Doar 36 de mii de șoferi din regiunea transnistreană au obținut permise de model ,,MD”

Doar 36 de mii de șoferi din regiunea transnistreană au obținut permise de model ,,MD”

Din 2017 până în prezent doar 36 de mii de șoferi din regiunea transnistreană au obținut permise de model neutru cu semnul ,,MD”.  Experții de pe malul drept constată necesitatea îmbunătățirii procesului de înmatriculare a mijloacelor de transport , iar punctele nencesită a fi modernizate pentru a deservi paralel cetățenii în baza programărilor electronice și a rândului viu. Este nevoie de reducerea până la 15 zile a termenului de eliberare a certificatelor de înmatriculare neutre, alegerea combinațiilor de cifre și de litere din stocul repartizat și reînmatricularea autovehiculelor în baza actelor emise de autoritățile și persoanele abilitate prin lege. 

Subiectul a fost discutat ieri de către Chișinău și Tiraspol într-o ședință online elementul cheie fiind eficientizarea activității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din or. Tiraspol și din or. Râbnița.

  • Biroul Politici de Reintegrare anunță că dinamica înregistrării automobilelor cu plăci neutre până la ora actuală se rezumă la cifra de 4552 de unități de transport, iar în rezultatul procedurilor simplificate de obținere a permiselor de conducere moldovenești, instituite prin cadrul legal național, în perioada 2017-prezent de către locuitorii cu domiciliu în raioanele de est ale țării au fost preschimbate 16 mii (36 mii în total) de permise de model ,,MD”.

Tiraspolul cere în continuare extinderea mecanismul de documentare cu plăci neutre și asupra altor categorii de autovehicule ce efectuează transport de pasageri și de mărfuri, Chișinăul susțină însă că acest subiect poate fi examinat doar după marcarea unor progrese substanțiale în privința automobilelor ce nu desfășoară activități în scop de profit, și totodată, urmează a fi analizate perspectivele de avansare pe această dimensiune.

Obiect al discuțiilor au fost și problemele ce privesc activitatea operatorilor de transport ce desfășoară rute între ambele maluri ale Nistrului și peste hotarele țării, precum și referitor la certificatele de competență profesională emise de către Agenția Națională Transport Auto, fiind punctate rigorile și procedurile stabilite în acest sens de către cadrul normativ în vigoare.

Reprezentantul politic de la Chișinău, Olga Cebotari, a atras atenția că în rezultatul desfășurării campaniei de informare despre regulile de participare în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană s-a remarcat că proprietarii și conducătorii acestora sunt familiarizați cu cerințele reglementate în Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968, Decizia protocolară din 24 aprilie 2018 și prevederile legislației naționale în vigoare și sunt dispuși să se conformeze exigențelor stabilite.