Discursul Maiei Sandu în cadrul summitului „Platforma Crimeea”: „Trebuie să combatem împreună amenințările”

23 august, Kiev FOTO: Președinția

Discursul Maiei Sandu în cadrul summitului „Platforma Crimeea”: „Trebuie să combatem împreună amenințările”

„Crimeea este Ucraina, iar anexarea ilegală reprezintă încălcarea dreptului internațional”, a declarat Maia Sandu în cadrul summitului de lansare a Platformei Crimeea de la Kiev.

„Sunt aici pentru a confirma că Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în limitele granițelor recunoscute internațional. Crimeea este Ucraina, iar anexarea ilegală reprezintă încălcarea dreptului internațional”, a menționat șefa statului.

La summitul de consnstuire a platormei sunt prezente 44 de delegații străine, 14 dintre acestea fiind conduse de șefi de stat și de guvern.

Discursul integral:

„Stimate domnule Președinte Zelenskyy, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc pentru invitația de a vorbi la acest eveniment important – inaugurarea „Platformei Crimeea”. Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 „Integritatea teritorială a Ucrainei” a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice. Ca țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol. Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europă și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor. Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumină călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor. Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad ca domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională. Pentru Republica Moldova, este mai important ca niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

Nu putem permite ca nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină noua normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă.

Vă mulțumesc încă o dată pentru invitația de a vorbi la deschiderea „Platformei Crimeea”, față de care Republica Moldova are un angajament ferm.”

Potrivit autorităților ucrainene Platforma Crimeea este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina pentru a spori eficiența răspunsului internațional la ocuparea Crimeii, „pentru a răspunde provocărilor de securitate în creștere, pentru a crește presiunea internațională asupra Rusiei, pentru a preveni alte încălcări ale drepturilor omului, pentru a proteja victimele ocupației regim și să atingă obiectivul principal: dezocuparea Crimeei și restabilirea suveranității Ucrainei asupra peninsulei,” se arată într-un comunicat emis de diplomația ucraineană.

Adițional Summitului, Maia Sandu a avut o întrevedere cu Președinta Estoniei și urmează să discute cu președintele  Letoniei, cu Prim-ministrul Suediei și cu Ministrul Federal pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Republicii Austria, precum și cu Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Maia Snadu și președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, la Kiev, 23 august

Din delegația Republicii Moldova mai face parte Cristina Gherasimov, consilieră prezidențială pentru politică externă.