Sediul Primăriei comunei Corjova
DOC. Alegeri la Corjova. O ambiguitate juridică ar putea lipsi jumătate de sat de dreptul la vot
Mai mult de jumătate dintre locuitorii comunei Corjova din raionul Dubăsari (stânga Nistrului) riscă să nu poată vota la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, deoarece în fișele de însoțire a buletinelor de identitate au vize de domiciliu diferite deși locuiesc pe aceeași stradă, iar uneori chiar și în aceeași casă. Unii locuitori au domiciliul înregistrat în “or. Dubăsari, strada X”, iar alții în “Dubăsari, comuna Corjova, strada X”. Deși denumirea străzilor coincide, nu doar după forma dar și amplasare geografică, la scrutin vor putea participa doar cei care au expres indicată în buletin comuna Corjova.
Comuna Corjova din stânga Nistrului, compusă din satul Mahala și Corjova, situată în imediată apropiere de orașul Dubăsari, este singura localitate din Republica Moldova care, după războiul din 1992, funcționează cu dualitate de putere. În localitate există primărie, consilieri locali și unele structuri sociale subordonate Chișinăului, dar satul, de facto, este administrat de structurile administrative de la Dubăsari, subordonate regimului separatist de la Tiraspol. Tot ce ține de infrastructură, evenimente, activitate economică, servicii comunale este subordonat Tiraspolului. Chiar și achitarea la magazinele locale are loc în „ruble transnistrene”. Această situație este cunoscută de autoritățile de la Chișinău, însă până acum nu a fost găsită o soluție de preluare a controlului deplin în localitate chiar dacă are administrație locală constituțională, iar locuitorii comunei sunt cetățeni ai Republicii Moldova cu acte în regulă și participă activ la toate scrutinele, iar în perioada războiului au luptat pentru integritatea teritorială a țării, având cele mai multe pierderi de vieți per localitate. Reieșind din aceste particularități, de-a lungul anilor s-au „încetățenit” mai multe ambiguități de ordin juridic și de documentare a populației – lacune care ies la suprafață în timpul alegerilor, atunci când este vorba de reparația infrastructurii sau chiar organizarea unor evenimente.
Așa arată teritoriul unde este sediul Primăriei comunei Corjova, izolat printr-un gard de restul satului.
Sunt zeci de situații în care membrii unei familii au indicat vize de reședință diferite. Redacția Zona de Securitate a identificat două astfel de cazuri în care o parte din familie va putea vota, iar cealaltă va fi lipsită de acest drept.
Familia Cabîhnov, care locuiește pe strada Naberejnaia 51, are domiciliul înregistrat în acte în mod diferit: soțul „or. Dubăsari, strada…” și, respectiv, soția „or. Dubăsari, comuna Corjova, strada…”, în acest caz doar soția va putea merge la vot pe 5 noiembrie.
În aceeași situație s-au pomenit și membrii familiei consilierului local Barcari Anatolie care candidează pentru un nou mandat de consilier în Corjova. Soția sa, Bacari Svetlana, nu va putea să îl susțină însă cu votul ei anume din cauza acestor discrepanțe legate de viza de domiciliu.
Comuna are aproximativ 4000 de lcouitori, dar în listele de bază întocmite de Comisia Electorală Centrală pentru scrutinul din 5 noiembrie se regăsesc doar cei care au în buletine reședința comuna Corjova. Este vorba de 1.100 de persoane. Celelalte persoane cu drept de vot, la care în buletine scrie că locuiesc în Dubăsari nu se află în listele electorale.
Problema este una veche. Înainte, persoanele care locuiau în localitate, dar aveau ca viză de domiciliu orașul Dubăsari cu adresa din Corjova votau pe liste suplimentare. Numărul acestora era mai mare decât a celor incluși în listele de bază. De exemplu, la alegerile din 2019 în listele de bază au fost incluși 1024 de alegători. Pe liste suplimentare au votat 589 de persoane, iar rezultatele au arătat că la Corjova au participat la vot 829 de alegători, majoritatea fiind înscriși pe liste suplimentare.
2019 alegeri Corjova by Zona de Securitate on Scribd
La scrutinul ce urmează să aibă loc în mai puțin de 17 zile, administrației locale i s-a comunicat că buletine de vot vor fi repartizate doar conform listei de bază și că liste suplimentare nu vor mai fi. Redacția noastră a încercat să discute cu toți decidenții implicați în proces însă așa și nu am reușit să aflăm care este motivul neadmiterii la vot a localnicilor cu viza de domiciliu trecută în buletin orașul Dubăsari.
Ce spune Primăria comunei Corjova
Lilia Eftenii, primara interimară a comunei Corjova ne-a explicat că această problemă a început după război și are la bază nu doar o eroare tehnică, ci un lanț de erori sistemice.
