Disonanţa cognitivă a regimului de Tiraspol. Vor secții de votare în regiunea transnistreană, dar refuză accesul reprezentanților birourilor electorale cu urna mobilă
- Biroul Politici de Reintegrare
- Redacția
- 11/10/2024
Disonanţă cognitivă în cazul regimului de Tiraspolul. Exponenții grupării separatiste spun că vor secții de votare în regiunea transnistreană, dar refuză accesul reprezentanților birourilor electorale cu urna mobilă.
Tiraspolul acuza autoritățile constituționale de la Chișinău de faptul că nu au încercat să deschis secții de votare pe teritoriul pe care nu-l controlează, în timp ce reprezentanții regimului separatist au refuzat accesul reprezentanților birourilor electorale cu urna mobilă în raioanele de Est.
Administrația separatistă a emis un comentariu vizând referendumul din 20 octombrie în care menționează că poziția oamenilor din regiune nu ar fi consultată, nefiind propusă deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană.
Ca urmare a acestui comentariu, Biroul politici de reintegrare a venit cu mai multe precizări:
„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul de trai, sunt așteptați la scrutinul electoral prezidențial și referendumul din 20 octombrie. Pentru concetățenii noștri din raioanele de Est vor fi deschise 30 de secții de votare aflate în perimetrul zonei de securitate, în localități aflate sub controlul efectiv al autorităților constituționale. Deschiderea unor secții de votare în perimetrul necontrolat, acolo unde nu există nicio garanție privind siguranța procesului, nicio certitudine că nu vor fi interferențe externe ce pot prejudicia rezultatul, este contrară normelor legale.
Informăm că, pe parcursul ultimelor săptămâni, Tiraspolul creează impedimente suplimentare pentru accesul reprezentanților partidelor politice, dar și a jurnaliștilor sau oamenilor de cultură din dreapta Nistrului pentru a evita orice interacțiune a acestora cu cetățenii Republicii Moldova din raioanele de Est. Structurile ilegale de forță ale Tiraspolului verifică minuțios toate unitățile de transport care se îndreaptă spre municipiul Bender și stânga Nistrului, pentru a împiedica difuzarea materialelor electorale ori a publicității legate de referendumul din 20 octombrie”.
Biroul politici de reintegrare a solicitat accesul în ziua desfășurării referendumului a reprezentanților comisiilor electorale cu urna mobilă în raioanele de Est – cerință ce nu a fost acceptată de Tiraspol.
„Implicit, comentariul reprezentantului politic de la Tiraspol poate fi interpretat doar ca o acțiune de manipulare, făcută, cel mai probabil, la comanda unor forțe externe.
În acest context, autoritățile moldovene cer încă o dată Tiraspolului să se abțină de la orice obstrucționare a scrutinului și referendumului din 20 octombrie, precum și de la orice tentativă de a se implica direct ori indirect în procesul electoral”.
Amintim că, la fiecare alegeri care au loc în Rusia, pe teritoriul regiunii transnistrene sunt deschise secții de votare contrar protestului exprimat de către autoritățile de la Chișinău. La ultimul scrutin prezidential desfășurat în Rusia în martie 2024 s-a întâmplat la fel. Atunci procesul electoral s-a fost desfășurat în condiții de securitate sporită, fiind percheziționată fiecare persoană care intra în secția de votare.
Au fost trei nivele de verificare.
Potrivit surselor noastre din regiune care au monitorizat modul în care s-au desfășurat alegerile, în apropierea secțiilor de votare erau angajați ai structurilor de forță din regiune. Aceștia se strecurau printre oameni îmbrăcați în civil.
La prima treaptă a controlului, reprezentații miliției transnistrene (în uniforme) verificau gențile. Următorul control era cu detectorul de metale. În preajma celor care efectuau controlul erau câini de patrulare și oameni în uniforme militare verzi. Ultimul control avea loc în incinta secției de votare, fiind inspectate lucrurile personale.
Oricine încearca să facă o fotografie sau să filmeze în afara sau în incinta secției de votare era separat de mulțime și interogat, exponenții structurilor de forță încercând să afle de ce și pentru cine înregistrează. Cei verificați erau lăsat să plece abia după ce imaginile erau șterse.
Autoritățile constituționale nu au deschis niciodată secții de votare pe teritoriul aflat în afara controlului instituțiilor legale ale statului.
Află mai multe informații despre cum să votezi și ce înseamnă referendumul din 20 octombrie pentru oamenii din regiunea transnistreană aici.