Irina Tabaranu în fața sediului Comisiei Unificate de Control. Tighina, mai 2021
Delegația Tiraspolului și a Federației Ruse în CUC au încercat blocarea acreditării jurnalistei Irina Tabaranu
Centrul de presă al Comisiei Unificate de Control a refuzat acreditarea jurnalistei redacției Zona de Securitate – Irina Tabaranu. Despre acestă decizie a anunțat delegația Chișinăului în comisie, refuzul fiind discutat la ședința de astăzi, 16 februarie 2023. Decizia a fost revizuită după implicarea delegației Republicii Moldova.
În primă instanță co-președinții CUC din partea Federației Ruse și Tiraspolului la fel au respins soluționarea pozitivă a problemei, atunci delegația Republicii Moldova a catalogat această poziție drept tratament discriminatoriu în raport cu mass-media de pe malul drept al Nistrului și a cerut consultări suplimentare.
„În rezultatul discuțiilor între co-președinții CUC problema acreditării jurnalistului de la Chișinău, a fost soluționată. Acreditarea urmează să fie eliberată în cadrul următoarei ședințe a Comisiei Unificate de Control”, se arată într-un comunicat emis de delegația Republicii Moldova și publicat pe pagina Guvernului.
Precizăm că solicitarea trimisă de jurnalista noastră a fost întocmită în modul stabilit, iar Irina Tabaranu a trecut această procedură doi ani consecutivi în 2021 și 2022 fără obiecții pe tot acest parcurs.
„Considerăm intenția părților transnistrene și ruse de a nu permite accesul jurnalistei noastre la ședințele CUC sau la unele obiective ale Misiunii de Pacificare din perimetrul Zonei de Securitate, acces la care poate fi făcut doar prin obținerea acelui permis, drept un atentat la libertatea presei și o metodă de intimidare a exercitării de către aceasta a activității sale jurnalistice în perimetrul Zonei de Securitate și în regiunea transnistreană. Aducem mulțumiri delegației Republicii Moldova în Comisie pentru implicare în solționare pozitivă a acestui caz” – redacția Zona de Securitate.
La moment Zona de Securitate este unica platformă media ce a solicitat o acreditare pe lângă Comisia Unificată de Control, încurajăm instituțiile media să treacă această procedură pentru o mai bună mediatizare a proceselor ce țin de soluționarea conflictului transnistrean.
VEZI ȘI: Ce este Zona de Zecuritate a Republicii Moldova
Ce reprezintă de fapt Comisia Unificată de Control, sau prescurtat CUC? Este structura menită să pună în aplicare Acordul de încetare a focului, semnat de Republica și Rusia la 21 iulie 1992 și este compusă din reprezentanți ai organelor constituţionale ale Moldovei, Federaţiei Ruse şi administraţiei separatiste de la Tiraspol, precum şi reprezentantul Ucrainei în comisie. Totodată, la coordonarea activității CUC participă şi reprezentanţii misiunii OSCE.
CUC a fost responsabilă imediat după crearea Zonei de retragerea forţelor militare şi militarizate, obiectiv realizat de autorităţile din Chişinău şi nerealizat de administraţia de la Tiraspol, care până în prezent menţine în Zona de Securitate forţe paramilitare considerabile, inclusiv trei din cele patru brigăzi de infanterie motorizată şi alte unităţi militare cu un număr total de circa 3.500 persoane.
Prin hotărârile CUC, au fost create şi introduse așa-numitele Forţele Mixte de Menţinere a Păcii și tot CUC ar putea decide în viitor, creșterea numărului de pacificatori, micșorarea sau chiar eliminarea unor posturi. Aceste decizii se iau de obicei la ședințele săptămânale ce au loc la Tighina în fiecare zi de joi a săptămânii. Delegaţia Republicii Moldova în CUC este alcătuită, de regulă, din 6 reprezentanţi desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova – aceștia fac parte din diferite instituții de forță: SIS, Ministerul de Interne sau de la Apărare. Regulamentul CUC poate fi găsit pe site-ul guvernului.
În ZS activează și grupele patru-partite de observatori, adică câte 10 de la fiecare parte: Republica Moldova, regiunea transnistreană, Rusia și Ucraina. Aceste grupuri constituie mecanismul de bază de control a situaţiei din Zona de Securitate şi de reacţie rapidă la diferite incidente, fiind subordonate CUC. Mecanismul de luare a deciziilor este unul consensual.
Delegaţia Republicii Moldova în CUC reprezintă interesele statului şi acordă asistenţă multilaterală procesului de reglementare paşnică şi pe cale politică a conflictului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Vezi și: Ce este Misiunea de „Pacificare” din Republica Moldova