
Varnița: turul II, 14 noiembrie
Curtea de Apel: De la 41, la 12 secții pentru stânga Nistrului. Reacții, pe cine favorizează decizia luată pe ultima sută de metri?
Curtea de Apel Chișinău a decis la 8 iulie că numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană trebuie redus, de la 41 până la 12. Deschiderea a celor 41 de secții de votare fusese contestată de Platforma DA. Platforma DA a spus că numărul de secții stabilit de CEC este exagerat pentru că la alegerile prezidențiale din noiembrie trecut la multe dintre acestea s-au prezentat puțin alegători transnistreni sau chiar niciunul.
Aceasta nu este o decizie finală, CEC va mai avea la dispoziție o zi să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Anterior, Curtea de Apel a anulat decizia de a se deschide alte trei secții în localități controlate de autoritățile transnistrene, iar CEC s-a conformat. Platforma DA și alte partide pro-europene au exprimat îngrijorări că secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului pot fi folosite pentru fraude electorale în favoarea unor partide pro-ruse, inclusiv prin transportarea organizată la vot.
La scurt timp după anunțarea deciziei au apărut mai multe reacții.
Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că hotărârea Curții de Apel Chișinău, cu privire la reducerea numărului de secții de votare din Trasnistria reprezintă o capturare a puterii în stat, care pune la îndoială validarea scrutinului din 11 iulie. Dodon a sugerat că hotărârea magistraților va fi atacată în instanța superioară și a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate că ar controla justiția.
Totodată socialiștii amenință cu proteste masive, începând de astăzi, 9 iulie, la ora 12:00, locația ne fiind încă anunțată.
Olga Cebotari, vicepremierul pentru Reintegrarea a scris pe o reațea socială că gestul făcut de cei de la Platforma DA este unul „foarte urât și discriminatoriu față de cetățenii din stânga Nistrului.”
„Se pare ca unii politicieni au uitat ca malul stâng este parte a Republicii Moldova.
Stimați politicieni, reintegrarea nu se face prin ura și prin divizarea oamenilor în buni și răi. Îmi pare rău ca cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului sunt supuși la discriminare și sunt lipsiți de dreptul la vot. În calitate de Viceprim-ministru pentru reintegrare regret ca asemenea decizii sunt luate într-un stat democratic”, a scris aceasta.
Politologul, Dionis Cenușă, a venit și el cu o reacție după decizia magistraților menționând că ne putem aștepta la efecte imprevizibile.
„Evident, reducerea numarului sectiilor de votare (de la 41 pana la 12) pentru cei din regiunea separatistă înseamnă posibilitatea de a monitoriza respectarea regulilor electorale. Mai exact, vor putea fi prevenite eventualele încălcări, precum transportarea organizată a votanților. Totodata, pe de alta parte, nedeschiderea secțiilor de votare reprezinta un motiv serios pentru ca Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vor putea desfașura proteste în masă. Acest lucru conteaza pentru ultima suta de metri înainte de alegeri. Critica folosită de Comuniști si Socialiști despre controlul justiției, cât de nevorisimilă nu ar fi, poate avea efectul necesar pentru ca aceștia să aduca mai mulți votanți la urnele de vot de acasa. În final, ce va influența mai mult: mai puține voturi din regiunea transnistreană prin reducerea secțiilor de votare sau efectul mobilizator al acestei decizii pentru discursul electoral al tandemul comunist-socialist? E o întrebare deschisă,” a menționat analistul pe canalul său de telegram.