DEX: Ce reprezintă formatul de negocieri 5+2. VIDEO
Fiecare, probabil, a văzut măcar un titlul de știre cu sintagma 5+2 s-a amânat sau 5+2 a avut loc. De fapt, denumirea acestui format sau unde are loc acest format se numește Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană. Platforma de dialog a fost instituită în februarie 2002, iar denumirea prescurtată vine de la numărul părților componente ce participă la conferință. Acestea sunt: Republica Moldova și Tiraspolul, desemnate drept părți, însă nu unele egale.
Tiraspolul nefiind considerată entitate separată de Moldova. Federația Rusă plus Ucraina, plus OSCE sunt considerate mediatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Acesta a fost formatul inițial până în 2005, ulterior s-au mai adăugat alți doi actori cu statut de observator. Este vorba de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
- Formatul 5+2
Important e să cunoaștem drepturile fiecărei părți, pentru că și aici lucrurile stau diferit.
Uniunea Europeană şi SUA au fost invitate să participe la procesul de negocieri în calitate de observatori în baza unui statut. Potrivit acestuia, observatorii au dreptul
- să participe la şedinţele oficiale
- să ia cuvântul în timpul acestora
- pot să intervină cu întrebări
Observatorii însă nu pot semna documentele adoptate în cadrul procesului de negocieri şi nu participă la luarea deciziilor. Astfel, formatul acestor negocieril a fost din start unul asimetric.
Cel mai important, care este scopul acestui format? – Găsirea formulei pentru elaborarea unui document final privind reglementarea comprehensivă a problemei transnistrene. După cum știți, suntem în anul 2022 și acest obiectiv încă nu a fost atins, deci scopul încă nu a fost îndeplinit, dar ideea inițială era totuși ca lucrurile să se întâmple treptat.
Principii
Formatul are pe hârtie 5 principii de lucru pe care le veți vedea aici. Cel mai important fiind că părțile nu pun condiționalități înainte de întrunire. Fapt ce s-a întâmplat nu o singură dată din partea Tiraspolului.
1) participanții se vor abține de la înaintarea condițiilor prealabile;
2) părțile vor manifesta bunăvoință, vor desfășura un dialog consecutiv și constructiv;
3) participanții vor purta negocieri de pe poziții de egalitate la masa de dialog și vor manifesta respect reciproc, beneficiind de dreptul de a înainta orice propuneri sau de a pune în discuții orice subiect, considerat a fi important pentru procesul de negocieri;
4) la elaborarea oricărui document se aplică principiul „nimic nu e convenit până când totul nu e convenit”;
5) părțile vor realiza cu bună-credință înțelegerile convenite.
Reuniunile oficiale în cadrul formatului respectiv nu au fost niciodată stabile. Ultima avut loc în 2019, dar au fost pauze și mai lungi. În perioada februarie 2006 – 2011, discuţii în cadrul formatului „5+2” practic nu au existat, cu mici abateri în 2010 când acestea s-au desfăşurat în regim de consultări informale. Ele nu neapărat că se finalizează cu un rezultat. Cea din 2019, de la Bratislava, a stârnit mai multe întrebări decât răspunsuri, deoarece nu s-a semnat nicio înţelegere. Nu s-a vorbit deschis despre subiectele negocierilor, dar sigur ceva nu a mers.
Cele mai importante decizii protocolare al acestui format sunt considerate cele cu privire la demontarea funicularului industrial dintre orașele Rezina şi Rîbniţa, din 2013. Decizia protocolară cu privire la unele aspecte ce ţin de asigurarea cu pensii şi protecţia socială din 2013, și din 2014 decizia protocolară cu privire la unele aspecte ce ţin de asigurarea liberei circulații.
Între timp au apărut și renumitele coșuri tematice. Adică, agenda reuniunilor oficiale în formatul „5+2” a fost divizată în 3 coșuri, fiind divizate în următoarea ordine.
- Problematica social-economică, care include aspecte ce țin de asigurarea liberei circulații, proceduri vamale, telecomunicații, sistemul financiar-bancar și fiscal, proprietate, transport și infrastructura drumurilor, educație, cultură, agricultură, protecția mediului ambiant sau ocrotirea sănătății.
- Aspecte generale de drept, umanitare și drepturile omului, în cuprinsul cărora este vizată respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, stimularea dialogului la toate nivelele sociale (inclusiv, activitatea societății civile și contactele interumane), libertatea mass-media, chestiuni generale de ordin juridic (inclusiv, în partea ce ține de angajamentele anterior asumate.
