Doga – „Transnistria, pământ furat”! Renumitul compozitor, cu durere despre republica nerecunoscută

Eugen Doga, sursa foto: Redbyrc

Doga – „Transnistria, pământ furat”! Renumitul compozitor, cu durere despre republica nerecunoscută

Compozitorul Eugen Doga,  născut în Mocra, un sătuc mic din stânga Nistrului, povestește  cu durere despre locul său de baștină. Regiunea rămâne pentru maestru o rană nevindecată, o problemă necântată, o partitură nescrisă. Într-un interviu pentru emisiunea Dincolo de Nistru / Река без границ compozitorul a vorbit despre Mocra și cum vede el reîntregirea regiunii transnistrene cu țara. 

„Transnistria este durere mea, netămăduită! Este problema mea necântată! Este pământ furat! 30 de ani au trecut și noi așa și nu știm în ce limbă vorbim, nu știm cum se cheamă statul, nu știm istoria. Ar trebui scoase aceste posturi! Cui îi dăunează un moldovean căre merge la mormântul mamei?”, se întreabă maestrul care are în stânga Nistrului mormintele părinților.”

Eugen Doga își amintește cu tristețe despre timpul războiului, nu putea trece la mormântul mamei, iar  acolo s-au veștejit florile pe morminte.

„Florile pe mormintele părinților cresc doar atunci când sunt stropite cu lacrimile moștenitorilor.”

Așteptăm vindecarea!

Renumitul compozitor speră ca soluția pentru regiunea transnistreană să fie găsită cât va fi el în viață. Doga compară problema aceasta cu o bubă care necesită vindecare.

„Transnistria este o bubă, buba are două soluții, ori ea se lecuiește, ori se taie, dar unde e doctorul cela, noi așteptăm, votăm, așteptăm, că va veni doctorul cela. Poate va fi timpu cela, dar eu aș vrea cât sunt în viață să văd chestiile acestea. Pe mine nu mă interesează personal ce va fi pe urmă și dacă va fi încă ceva. Pentru că o buruiană uite ce rădăcini face, bruiana asta e atât de înrădăcinată în societatea noastră, atât de dăunătoare că ne-ar trebui un buldozer să o scoată. Buldozer nu pentru ca cineva să ne calce prunele și vinurile cu buldozerul într-o țară, dar cineva care va curăți terenul,” a declarat Doga pentru Dincolo de Nistru / Река без границ .

  • Eugen Doga este cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, maestrul care prin muzica şi talentul lui ne-a dus faima s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra din regiunea  transnistreană. Numele compozitorului este înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii, iar piesele „Gramofon” şi „Gingaşa şi tandra mea fiară” sunt incluse în topul internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile.

UNESCO a recunoscut valsul maestrului, inclus în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandra mea fiară”, drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, Ronald Reagan considerându-l drept cel mai bun vals al veacului.