Dacă „urmele” vin din Ucraina, de ce se baricadează regimul de Chișinău?

Tiraspol. 26.04.2022 Foto: Zona de Securitate

Dacă „urmele” vin din Ucraina, de ce se baricadează regimul de Chișinău?

Fragment din corespondența din Republica Moldova pentru pressone.ro din România –  https://bit.ly/3xRzW1I

Cod roșu de atac terorist

Straniu este să auzi de la Krasnoselski, care în acte este ucrainean, că „urmele” acestor „atacuri” vin de la țara al cărui pașaport îl deține și pe care a vizitat-o de nenumărate ori în vacanțe și nu doar. Este bine cunoscut că atât conducerea oficială, cât și cea și cea neoficială a republicii fantomă este foarte strâns legată de Ucraina, iar asemenea ieșiri le taie creanga de sub picioare automat, rămânând cu o singură sursă de import, export și ieșire – Chișinăul.

Dar deși arde podurile și așa șubrede cu Ucraina, Tiraspolul se baricadează și față de malul drept.

Evenimentele din ultimele zile au dat motiv administrației din regiune să aplice un cod roșu de atac terorist pe o perioadă de 15 zile, ce presupune militarizarea regiunii care și așa era una destul de înarmată. Un alt efect al destabilizarii e că „renumita” paradă de 9 mai din Tiraspol a fost anulată.

Pe străzi sunt oameni înarmați la tot colțul, ieșirile și intrările în localități sunt monitorizate, iar în unele locuri au apărut și blocuri de beton.

Rîbnița

Drumul între Tiraspol și Tighina

Toate aceste restricții vor încălca libera circulație a oamenilor care și așa era una cu destule încercări. Biroul Politici de Reintegrare, structură ce se ocupă de reintegrarea celor două maluri ale Nistrului, și-a exprimat îngrijorarea în această privință.

„Printre măsurile dispuse observăm o restricționare exagerată și nemotivată a circulației nestingherite a diferitor categorii de cetățeni, prin consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport ce intră/ iese din regiune, obligarea persoanelor ce se deplasează în regiune de a fi luați la evidență structurilor de la Tiraspol.”

Un asemenea control strict a mai fost doar în pandemie, când regiunea s-a autoizolat. Cu greu s-a putut obține atunci retragerea impedimentelor din calea liberei circulații. Acum motivul e unul de securitate, iar retragerea acestora ar putea fi și mai problematică.

Totuși, dacă „urmele” vin din Ucraina, de ce se baricadează regimul de Chișinău? Este o întrebare pe care sper să avem ocazia să o adresăm cândva pretinselor autorități din regiune.

Cert este că societatea se așteaptă și la alte situații similare cu cele întâmplate deja și temerile sunt alimentate și de unele declarații venite înainte de explozii, precum că ar exista o a doua fază a „Operațiunii speciale ale Rusiei” ce presupune crearea unui coridor spre regiunea transnistreană. Un exercițiu imposibil atâta timp cât Odesa va rezista. Până atunci, Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a comentat exploziile din stânga Nistrului fără multă culoare.

„Urmărim foarte atent cum evoluează situația acolo. Noutățile care vin de acolo provoacă îngrijorare.”

Neschimbat rămâne faptu că în stânga Nistrului continuă să fie prezenți circa 1700 de militari ce fac parte din contingentul forțelor ruse ce staționează ilegal în regiune, iar pe ambele maluri ale Nistrului există o Misiune de Pacificare condusă de ruși. O ecuație mai complicată de atât poate fi doar în Ucraina. În Moldova, însă, acum totul pare atât de imprevizibil încât îți pare că se poate întâmpla orice.

*hartă interactivă a forțelor GOTR, dar și a punctelor de dislocare a militarilor ruși din forțele de menținere a păcii.