- Reglementarea comprehensivă, incluzând aspectele instituționale, politice și chestiunile în materie de securitate.
Ultimul fiind și cel mai importat necesar și dorit la Chișinău, dar amânat, negat și blamat la Tiraspol.
La reuniunea „5+2” de la Berlin din 2016, părțile au convenit să lucreze la opt măsuri de consolidare a încrederii, care constituie renumitul pachetul „Berlin-plus” despre care vă vom vorbi în următorul DEX dedicat și formatului 1+1.
Acest format a fost criticat încă de la inițierea lui și până astăzi când convocarea ședințelor este practic imposibilă.
OPINII
O parte din societatea civilă de la Chișinău a considerat că aducerea exponenților regimului de la Tiraspol la masa de negocieri de așa nivel a fost o doză de recunoaștere a legitimității acestora. Dar dat fiind faptul că aceștia nu au fost aleși în mod democratic de către locuitorii regiunii transnistrene, apărea întrebarea: în ce mod ei sunt reprezentanți ai regiunii și nu ai propriilor interese?
Este vizibil că agenda Tiraspolului diferă mult de cea a Chișinăului, dacă primii vor să rezolve chestiuni economice și care ar ușura viața marelui monopolist din regiune SHERIFF, păi cei din urmă, mai exact Chișinăul, are pe agenda formatului chestiuni ce țin de drepturile omului și găsirea unei formule viabile pentru reîntregirea țării cu oferirea unui statut special teritoriului din stânga Nistrului. Cel puțin asta se declară la nivel oficial, faptul că avansează mai mult cele economice promovate de Tiraspol lasă și, la acest capitol, semne mari de întrebare. Puțini cred că scopul pus la baza creării acestui format va fi atins.
Chișinăul și Tiraspolul au viziuni diametral opuse privind statutul regiunii transnistrene, dar e greu de spus că și la Chișinău ar exista consens pe problematica transnistreană, discuții despre federalizare, autonomie sau independență mereu trezesc dezbateri aprinse în societate.
Cert este că retragerea munițiilor și militarilor ruși ce staționează ilegal în regiune nu ține de formatul 5+2, așa cum manipulează uneori Moscova și Tiraspolul. Retragerea trupelor, dar și utilizarea munițiilor de la Cobasna sunt chestiuni ce țin de relațiile bilaterale Moldova – Rusia și ele sunt discutate în alte formate. Mai exact, pe platforma interguvernamentală moldo-rusă.
De ce am menționat anterior că e practic e imposibilă convocarea părților din format la discuții, deoarece doi dintre mediatori Ucraina și Rusia sunt în momentul de față părți beligerante, adică în război. În DEX-urile anterioare, în special, despre acordul de încetare a focului și Misiunea de Pacificare, am subliniat includearea Rusiei cu astfel de statut – mediator sau pacificator – este cel puțin revoltătoare, fiind în momentul de față atâtea dovezi că Federația Rusă a fost parte din război și menține în continuarea separatismul în Republica Moldova.
Sunt documente juridice?
Un alt aspect important de menționat în contextul formatului 5+2, contrar unor critici sau insinuări de la Tiraspol, textele semnate în cadrul formatului nu sunt documente juridice pentru a fi percepute ca tratate. Astfel, nu poate fi vorba despre o legitimizare a regimului de la Tiraspol din moment ce în toate declarațiile anuale a consiliului ministerial al OSCE este expres indicată susținerea statului unitar, indivizibil și inalienabil al Republicii Moldova. Regiunea este tratată atât de părțile în format, cât și de țările membre OSCE, parte a Republicii Moldova.
Atât a fost despre formatul 5+2. Ce părerea aveți voi despre necesitatea lui și dacă își va atinge scopul, puteți scrie în comentarii. A fost dex DEX-ul cu numărul 7, celelalte le găsiți pe platforma web și rețele sociale. Între timp te poți abona la canalul nostru de Youtube pentru a vedea primul următorul video, iar dacă ai posibilitatea să ne susții financiar, te așteptăm pe Patreon, pentru noi contează foarte mult. Cu voi a fost Irina Tabaranu, toate bune, până la următorul DEX.
Mai nou avem opțiunea donațiilor singulare pe PayPal.