Delegația Federației Ruse și regiunii transnistrene din CUC refuză să elimine posturile ilegale „grănicerești”

Delegația Federației Ruse și regiunii transnistrene din CUC refuză să elimine posturile ilegale „grănicerești”

Astăzi la Tighina urma să aibă loc, în regim obișnuit, ședința Comisiei Unificate de Control, formarea ordinii de zi, însă, a fost blocată de către Delegația Federației Ruse și regiunii transnistrene.

La începutul ședinței delegația Republicii Moldova a atenționat că Tiraspolul ignoră constant prevederile relevante ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, dar și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

„S-a menționat că posturile ilegale „grănicerești” rămân un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor, iar în ultimul timp reprezentanții structurilor transnistrene pătrund nestingherit în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, unde recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane. Delegația Republicii Moldova consideră că asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale ale omului și destabilizează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a le curma.

Însă, delegațiile Federației Ruse și regiunii transnistrene au o abordare diferită asupra problemei, insinuând că nu ține de competența Comisiei Unificate de Control. Pentru a examina subiectele organizatorice, a fost desfășurată o ședință extraordinară, fiind confirmat în funcție un nou șef al statului-major al Comandamentului Militar Întrunit,” se arată într-un comunicat emis de delegația Republicii Moldova.

Prin urmare, a fost blocată formarea ordinii de zi a ședinței ordinare.

Pentru a examina subiectele organizatorice, a fost desfășurată o ședință extraordinară, fiind confirmat în funcție un nou șef al statului-major al Comandamentului Militar Întrunit.

O nouă reuniune de lucru a Comisiei a fost stabilită pentru următoarea săptămână.