Cum sunt furați oamenii, în plină zi, de structurile ilegale de la Tiraspol. Cazul de la Poiana
Peste două mii de persoane sunt în prezent condamnate sau reținute ilegal în stânga Nistrului, fără acces la justiție și apărare corectă, regimul de la Tiraspol ține închiși mii de oameni. Printre aceștia sunt și persoanele răpite de pe malul drept al Nistrului. Ruslan Lomaca, locuitor al satului Poiana, localitate așezată pe mal de Nistru a fost răpit în plină zi de structurile ilegale de forță din regiunea transnistreană. Totul s-a întâmplat pe 5 august, într-o zi de vară în care bărbatul împreună cu mai mulți prieteni, dar și cu fiica mai mică au mers la râu să se odihnească.
Mama acestuia, Ludmila, spune că plecările la Nistru e ceva obișnuit pentru localnicii din Poiana. Femeia își amintește cuvânt în cuvânt, ultimul dialog din ultimele 5 luni cu fiul său.
„–Mamă, noi ne ducem la vale pe malul Nistrului, vom mai coace vo doi pești, spun du-te, dar să nu stați mult.” Acum stând acasă ne sună și ne spune că, mamă, Igor cu Ruslan s-au dus pe partea cealaltă a Nistrului și spune că Igor a venit în înot, dar Ruslan nu e. A povestit că din tufari au ieșit vreo patru băieți în maiouri și sorți, cică unul l-a luat pe Ruslan i-au întors/sucit mâinile la spate și l-a pus jos și l-au început al bate.
Într-un suflet m-am dus plângând, răcnind din deal până în vale m-am dus și: Ruslan, Ruslan, Ruslan…. nimeni. Nimic, niciun cuvânt. Am stat acolo de la ora 5 la 6,7,8, ora 9 la fel nimic. S-a aprins un foc, eu din malul acesta strigăm: Ruslan! Ruslan! nu răspunde nimeni… nimic. Măcar să spus închide gura nu striga că el gata nu mai e, nimeni nimic nu a răspuns.”
În cele din urmă, s-a aflat că Ruslan a fost reținut inițial pentru trecere ilegală a așa-zisei frontiere. Rudele bărbatului nu au alertat autoritățile constituționale de la Chișinău, fiind informate eronat că acesta ar fi fost reținut doar pentru a sta în carantină.
„A trecut granița și trebuie neapărat buletinul să îl pună în carantină, ei 14 zile – 14 zile nu e doamne ferește dacă a sta 2 săptămâni. La ei e tare stric, nu știu de ce asa legi, da uite toată vara din partea cealaltă vin și la cornari, și la ciuperci, și la pește, la odihnă vin! Iaca Pridnestrovia are voie la noi da noi la ei deloc.”
În dimineața de după reținere, concubinei bărbatului i s-a transmis că urgent este nevoie de actele acestuia. Trimiterea actelor este o acțiuni categoric ne recomandată în astfel de situații.
Svetlana Chitaica, concubina lui Ruslan Lomaca: De acolo de la Rașcov au spus că trebuie să ducem buletinul acolo și noi ne-am dus, acolo este o lotcă legală din partea cealaltă de Nistru, legal trece și am strigat si l-au dat în partea cealată la oameni.
-Dar de ce l-ați dat?
-Așa l-au cerut, noi nu știam trebuie să îl dăm sau nu, au spus că trebuie pașaportul lui.
- Orice mijloc de transport al administrației separatiste din stânga Nistrului este ILEGAL. Transmiterea actelor de identitate structurilor ilegale de forță nu este recomandată. Aceste acțiuni din partea celor din stânga Nistrului cad sub incidența infracțiunii de uzurpare de calități oficiale.
După ce rudele au transmis actul de identitate, fără să fi știut unde și în ce stare se află Ruslan, femeile au fost informate de un avocat din stânga Nistrului că este nevoie să transmită un colet cu mâncare și haine. Deși acesta ar avea un avocat, oferit în stânga Nistrului, persoană care i-ar oferi servicii juridice nu a avut nicio întâlnire cu rudele acestuia.
Mama lui Ruslan spune că cei din stânga Nistrului au transmis că „Ruslan iar cere un colet, da să îi trimiteți ceva de imbrăcat că e frig, era septembrie deja era frig, cine știe cum era deținut în ce subsoluri și deja i-am trimis. Și după aceea îi sun și îi întreb, spuneți-mi vă rog cum se simte el, are probleme cu inima e bolnav, cum se simte și dumneaiei îmi spune că e totul bine cu el, că este sub strajă că merge la plimbare si e totul bine. Îi spun să îmi dea să vorbesc cu el să stiu e totul bine cu el, e viu e mort spune că nu e posibil să vorbiți cu el.”
Abia la aproape o lună de la răpire, atât autoritățile, cât și Asociația Promo-Lex a aflat despre cele întâmplate. Avocații asociației au și început să facă demersuri pentru eliberarea lui Ruslan.
Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX: „Imediat am făcut toate demersurile necesare către autorități inclusiv către Federația Rusă, dar și către structurile de facto de la Tiraspol. Ulterior prima informație am primit-o de la organele de poliție care ne-a comunicat că pe fapta de retinere sau de răpire a fost deschis un dosar penal pe articolul răpirea de către mai multe personae. Ulterior am primit un răspuns si de la BPR care ne-a comunicat că Ruslan într-adevăr a fost răpit. În timpul perchezițiilor ar fi fost depistate 55 de grame de cannabis. Aici e interesant, la început el a fost reținut pentru pătrunderea ilegală pe teritoriul r. transnistrene mai apoi aparent potrivit lor la el a fost depistate aceste droguri.
