MISIUNE

Zona de Securitate.md este prima platformă din Republica Moldova creată pentru a reflecta situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană. Milităm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova și promovarea imaginii Republicii Moldova ca stat integru în limitele frontierei recunoscute la nivel internațional.

Suntem o platformă media în care sunt  abordate problemele oamenilor și autorităților din zona dintre malul drept și stâng al râului Nistru. Zona de securitate a fost creată în 1992, fiind delimitată regiunea cea mai apropiată de teritoriu controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și teritoriul temporar controlat de autoritățile neconstituționale din stânga Nistrului.  

Mediatizam și monitorizăm situația respectării drepturilor omului din ZS, dar și regiunea transnistreană, unde locuiesc peste 350 de mii de cetățeni moldoveni. Un alt subiect cheie pentru noi este reflectarea situaţiei neclare cu aşa-zisa “frontieră administrativă”.

Suntem focusați pe localităţile limitrofe de pe malul stâng şi drept al Nistrului dar vom asigura și o punte între administrațiile publice locale de niveleul III, II cu cele centrale.  Pe zonadesecuritate.md veți găsi materiale jurnalistice: interviuri, reportaje, fotoreportaje, storytellinguri, analize, podcasturi etc. care vor reflecta  problemele cu care se confruntă oamenii de rând ale căror drepturi sunt frecvent încălcate. Vom colabora cu organizațiile neguvernamentale din regiune și cele specializate pe problematică transnistreană în vederea găsirii celei mai viabile soluții a conflictului din 1992.Pe platformă găsiți o hartă interactivă cu posturile misiunii de pacificare care sunt parte componentă a Zonei de Securitate. Tot aici am inserat și lista posturilor ilegale instalate unilateral de către Tiraspol.

FONDATORI

Irina Tabaranu
Irina Tabaranu, jurnalist

Irina Tabaranu, jurnalistă, membră a rețelei naționale a Jurnaliștilor din domeniul Apărării și Securității.  Și-a început cariera în 2015 la Ziarul Timpul, aici a activat până în 2017, timp în care a realizat mai multe materiale despre situația din regiunea transnistreană, dar și subiecte ce țin de securitatea națională. Ulterior devine reporter tvrmoldova.md, iar după doi ani trece în redacția TV a știrilor TVR MOLDOVA. În cadrul telejurnalului, fiind responsabilă de reflectarea problematicii transnistrene, a realizat numeroase subiecte despre viața oamenilor din regiunea transnistreană, dar și consecințele politice ale conflictului de pe Nistru. 

Vitalie Guțu
Vitalie Guțu, jurnalist

Vitalie Guțu, jurnalist, președintele A.O. Academia de Creație și Inovații. De mai bine de 15 ani profesează jurnalismul de televiziune. Pe parcursul activității sale a fost reporter, editor, producător, director al departamentului Știri și Dezbateri la postul public de televiziune MOLDOVA 1. În 2014 devine corespondent special al TVR 1 la Chișinău, ulterior reporter la TVR MOLDOVA, moderator de talk-show-uri social-politice. Peste 3 ani ajunge director al departamentului Știri la TVR MOLDOVA. În paralel, realizează munca de editor-șef la postul regional de televiziune ELITA TV. Este managerul portalului de știri Moldova9.com. La facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării este lector unviersitar. Are publicate mai multe articole științifice.

Echipa redacțională

În cadrul platformei Zona de Securitate activează mai multe persoane, inclusiv din stânga Nistrului,  identitatea cărora vrem să o protejăm din motive de securitate, acest fapt nu influențează calitatea și corectitudinea informațiilor publicate. Fondatorii platformei își iau responsabilitatea pentru fiecare articol publicat sub marca Zona de Securitate. Majoritate articolelor publicate sub identitatea Reacția sunt realizate de colegii noștri care nu își pot afișa numele, acest fapt ar duce la persecutarea lor în regiune. Mulțumim pentru înțelegere!

Ținem la standarde

 Zona de Securitate.md este o sursă de informare obiectivă, independentă și echidistantă. Sursele noastre de finanațare, nu vor fi niciodată partidele politice. Existăm datorită granturilor oferite de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova și donațiilor venite din Patreon.  

Echipa ZdS depune efort pentru a respecta la maxim standardele profesionale. Redacția este semnatară a Codului de Etică elaborat și subsemnat de către membrii Asociației Presei Independente, dar și alte coduri, privind transparența, respectarea drepturilor persoanelor cu disabilități, drepturile femeilor sau copiilor.

Chișinău, str.Vasile Alecsandri, 32

tel +37360055261
tel +37362102903
info@zonadesecuritate.md zonadesecuritate@gmail.com