de Tiraspol

Dorin Chirtoacă, declarat persona non-grata de Tiraspol

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă are interdicție de merge în regiunea transnistreană pentru următorii trei ani. Anunțul a fost făcut de  politician, într-o postare pe Facebook, unde a publicat și „notificarea” primită de la așa – zisele autorități de la Tiraspol.

Potrivit lui Chirtoacă, decizia ar aparține KGB-ului de la Tiraspol. Conform înștiințării, daca va mai încerca să ajungă în regiunea transnistreană, ar putea fi deportat.

Subsemnatul – cetatean “strain”, acasa. Interdictie pe 3 ani, de a merge in regiunea transnistreana, pusa de KGB-ul de la Tiraspol.

„Hotararea” Nr. B-5030 din 24 august 2021, pe baza careia am primit hartia din imagine, este inaccesibila si au refuzat sa mi-o prezinte.

Despre interdictie am aflat pe 19 septembrie, pe podul dintre Rezina si Rabnita, fiindu-mi retinute actele timp de 2 ore si impiedicata trecerea in stanga Nistrului de reprezentantii regimului separatist neconstitutional. In cazul in care voi mai incerca sa ajung in regiunea transnistreana, scrie, ca urmeaza sa fiu deportat,” a scris acesta pe Facebook.

Amintim că, în campania electorală Dorin Chirtoacă împreună cu mai mulți colegi din partidul AUR au fost opriți la linia administrativă, încercând să ajungă în regiune pentru a face agitație electorală în stânga Nistrului, iar la intrare în Tighina a făcut și un protest.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Pavel Cazacu, interdicția emisă de Tiraspol e una abuzivă și a survenit în urma inacțiunilor autorităților constituționale.

„Această interdicție și acest comportament abuziv al reprezentanților structurilor de securitate de la Tiraspol, este alimentat inclusiv de pasivitatea organelor de drept ale Republicii Moldova. Cazul dnului Chirtoacă nu e primul de acest fel. Reamintesc că în august 2020, mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru și în același timp activiști civici, de asemenea au primit astfel de interdicții. Chiar dacă au fost expediate plângeri la procuratură, după mai bine de 1 an situația a rămas neschimbată, iar persoanele responsabile rămân nepedepsite,” a declarat Cazacu, pentru Zona de Securitate.

Amintim că, în vara anului 2020, veteranii Iurii Coțofan șiVictor Timuș au primit interdicție de a traversa linia administrativă spre teritoriul necontrolat de autorități, iar vara aceasta Valeriu Mițul a primit aceeași interdicție.