Avocatul pe acest dosar spune că nimic din ce i se impută lui Ruslan nu ar avea putere juridică, deoarece pretinsele instanțe din stânga Nistrului nu sunt recunoscute.
„Cu părere de rău rudele s-au adresat la noi mult prea târziu de asta și noi explicăm în momentul în care se întâmplă ceva ilegal sau abuziv primul pas este de a reacționa imediat pentru că cu cât această reacționare este mult mai întârziată. Din experiența noastră scad șansele de a recepționa un răspuns operativ și pozitiv în aceste situații, cu regret ei au așteptat într-adevăr pentru că lor li s-ar fi comunicat că Ruslan se află în carantină. Atâta timp cât această perchezitie, această reține a fost făcută de către structuri ilegale nerecunoscute în lipsa a unui avocat, în lipsa unui observator independent ne este greu să credem acestor răspunsuri care vin de la Tiraspol si iarăși cu regret a durat prea mult de la răpirea lui prină la primele sesizări oficiale.”
O altă greșeală în acest caz a fost faptul că rudele au transmis actul de identitate al barbatului, deși credeau că astfel îi fac bine.
„În cazul lui faptul că a oferit acel buletin doar a ajutat la efectuarea procedurilor ce se referă la arestul ulterior. Tiraspolul a avut suficient timp pentru a pregăti documente pentru a pregăti o pretinsă tactică pe acest dosar. În astfel de cazuri abuzive evident trebuie să fie semnalate autoritățile constituționale, trebuie de semnalat organizațiile de profil, cum este si organizația noastră, este nevoie de sesizat biroul politic de reintegrare si evident poliția sau procuratura.” spune avocatul.
În tot acest timp familia a ținut legătura cu o persoana din stânga Nistrului, care ar fi avocatul bărbatului răpit, dar acesta mereu le spune că nu știe nimic despre Ruslan. De la data răpirii până în prezent rudele au transmis constant în stânga Nistrului colete cu mâncare și haine.
Svetlana Chitaica, concubina lui Ruslan Lomaca: Întrebăm ce e cu el, întrebăm de avocatul lui cum este el, da spune că nu știe nimic și atât., da eu sunt cu trei copii acasă nu pot lucra nimic , o săptămână în spital 2 zile acasă copii rămân și singur câteodată m-am săturat, singură cu lemnele singură zi de zi plâng deja nu mai pot.
Pavel CAZACU, avocat Promo-LEX: Avocații din stânga Nistrului nici nu pot fi numiți într-adevăr independenți pentru că oricum o anumită presiune asupra lor este si calitatea acestora suferă mai ales că observăm acest lucru din ne contestarea actelor de la aceste structuri pentru că în mod normal un avocat ar trebuie să depună maxim efort pentru a apăra la maxim garanțiile persoanelor.
Acasă pe Ruslan îl așteaptă trei copii minori, el fiind unicul membru care aducea un venit în familie. Răpirea lui i-a lăsat fără unica sursă de existență.
„Aceasta este fica mai mare, băiatul si fata mai mică, fata mai mică este copilul lui. Avem 8 ani de când suntem căsătoriți și aș dori cât mai repede să se întoarcă acasă, e tare greu… trei copii, e tare greu, mai aducea bani mai aduce una alta, lucra.”
Șansele ca el să se întoarcă acasă sunt tot mai mici cu fiecare zi în detenție, totuși implicare activă a autorităților de la Chișinău în eliberarea persoanelor aflate ilegal în detenție ar putea să schimbe situația.
„Fiecare instituție din stat are anumite pârghii, anumite canale că pot depune acest efort și este important ca acest efort să fie unitar pentru că de multe ori anterior am observat când noi la Chișinău nu am avut o opinie unitară sau o opinie in privința a astfel de dosare care vin din regiunea transnistreană și asta este o problemă și nu face decât să vină împotriva intereselor persoanelor care se confruntă cu astfel de abuzuri.”
În 2020, au fost răpite mai mult de 7 persoane în stânga Nistrului, acestea sunt doar cazuri care au fost făcute public. Cert este că Ruslan Lomaca a fost furat în ziua în care un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat de către instanța din Republica Moldova pentru 15 ani de închisoare. La fel, pentru răpire, despre acest caz am relatat în primul episod din Dosarul Răpirilor. În prezent, Ruslan împreună cu alți doi moldoveni răpiți în acest an încă se află în detenție ilegală.
„ZdS -Din august până acum nu ați vorbit niciodată?
Concubina -Nu, nici nu știm e viu el sau mort, ce e cu el, nimeni nimic nu spune, nimic…
Mama -Măcar aș vrea să văd cum e nimeni nu mă informează nu spune nimeni nimic.”
AUTOR: IRINA TABARANU
IMAGINE: VITALIE PALADE
PRODUCĂTOR: VITALIE GUȚU
Acest produs a fost realizat de A.O. Academia de Creație și Inovații Mediatice în cadrul proiectului „Zona de Securitate, în alertă 24/24”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a echipei zonadesecuritate.md și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.