Cozi la secțiile de votare din s. Varnița 2020
Peste 14 700 de cetățeni din stânga Nistrului au votat în primul tur. Varnița, în centrul tensiunilor
Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale arată că la cele 42 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat 14709 persoane.
Localitatea Varnița din raionul Anenii Noi a fost cea mai fierbinte localitate în ziua alegerilor prezidențiale. Altercații, tensiuni și oameni care nu mai vor vărsare de sânge, dar nici de Federația Rusă NU se lasă. În video de mai jost vedeți filmul zilei.
Locuitorii regiunii transnistrene au venit la urne într-un număr mare încă de la primele ore ale zilei.
La scurt timp după începerea procesului electoral circulația în localitate a fost blocată. Potrivit deputatul PAS Igor Grosu, acest lucru a fost făcut din cauza faptului că alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Acesta susține că alegătorii erau plătiți cu 450 de lei pentru un vot. Parlamentarul a blocat circulația mijloacelor de transport pe drumul de la Bender la Varnița cu mașina personală.
În premieră, în aceste alegeri au participat și deținuții din penitenciarele nr. 8 și 12 din orașul Bender. Funcționarii electorali din Varnița s-au deplasat în aceste instituții pentru a asigura dreptul la vot al 223 de deținuți și angajați. Acest falt a fost făcut public abia ân ziua alegerilor.
400 de lei pentru un vot
Asociaţia Promo-LEX care monitorizează scutinul a semnalat cazuri cu alegători din regiunea transnistreană care ar fi fost aduși cu autobuzele până la podul de peste Nistru dintre oraşele Râbniţa şi Rezina, după care fie pe jos, fie cu automobile mai mici s-au deplasat către secţiile de votare. Observatorii au suțin că la Căușeni votanți de peste Nistru au întrebat funcționarii electorali unde pot lua banii pentru exprimarea votului. Iar la Fârlădeni, Căușeni, din discuție cu alegătorii din regiunea transnistreană sunt raportate cazuri de remunerare a alegătorilor din Bender cu câte 100 ruble, iar a celor din Tiraspol – cu câte 400 ruble.
Pe internet a apărut o înregistrare în care mai mulțo oameni se ceartă cu organizatorii care i-au adus la vot. Precum că nu le-au oferit suma pe care le-au promis-o inițial, de 400 de lei. Dezamăgiți „alegătorii” îi amenință că vor „depune o plângere”.
Replici tăioase între un deputat moldovean cu un deputat rus, observator internațional
CEC a fost solicitat să anuleze acreditarea unui observator rus. Acesta ar fi încercat să apere votanții aduși în mod organizat la Varnița.
Este vorba de deputatul rus Taisaev Kazbek, delegat ca observator la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, s-a implicat în situaţia din Varniţa, acolo unde veteranii de război şi deputatul PAS Igor Grosu au încercat să stopeze transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană.
Observatorul rus i-a reproșat lui Igor Grosu și veteranilor că împiedică cetățenii moldoveni de pe malul stâng al Nistrului să-și exercite dreptul la vot. În replică Igor Grosu i-a explicat că sunt cetățeni care vin să voteze fiind plătiți. Discuția dintre cei doi poate fi vizionată în video d emai sus.
Ca rezultat a acestui incident, candidatul din partea Partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu a depus o solicitare la CEC în care a cerut anularea mandatului de acreditare pe numele observatorului rus Taisaev Kazbek.
Inspectoratul General al Poliției anunță că au fost sesizați în 59 de cazuri de transporate organizată a alegătorilor, dar și în mai multe situații care ar fi presupus coruperea alegătorilor.Din numărul total de cazuri, 22 vizează blocarea intenționată a căilor de acces spre secțiile de vot. Cazurile au avut loc la Sănătăuca, Rezina, Dubăsari, Căușeni și Rezina, localități din zona de securitate.