MISIUNE

Zona de Securitate.md este prima platformă din Republica Moldova creată pentru a reflecta situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană. Milităm respectarea drepturilor omului și asigurarea accesului la informații de interes public în stânga Nistrului.

Suntem o platformă media în care sunt  abordate problemele oamenilor și autorităților din zona dintre malul drept și stâng al râului Nistru. Zona de Securitate ca termen teritorial-admisnistrativ a fost creat în 1992, fiind delimitată regiunea cea mai apropiată de teritoriu controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și teritoriul temporar controlat de autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului.  

Mediatizăm și monitorizăm situația respectării drepturilor omului din ZS, dar și regiunea transnistreană, unde locuiesc peste 350 de mii de cetățeni moldoveni. Un alt subiect cheie pentru noi este reflectarea situaţiei neclare cu aşa-zisa “frontieră administrativă”.

Suntem focusați pe localităţile limitrofe de pe malul stâng şi drept al Nistrului dar vom asigura și o punte între administrațiile publice locale de nivelul III, II cu cele centrale.  

Pe zonadesecuritate.md veți găsi materiale jurnalistice: interviuri, reportaje, fotoreportaje, storytelling-uri, analize, podcasturi etc. care vor reflecta  problemele cu care se confruntă oamenii de rând ale căror drepturi sunt frecvent încălcate. În activitatea noastră colaborăm cu organizațiile neguvernamentale din regiune și cele specializate pe problematică transnistreană în vederea reflectării obiective a situație idin regiune.

Pe platformă găsiți o hartă interactivă cu posturile misiunii de pacificare care sunt parte componentă a Zonei de Securitate.

FONDATORI

Irina Tabaranu
Irina Tabaranu, jurnalist

Irina Tabaranu, jurnalistă, membră a rețelei naționale a Jurnaliștilor din domeniul Apărării și Securității.  Și-a început cariera în 2015 la Ziarul Timpul, aici a activat până în 2017, timp în care a realizat mai multe materiale despre situația din regiunea transnistreană, dar și subiecte ce țin de securitatea națională. Ulterior devine reporter tvrmoldova.md, iar după doi ani trece în redacția TV a știrilor TVR MOLDOVA. În cadrul telejurnalului, fiind responsabilă de reflectarea problematicii transnistrene, a realizat numeroase subiecte despre viața oamenilor din regiunea transnistreană, dar și consecințele politice ale conflictului de pe Nistru. 

Vitalie Guțu
Vitalie Guțu, jurnalist

Vitalie Guțu, jurnalist, președintele A.O. Academia de Creație și Inovații. De mai bine de 15 ani profesează jurnalismul de televiziune. Pe parcursul activității sale a fost reporter, editor, producător, director al departamentului Știri și Dezbateri la postul public de televiziune MOLDOVA 1. În 2014 devine corespondent special al TVR 1 la Chișinău, ulterior reporter la TVR MOLDOVA, moderator de talk-show-uri social-politice. Peste 3 ani ajunge director al departamentului Știri la TVR MOLDOVA. În paralel, realizează munca de editor-șef la postul regional de televiziune ELITA TV. Este managerul portalului de știri Moldova9.com. La facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării este lector unviersitar. Are publicate mai multe articole științifice.

Ангелина Кирчу

Anghelina Chirciu este realizatoarea emisiunii “Crede, dar verifica” pentru versiunea rusă.

Ангелина Кирчу – Журналистка русской версии платформы

Свою журналистскую карьеру начала в Гагаузии в издании nokta.md, где проработала 4 года.

Расследования, аналитика, работы с большими объемами информации – это моя сильная сторона, я люблю это и могу делать. Именно поэтому я согласилась делать фактчекинг новостей Приднестровского региона для Zona de securitate. 

Виталий Шмаков

Vitalie Șmacov este originar din stânga Nistrului, la Zona de Securitate el face rezumatul de știri FOCUS.

Pentru siguranța lui și a familiei sale, Vitalie a scris ani de zile articole și investigații sub pseudonime.Însă, după declanșarea războiului în Ucraina și asasinarea lui Oleg Horjan, Vitalie a înțeles că nimeni din stânga Nistrului nu mai în siguranță. De aceea, a prins la curaj să se mute la Chișinău și să scrie articole pentru Zona de Securitate, dar deja – semnate cu numele lui.

Виталий Шмаков пишет еженедельный дайджест ФОКУС о событиях в приднестровском регионе.

Для собственной безопасности Виталий на протяжении многих лет писал статьи и расследования под разными псевдонимами. Он уже около двух лет не возвращается в Тирасполь, так как с 24 февраля 2022 года около года освещал военные преступления Российской Федерации в Украине, а с сентября 2023 года он работает в редакции «Zona de Securitate».

Echipa redacțională

În cadrul platformei Zona de Securitate activează mai multe persoane, inclusiv din stânga Nistrului,  identitatea cărora vrem să o protejăm din motive de securitate, acest fapt nu influențează calitatea și corectitudinea informațiilor publicate. Fondatorii platformei își asumă responsabilitatea pentru fiecare articol publicat sub marca Zona de Securitate. Majoritate articolelor publicate sub identitatea Reacția sunt realizate de colegii noștri care nu își pot afișa numele, acest fapt ar duce la persecutarea lor în regiune. Mulțumim pentru înțelegere!

Ținem la standarde

 Zona de Securitate.md este o sursă de informare obiectivă, independentă și echidistantă. Sursele noastre de finanațare, nu vor fi niciodată partidele politice. Existăm datorită granturilor oferite de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova și donațiilor venite din Patreon.  

Echipa ZdS depune efort pentru a respecta la maxim standardele profesionale. Redacția este semnatară a Codului de Etică elaborat și subsemnat de către membrii Asociației Presei Independente, dar și alte coduri, privind transparența, respectarea drepturilor persoanelor cu disabilități, drepturile femeilor sau copiilor.

Chișinău, str.Vasile Alecsandri, 32

tel +37360055261
tel +37362102903
info@zonadesecuritate.md zonadesecuritate@gmail.com