
Discuție telefonică Chișinău – Tiraspol. Ce nu ne-a spus Gavriliță, dar a avut grijă să menționeze Krasnoselski
Pe fondul crizei prețului la gaz, șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a avut ieri seara o discuție telefonică cu liderul separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski.
Post discuție au apărut două comunicate din ambele părți. Cert este că Tiraspolul a expus mult mai mult din cadrul convorbirii, decât Chișinăul. Apropos, este un detaliu des întâlnit, când oficialii moldoveni sunt mult mai laconici decât cei din stânga Nistrului. Aceștia încearcă astfel să arate care sunt subiectele importante pentru regim, cum ar fi conturile bancare ale companiei monopoliste Sheriffi, care nu sunt acceptate de băncile comerciale din Chișinău pe motiv că Gușan nu poate demonstra proveniența banilor ce sunt virați în acele conturi.
Puncte comune
Subiectul gazelor a fost unicul menționat de ambele părți.
Potrivit Executivului, premierul a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumul de gaze livrat de Moldovagaz s-a redus, despre rezervele de cărbune existente.
„Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil”, se arată în comunicatul de presă publicat de Guvernul de la Chișinău.
Krasnoselski a menționat că regiunea nu duce lipsă de gaz natural:
„Livrările resurselor energetice au loc în volum standard. Regimul de economie a afectat unele întreprinderi, care utilizează gaz în procesul de producere. Două dintre patru generatoare ale centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, rezerve care sunt suficiente până în luna noiembrie”.
Astfel am aflat că jumătate dintre generatoarele centralei de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbuni, iar rezervele ajung până în luna noiembrie. Acesta fiind și unicul obiect din comunicarea oficială publicată de Gavriliță.
Tiraspolul oferă mai multe detalii, dar care le convin celor de acolo, cum ar fi: „problemele” bancare.
„Vadim Krasnoselsky a vorbit despre entitățile economice din Transnistria, cărora li se refuză deschiderea de conturi în băncile moldovenești. Ca exemplu, am menționat clubul de fotbal Sheriff. Sportivii echipei de la Tiraspol, care este locomotiva întregului fotbal moldovenesc, nu pot primi fondurile câștigate, deoarece clubului nu i se oferă posibilitatea de a deschide un cont în valută în rețeaua bancară a Moldovei.”
Situația este de mai mulți ani și nu are nicio legătură cu sportul. Refuzul de a deschide aceste conturi constă în problemele de securitate și spălare de bani pe care le invocă băncile, iar clubul de fotbal menționat este doar o fațadă a monopoliștilor din regiune.
Totodată în comunicatul emis de Tiraspol se regăsește subiectul dosarelor penale pe care le numesc „motivate politic”, deși acestea sunt intentate în mare parte pe principiul încălcării drepturilor omului sau contrabandă. Aspecte despre care nu putem ști dacă s-au discutat. Nici Chișinăul și nici Tiraspolul nu a menționat importanța respectării drepturilor omului pe ambele maluri.
Apelul telefonic are loc la o zi după declarațiile lui Vitalii Ignatiev, așa-numitul premier de externe din regiune, precum că, Chișinăul ar fi „rugat” Tiraspolului să intervină în negocierile cu Rusia, privind livrările de gaz. Fapt negat atât de Vladislav Kulminski care a declarat pentru Zona de Securitate că este: „Este o prostie absolută”, cât și de Natalia Gavrilița.