Decis. 1 septembrie, ultima zi când șoferii deținători de maşini cu numere transnistrene vor putea traversa frontiera cu Ucraina

Decis. 1 septembrie, ultima zi când șoferii deținători de maşini cu numere transnistrene vor putea traversa frontiera cu Ucraina

1 septembrie, data finală pentru șoferii automobilelor din stânga Nistrului să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene pe cele neutre cu abțibildul „MD”, dacă doresc să traverseze frontiera de stat.

Decizia a fost anunțată de prim-ministrul interimar, ministru interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi după întrevederea cu Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.

Citește și: Munteanu acuză MAEIE de sabotaj în favoarea Tiraspolului. Cum justifică Externele cerea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene
„În cadrul discuțiilor au fost confirmate înțelegerile privind admiterea, începând cu 1 septembrie curent, în traficul rutier internațional doar a automobilelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care dispun de plăcuțe de înmatriculare de model convenit cu abțibildul „MD”, pe lângă autovehiculele înregistrate conform legislației Republicii Moldova.”

În cadrul întrevederii a fost reiterată disponibilitatea ambelor țări privind promovarea continuă a unui dialog politic activ, inclusiv în ceea ce privește realizarea înțelegerilor convenite recent la nivelul șefilor de state.

Guvernul mai anunță că a fost pusă în discuție agenda contactelor bilaterale pentru perioada imediat următoare, accentul fiind pus pe cooperarea instituțiilor de profil dintre ambele țări, oficialii remarcând importanța activităților comune pe subiectele de actualitate de pe ordinea de zi a relațiilor moldo-ucrainene. În particular, interlocutorii s-au referit la interacțiunea la frontiera de stat, cooperarea comercial-economică, realizarea unor proiecte de infrastructură.

Amintim că, la începutul anului Republica Moldova a solicitat amânarea aplicării noului regim de transport RM-Ucraina, care impune restricţii de circulaţie maşinilor cu numere transnistrene şi permite intrarea pe teritoriul Ucrainei doar a mijloacelor de transport cu numere de înregistrare aduse în conformitate cu modelul agreat anterior (numere neutre) şi un sticker cu semnul MD.

Despre aceasta a anunţat atunci deputatul Igor Munteanu, care a prezentat în acest sens o notă diplomatică trimisă ieri la Kiev, în adresa MAE al Ucrainei, învinuind ministerul de sabotaj. Atunci Ministerul de Externe justifica cererea către Kiev de a admite maşini cu numere transnistrene prin faptul că „ cetățenii din stânga Nistrului nu sunt suficienți de informați despre noile reguli”.

La sfârșitul lunii ianuarie Chișinăul a inițiat o campanie de informare pentru locuitorii din regiunea transnistreană cu privire la categoriile de plăci de înamtriculare și de acte însoțitoare ce urmează a fi obținute în vederea participării în traficul rutier internațional. Această măsură vine să faciliteze realizarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului, anunța Biroul pentru Reintegrare. Scopul campaniei este să promoveze procesul înmatriculare cu plăci și cu certificate de model neutru, dar și a conformării la exigențele cadrului normativ național.

Vezi și: Campanie de informare privind circulația transfrontalieră a autovehiculelor din regiunea transnistreană

Pentru mai multe detalii accesaţi pagina web a Biroului politici de reintegrare.