Delegația de la Tiraspol a mers la Moscova cu permisiunea Biroului de Reintegrare și a Misiunii OSCE

Delegația de la Tiraspol a mers la Moscova cu permisiunea Biroului de Reintegrare și a Misiunii OSCE

Delegația de la Tiraspol, condusă de pretinsul spicher transnistrean, Alexandr Korșunov, ce a întreprins o vizită la Moscova săptămâna trecută, a mers acolo cu voia Chișinăului și a Misiunii OSCE în Moldova. Această permisiune a fost însă folosită de Tiraspol împotriva Chișinăului.

  • Permisiunea a fost necesară după ce Biroul Politici de Reintegrare a introdus, începând cu 1 august, mecanismul de notificare – adică permiterea trecerii peste frontiera de stat a pretinșilor funcționari din regiunea transnistreană ce merg peste hotare în afara deplasărilor private.

Confirmarea că Tiraspolul a facut uz de acest mecanims a fost oferită redacției Zona de Securitate după o solicitare în adresa Biroului Politicii de Reintegrare.

„Oficiul negociatorului-șef de la Tiraspol s-a conformat rigorilor mecanismului de pre notificare pentru traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, pus în aplicare cu începere de la 1 august a.c. Ținând cont de sensibilitatea situației actuale din regiune, autoritățile moldovene și-au coordonat acțiunile cu misiunea OSCE de la Chişinău,” se arată în răspunsul Biroului.

Poliția de Frontieră, de asemenea, ne-a confirmat că a primit o notificare din partea Biroului și a Misiunii OSCE pentru ca delegația din stânga Nistrului să poată pleca.

Reprezentanții regimului separatist au avut o serie de întrevederi cu oficiali din Duma de stat, deputați ruși, inclusiv din partea partidului rus de guvernământ „Edinnaia Rossia”.

Întâlnirea cu Partidul „Spravedlivaia Rossia.”
Întâlnirea din Duma de Stat a Rusiei cu Partidul Edinaia Rossia

La întrevederea cu Serghei Mironov, liderul partidului „Spravedlivaia Rossia”, Alexandr Korșunov a declarat că negocierile cu Moldova sunt înghețate, în prezent, și că „regiunea se află în pragul unei catastrofe umanitare din cauză că, de la 1 noiembrie, Moldova a redus livrarea gazului în Transnistria. A făcut asta fără a se consulta cu partea rusă sau transnistreană.”

La rândul său, Mironov a spus că va face demersurile necesare pe lângă președintele și premierul Federației Ruse.

După apariția în public a acestor declarații Biroul a reacționat declarând că afirmațiile făcute de reprezentanții Tiraspolului la Moscova pun în pericol atât procesul de negocieri, cât și stabilitatea situației din regiune în general. „Nu există niciun motiv pentru a vorbi despre o criză umanitară în regiunea transnistreană, cu atât mai mult, despre o criză provocată de Chișinău.”

Micșorarea livrărilor de gaz spre regiunea transnistreană a fost cauzată de decizia Gazprom de a nu oferi Republicii Moldova prin intermediul Moldovagaz cantitățile necesare pentru luna noiembrie. Reducerile de volum au început în octombrie cu 30%. Moldova a primit luna trecută 54 de milioane de metri cubi din necesarul de 77 de milioane, potrivit șefului Moldovagaz.

În noiembrie, odată cu răcirea timpului, volumul necesar de gaze este mai mare și se estimează la 115-120 de milioane de metri cubi.

Din așa-numita delegație transnistreană fac parte: spicherul Alexandr Korșunov, deputații Victor Guzun și Serghei Ceban, șeful băncii transnistrene Vladislav Tidva și pretinsa ministră adjunctă a economiei Maria Glușkova.