De mâine începe campania de vaccinare în stânga Nistrului. Doar cei imunizați vor putea circula liber

De mâine începe campania de vaccinare în stânga Nistrului. Doar cei imunizați vor putea circula liber

Campania de vaccinare pentru locuitorii regiunii transnistrene va începe de mâine,  12 martie, la distanță de 6 zile de la transmiterea în regiune a  medicamentului „AstraZeneca”, donat de România. Cele 1810 de doze de vaccin au fost transmise pe 5 martie de Chișinău. 

În plus față de dozele deja livrate, în regiune vor mai fi transmise alte 600 de doze de vaccin prin intermediul mecanismului COVAX. Originea ambelor preparate este ascunsă, în continuare, atât de așa-numitele autorități cât și de presa din regiune.

Așa-numitul minister al Sănătății din stânga Nistrului anunță că vaccinarea va începe cu  angajații spitalelor cu profil COVID, unitățile de reanimare și terapie intensivă, precum și lucrătorii medicali ai ambulatoriilor. Serul va fi distribuit mai întâii în orașul Tiraspol și Bender/Tighina. Următorul pas va fi vaccinarea lucrătorilor din serviciul de ambulanță, departamentele de hemodializă și transfuzii de sânge. Treptat, imunizarea personalului va avea loc în toate instituțiile medicale, precum și în instituțiile sociale de tip închis. 

Doar persoanelor care au finalizat un curs de vaccinare în două etape li se vor elibera certificate de confirmare. Regiunea rămâne în continuare închisă și doar cei care vor fi imunizați vor putea părăsi regiunea, în acest sens regimul de la Tiraspol intenționează să lanseze procesul de înregistrare a cetățenilor vaccinați, într-un registru online. 

  • Cel de-al doilea vaccin este administrat la o distanță de aproximativ 8 săptămâni, față de primul, asta ar însemna că abia în luna mai-iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi nevoite să ceară permisiunea de a traversa linia administrativă.

Situația la zi 

Regiunea înregistrează o creștere alarmantă a incidenței de infectare. De luni, se suspendă  activitatea cinematografelor, cluburilor, precum și a caselor de cultură, a organizațiilor de educație suplimentară, a secțiunilor sportive pentru copii și a cercurilor.

În prezent, 2.247 de locuitori ai regiunii sunt infectați, dintre care 1199 de pacienți sunt tratați în spitale,  38 sunt în stare gravă, cinci sunt conectați la ventilatoare. Spitalele specializate sunt încărcate cu 63%. Potrivit datelor  oferite de administrația de la Tiraspol.