UPDATE: Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru, reținut de „miliția” transnistreană, a fost ELIBERAT

În imgine este Dorel Roșca, iar pe fundal mașina miliției transnistrene //Foto: Chiril Moțpan // 05.10.21

UPDATE: Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru, reținut de „miliția” transnistreană, a fost ELIBERAT

Reacții

UPDATE 16:00 După cinci ore de interogare la sediul MGB-lui transnistrean, (structură de securitate) Dorel Roșca a fost eliberat. Anunțul a fost făcut de fostul deputat, Chiril Moțpan.

Fotografie realizată după eliberare// Sursa: Chiril Moțpan

Potrivit acestuia lui Roșca i s-au adus învinuiri că, în campania prezidențială, ar fi distribuit foi volante în zona punctelor de trecere și control vamal a autorităților neconstituționale din stânga Nistrului. Acesta a primit și o așa-numită interdicție de intrare pe teritoriul regiunii.

„Ce sa zic?
Bătaie de joc!
Anterior au fost declarate persoane indezirabile pe teritoriul așa-zisei pmr Victor Timuș, Iurie Coțofan și Valeriu Mițul, pe care l-am petrecut astăzi pe ultimul drum. Cine urmează?” s-a întrebat Moțpan.

Știrea inițială

Dorel Roșca, veteran al războiului de pe Nistru, a fost reținut de organele ilegale de forță transistrene în drum spre s. Corjova pentru a aduce un omagiu de rămas bun unui alt veteran, Valeriu Mițul, decedat la 2 octombrie 2021.

Totul s-a întâmplat în dimineața zilei de 5 octombrie, la pretinsul post vamal din s. Lunga, r-ul Dubăsari, teritoriu controlat de către administrația de facto de la Tiraspol.

Dorel Roșca se afla împreună cu alți doi veterani ai războiului de pe Nistru, Chiril Motpan și Constantin Covrig. La intrare în s. Corjova, accesul veteranilor a fost îngrădit de către reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană.

Despre reținere a anunțat fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Chiril Moțpan.

Care a scris că peste o oră de verificări, așa-numita miliție locală a informat veteranii că Dorel Roșca este anunțat în urmărire în regiunea transnistreană, fiind ulterior reținut arbitrar și escortat la sediul ”miliției” din Dubasari.

În acest context, Asociația Promo-LEX a solicitat autorităților constituționale, inclusiv Biroului Politici de Reintegrare, „să asigure eliberarea imediată și necondiționată a lui Dorel Roșca și să depună eforturi suplimentare pentru a rezolva problema reținerilor și restricțiilor abuzive efectuate de către administrația de facto de la Tiraspol.”

Autoritățile de la Chișinău nu au venit cu nicio reacție până la moment.