“Declarații inacceptabile” – așa a reacționat Chișinăul la spusele lui Sluțki precum că regiunea transnistreană e “teritoriu rus”

“Declarații inacceptabile” – așa a reacționat Chișinăul la spusele lui Sluțki precum că regiunea transnistreană e “teritoriu rus”

Chișinăul reacționează la declarațiile deputatului Dumei de Stat și liderului Partidului Lideral Democrat din Rusia, Leonid Sluțki, precum că regiunea transnistreană aparține rușilor. Astfel, Biroul Politici de Reintegrare susține că afirmațiile oficialului rus sunt inacceptabile, inadmisibile și ridică semne de întrebare îngrijorătoare în contextul prevederilor art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001. Comentariul BPR a fost pentru portalul deschide.md.

Biroul Politici de Reintegrare mai atrage atenția asupra faptului că potrivit documentului, „fiecare din Înaltele Părți Contractante se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă Înaltă Parte Contractantă, suveranitatea, independența și integritatea ei teritoriale”, pentru sursa citată.

Precizăm că Sluțki a declarat în cadrul unei deplasări în Krasnodar că regiunea transnistreană aparține Federației Ruse, și anume: „Transnistria este teritoriul nostru. Cel mai important lucru care există în acest teritoriu este economia. Trebuie să revigorăm aeroportul din Tiraspol. Trebuie să dezvoltăm, pe lângă Centrala de la Cuciurgan, și alte proiecte semnificative de infrastructură, iar acum acest lucru se întâmplă”.

Anterior și ministrul rus de Externe, Serghe Lavrov, a lansat în spațiul public precum că Rusia va face tot posibilul să protejeze interesele vorbitoriul de limbă rusă din regiuna transnistreană și UTA Găgăuz-Yeri. În replică, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat declaraţiile ministrului rus de externe Lavrov drept o “provocare ordinară”, menită să destabilizeze situaţia din republică.

“Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova”, a mai comentat Sandu afirmațiile șefului diplomației ruse.