“În momentul când localnicii mergeau să-și perfecteze actele erau întrebați dacă vor ca în buletinul lor să fie scris comuna Corjova sau nu, fără a li se comunica consecințele neindicării denumirii complete a domiciliului.
Dacă aveai indicat Corjova nu te puteai angaja nicăieri în orașul Dubăsari și atunci cei mai mulți decideau să indice doar Dubăsari și strada. Mai târziu, la perfectarea actelor, nu mai puneau Corjova la alegere. Era nevoie de un certificat de la primărie pe care noi nu-l putem elibera, deoarece nu avem carte de gospodării, pentru că recensământul e imposibil de organizat. Au fost încercări, dar persoanele au fost reținute de miliția transnistreană și au fost închise. Asta e problema, că în aceeași casă locuiesc soțul cu soția și au adrese diferite – soțul are: strada Florilor, orașul Dubăsari 30, iar soția: comuna Corjova, raionul Dubăsari, strada Florilor 30”.
Primara interimară pe dura campaniei, Lilia Eftenii, este de fapt secretara primăriei. Ea ne-a povestit că problema a apărut acum, fără să înțeleagă de ce, deoarece oamenii au avut și în trecut aceleași vize de domiciliu și erau liberi să voteze pe listele suplimentare.
“Locuitorii noștri care nu au în buletine indicat expres Corjova votau pe liste suplimentare. Acum nu ne mai permit. Au spus (n.r de la Consiliul Electoral de Circumscripţie a raionului Dubăsari) să-și perfecteze actele pe viitor. Nu ne-au explicat nimic concret. Am scris un demers la CEC. De la Consiliul Electoral de Circumscripție ne-au spus că vom primi doar listele de bază și atât. Am solicitat și buletine de vot mai multe, dar – același răspuns.
În ultimele zile au venit foarte multe persoane la primărie. Sunt toți indignați. Vor să-și perfecteze certificate pentru a merge la Ustia (localitate unde se află cel mai apropiat oficiu de stare civilă) să-și perfecteze actele. Dar oricum nu vor putea vota, deoarece puteau face asta doar până pe 5 august. Ni s-a spus că trebuia să punem anunțuri prin sat ca oamenii să știe”…
Pe 16 octombrie, Primăria Corjova a trimis o solicitare la CEC în care cere ca autoritatea electorală să asigure dreptul la vot tuturor localnicilor. În solicitare este invocată o decizie a consiliului local care delimitează „hotarul” satelor Mahala și Corjova din componența comunei.
Solicitare Primăria Corjova către CEC Republica Moldova by Zona de Securitate on Scribd
Eftenii admite că în ziua alegerilor Biroul de votare ar putea să se confrunte cu situații tensionante.
“Nici nu știu cum membrii o să le explice oamenilor că, locuind în Corjova, nu pot vota. Pe listele de bază veneau nu mai mult de 300 de oameni. Mai mulți votau pe listele suplimentare”.
Alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale, atât la secțiile de votare, cât și online, accesând pagina web www.verifica.cec.md.
Menționăm că nici secția de votare pentru această comună, nu va fi în Corjova, deoarece autoritățile nu dețin controlul în totalitate acolo. Secția va fi amenajată ca de obicei în localitatea vecină Cocieri.
În trecut au avut loc câteva încercări de a organiza alegeri chiar în comună. Regimul de la Tiraspol o consideră însă ca fiind un cartier al orașului Dubăsari. Din această cauză s-au produs altercații. La fiecare scrutin până în 2011, miliția transnistreană și grupuri de așa-ziși „apărători transnistreni” blocau accesul spre secția de votare. Au fost și cazuri de vandalizare a secției în ziua votării. Pentru a se ecita destabilizarea, autoritățile au decis să mute secției din Corjova în satul Cocieri.
În discuție cu redacția noastră, Ana Nițulaș, șefa Consiliul Electoral de Circumscripţie din raionul Dubăsari a spus că liste suplimentare vor fi în ziua alegerilor, dar numai „pentru cei care întrunesc cerințele” – adică pentru cei care au viza de reședință stabilită în comuna Corjova nu mai târziu de 5 august 2023. Iar cei care nu o au:
“nu votează, nu pot vota… Noi ne ghidăm de Codul electoral. Nu putem să-l încălcăm”, a reacționat Nițulaș.
Ea este însă contrazisă de membrul Comisiei Electorale Centrală, Pavel Postică. Contactat de Zona de Securitate, el s-a arătat convins că această problemă va putea fi soluționată prin includerea acestor persoane în listele suplimentare, la fel ca în anii trecuți.
