Decizia privind interzicerea transportarii organizate a alegătorilor la secțiile de vot, sub semnul întrebării

Varnița: 01.11.20

Decizia privind interzicerea transportarii organizate a alegătorilor la secțiile de vot, sub semnul întrebării

Au mai rămas doar 5 zile până la scrutinul parlamentar din 11 iulie și o decizie privind interzicerea transportarii organizate a alegătorilor la secțiile de vot și circulația mașinilor cu mai mult de opt locuri, în ziua alegerilor, nu a fost luată. 

Membrii Comisiei Electorale Centrale ne-au declarat că au fost trimise mai multe avize la Ministerul de Interne, Ministerul Justiției și Centrul Național Anticorupție în acest sens, dar un proiect de hotărâre încă nu a fost făcut.   

„S-a solicitat și opinia de la instituțiile care ar urma să implementeze această prevedere cum ar fi Poliția și ANTA, așteptăm aceste avize și în dependență de acestea vom decide ce facem. Cu siguranță că noi vom întreprinde orice măsură pentru a contracara orice acțiune care ar atenta la libertatea exprimării votului de către cetățean, noi nu vorbim despre transport sau altceva, noi vorbim de actele ce intervin în sensul determinării alegătorului pentru a vota un concurent electoral sau altul,” a declarat Maxim Lebedinschi, secretar CEC, pentru Zona de Securitate în cadrul evenimentului Coaching electoral pentru jurnaliști: 11 tips-uri pentru 11 iulie. 

Platforma DA a depus pe data de 28 iunie la Comisia Electorală Centrală un demers prin care a cerut adoptarea unei Hotărâri speciale cu privire la interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Platforma DA atenționează CEC „asupra riscurilor de fraudare a procesului electoral prin folosirea transportării ilegale a alegătorilor de către unii concurenți electorali”.

Formațiunea se referă în special la transportarea alegătorilor din stânga Nistrului, după mai multe scandaluri la ultimele scrutine  și acuzații de mituire și transportare organizată a locuitorilor din regiune.

Amintim că la alegerile anterioare CEC a interzis transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot, după ce  cu o inițiativă în acest sens a venit membra PAS Olesea Stamate. Atunci această normă a fost valabilă în ziua alegerilor prezidențiale, de la ora 07.00 până la ora 21.00.

CEC 2020:

„În ziua alegerilor se interzice organizarea de către concurentul electoral sau de către o persoană terță care în interesul concurentului electoral, transportul alegătorilor la secția de vot cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați, a efectua transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/microbuze sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul în regim de taxi, conform unei înațelegeri cu persoane terțe, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități”.

Ministerul Afacerilor Interne a fost responsabil de verificarea mijloacelor de transport.

La scrutinul anterior au fost documentate peste 150 de cazuri de transportare organizată, majoritatea se refereau la regiunea transnistreană. Varnița din raionul Anenii Noi a fost cea mai fierbinte localitate în ziua primul tur al alegerilor prezidențiale. Altercații și tensiuni