DOC/Maia Sandu a numit membrii Consiliului Suprem de Securitate. 11 nume noi

Sursa: newsmaker

DOC/Maia Sandu a numit membrii Consiliului Suprem de Securitate. 11 nume noi

Președinta Maia Sandu, a semnat astăzi decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane. Printre aceștia sunt doi deputați PAS, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu, un deputat al Platformei DA, Chiril Morțpan și prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu. În listă au fost incluși trei consilieri prezidenţiali Olesea Satamte, Ala Nimerenco și Veaceslav Negruță.

Totodată din noua componență face parte fostul consilier pe politică externă și planificare strategică, Vladislav Kulminski, în preioada în care Maia Sandu a fost prim-ministru. Kulminsku este director al Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a lucrat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova. A absolvit Școala superioară de administrare publică Maxwell din SUA. Vladislav este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

În listă se regăsește și Sergiu Gaibu, director de program „Sectorul financiar-bancar” la Expert Grup. Gaibu a realizat mai multe analize în domeniul economic și fenomenul spălării banilor în Republica Moldova.

Tatiana Răducanu, președinta Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, judecătoare în demisie onorabilă, este la fel noul membru CSS.

Prima ședință a CSS va avea loc marți, 26 ianuarie, la ora 12.00.

 

 

Din componenţa CSS fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului, prim-ministrul, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, ministrul apărării, ministrul afacerilor interne, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al R. Moldova, procurorul general şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.

Anterior șefa statului a precizat că va convoca în curând Consiliul Suprem de Securitate și va aborda subiectul dosarelor „de corupție mare”.

Președina țării a precizat că a început deja munca asupra modificarea Regulamentului și a componenței acestui consiliu.

Conform Regulamentului Consiliului din 8 octombrie 1997, președintele R. Moldova poate numi în calitate de membri ai CSS şi alte persoane cu funcţii de răspundere.

Prin decretul semnat de președinta Sandu, au fost stabilite criterii exacte cu privire la persoanele cu funcții de răspundere care pot fi numite în calitate de membri ai CSS.

Textul „cu funcții de răspundere” a fost substituit cu textul „care întrunesc următoarele condiții:
– deține cetățenia R. Moldova
– cunoaște limba română
– nu are antecedente penale nestinse
– se bucură de o reputație ireproșabilă”.

Prin decretul publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 23 ianuarie, a fost adăugat că persoanelor membre ale CSS le poate fi perfectat dreptul de acces la secretul de stat.