“În legătură cu persoanele care au indicat doar Dubăsari cu adresa din Corjova va fi la decizia Biroului electoral al Secției de votare, pentru că ei cunosc realitatea din teren mai bine. Dincolo de mențiunea Dubăsari ei au indicată strada și casa, respectiv administrația publică locală și membrii Biroului din comună cunosc destul de bine dacă au așa stradă sau nu. Noi suntem într-o situație destul de sensibilă. Modificările pot fi operate în sistem doar atunci când cetățeanul își rectifică informația în actul de identitate. Până la urmă trebuie să fie și rolul proactiv al cetățeanului să meargă la ASP și să opereze modificările necesare pentru a intra în albia normalității”.
Așadar, cei care și-au schimbat viza de reședință după data de 5 august la fel nu vor putea vota. Schimbarea locului de trai cu trei luni înainte de ziua scrutinului este interzisă de Codul electoral.
În Raportul nr. 3 al Misiunii de Observare (MO) a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, Promo-LEX a atenționat asupra excluderii din listele electorale a unui număr mare de alegători, care de facto locuiesc în comuna Corjova, însă în actele de identitate au domiciliul stabilit/atribuit în orașul Dubăsari. MO Promo-LEX se arată îngrijorată de faptul că printr-o eventuală neadmitere a unui număr atât de mare de alegători la vot ar putea fi afectată valabilitatea scrutinului și/sau influențate semnificativ rezultatele alegerilor.
“Problema excluderii din listele de bază a unei părți a locuitorilor de facto a comunei Corjova se perpetuează de la scrutin la scrutin, iar soluții sistemice nu au fost propuse de către autoritățile publice, inclusiv de cele electorale. În opinia Promo-LEX, votarea pe liste suplimentare a fost o soluție temporară, care trebuie abandonată, întrucât doar perpetuează și agravează problema.
În opinia MO Promo-LEX, problema descrisă mai sus urmează a fi tratată ca fiind una de ordin tehnic, ce necesită corectarea domiciliului în actele cetățenilor în hotarele localității. Ori nu poate fi vorba efectiv despre stabilirea unui alt domiciliu. Reamintim că, atât legea nr. 764 din 27.12.2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, precum și Decizia 02/02 din 29.03.2019 a Consiliului local Corjova „Cu privire la confirmarea granițelor satelor Corjova și Mahala ce intră în componența comunei Corjova” stabilesc în mod clar că, comuna Corjova, inclusiv satul Mahala fac parte din localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale. „Astfel, îndemnăm Agenția Servicii Publice (ASP) și alte autorități publice centrale, de comun cu autoritățile electorale să identifice o soluție rapidă pentru această problemă și să informeze activ cetățenii despre aceasta”, se arată în opinia MO Promo-LEX.
Un candidat refuzat
La baza refuzului unui candidat independent pentru funcția de consilier al raionului Dubăsari a stat aceeași ambiguitate.
Fostului reprezentant al guvernului în raionul Dubăsari, Emelianov Roman, i-a fost refuzată cererea de înregistrare în calitatea de candidat independent pentru funcția de consilier în Consiliul raional Dubăsari, pe motiv că lista de semnături prezentată de acesta în susținerea sa nu a corespuns criteriului „circumscripția de domiciliu”. Mai exact 26 de semnături din localitatea Corjova nu au fost acceptate de CEC din cauza problemei legate de viza de domiciliu. Roman Emelianov a contestat decizia, însă a primi un nou refuz. Hotărârea CEC o puteți găsi aici.
Acesta s-a adresat ieri, 18 octombrie, la Judecătoria Căușeni, care l-a anunțat astăzi că refuză să primească cererea de chemare în judecată privind neadmiterea sa în cursa electorală pentru consiliul raional.
Alegeri în localitățile aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale
Locuitorii din satele Chițcani, Cremenciug, Gîsca, Merenești și Zahorna din raionul Căușeni (aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale) își pot exercita dreptul la vot la secțiile de votare amplasate în perimetrul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.
Pot participa la alegerea consilierilor în Consiliul raional Căuşeni, prezentându-se la următoarele secții de votare:
1) alegătorii din comuna Chițcani (din componența căreia fac parte localitățile Chițcani, Merenești și Zahorna) şi satul Cremenciug:
– la secția de votare nr. 10/22, satul Copanca, Gimnaziul ,,Vasile Alecsandri”;
– la secția de votare nr. 10/23, satul Copanca, Gimnaziul ,,Prometeu”;
2) alegătorii din satul Gîsca – la secția de votare nr. 10/26, satul Fîrlădeni, Liceul teoretic „Mihail Sadoveanu”.
Detalii în acest sens pot fi găsite în hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.1390 din 06 octombrie 2023.