Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (I)

Colaj Zona de Securitate / Radiourile din regiunea transnistreană controlate de Kremlin

Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (I)

Companiile din regiunea transnistreană cât și cele din Federația Rusă folosesc neautorizat canalele și frecvențele, resurse limitate, aflate în proprietatea publică a R. Moldova, căreia îi revine dreptul exclusiv de a reglementa utilizarea lor.

Acestea sunt folosite în mare parte pentru retransmiterea programelor radio și canalelor TV propagandistice ale Federației Ruse, dar și pentru difuzarea celor controlate de regimul separatist, care antagonizează R. Moldova, prezentând-o ca pe un dușman.

Deși legislația în domeniul audiovizualului interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, semnalul acestor programe, retransmise prin regiunea transnistreană, ajunge în casele oamenilor de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cel controlat de autoritățile constituționale. Mai mult, în unele cazuri, aceste programe interferează cu cele autorizate pe partea dreaptă a Nistrului, afectându-le activitatea. 

Astfel, în timp ce autoritățile de la Chișinău strâng din umeri și dau vina pe nerezolvarea conflictului transnistrean, propaganda rusă intră prin ușa din spate, subminând eforturile depuse pentru protejarea spațiului informațional al R. Moldova.

În timpul unei plimbări cu mașina prin satul Varnița din raionul Anenii Noi, surprindem cum pe frecvența 106,5 este difuzat un discurs care îndeamnă oamenii să se mobilizeze pentru război. 

„Voi puteți să vă supărați pe președinte, miniștri, să vă adresați la Dumnezeu, apropo nu cel mai bun lucru, dar nimeni nu îi va proteja pe apropiații voștri în locul vostru, de aceea pregătiți-vă pentru acest lucru (mobilizare, n.r.) în cel mai corespunzător mod. Pregătiți-vă în fiecare minut liber, pregătiți-vă din toate punctele de vedere: instruire în comunicații, dotare și echipament. Cum exact să te pregătești, noi colaborăm cu diferite proiecte. Cine vrea să treacă un curs de pregătire se referă în special la cei mobilizați acum vă vom ajuta în măsura posibilităților, îndemna vocea din radio.

Datele Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio (SNMFR) arată că programul difuzat pe această frecvență aparține Radioului Sputnik. Postul de radio este retransmis din Federația Rusă de compania Rubin. Radioul face parte din întreprinderea rusă de stat – Agenția internațională de știri Россия сегодня (Rossiya Segodnya, n.r.). Agenția, înființată la inițiativa lui Vladimir Putin și finanțată din bugetul statului rus, a fost inclusă în lista sancțiunilor internaționale în contextul invaziei ruse la scară largă în Ucraina, pentru implicarea sa în răspândirea dezinformării și propagandei rusești. În R. Moldova, imediat după declanșarea războiului în țara vecină, autoritățile constituționale au sistat activitatea „Radio Sputnik Moldova”, iar echipa sa redacțională a demisionat in corpore, precizând că nu doresc să fie implicați în răspândirea dezinformării și manipulării. Ulterior, directorului agenției de știri rusești Sputnik Moldova, Vitali Denisov, i-a fost interzis accesul în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani, pe motiv că „amenință securitatea informațională” a țării. Cu toate acestea, în regiunea transnistreană, radioul este retransmis prin intermediul a șase stații de radiodifuziune sonoră terestră, ceea ce permite ca, în prezent, Radio Sputnik să poată fi recepționat pe circa 15% din teritoriul din dreapta Nistrului.

„Cel care deține informația, deține lumea!”

Stația de radiocomunicații prin care este retransmis radioul rus face parte din așa numitului „Telecentrul Radiofonic Transnistrean”, cunoscut și ca Centrul Maiac, amplasat în localitatea cu același nume din raionul Grigoriopol.

„Cel care deține informația, deține lumea!”, așa începe un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Radioului, publicat pe pagina administrației separatiste a raionului, care descrie istoria și capacitățile stației considerate la începutul anilor ‘90 a fi printre cele mai puternice stații de radiocomunicații din Europa. Autoritățile constituționale au pierdut controlul asupra Centrul ca urmare a autoproclamării așa numitei Republici Moldovenești Nistrene și a declanșării războiului de pe Nistru din anul 1992. 

În 2007 însă, Centrul Maiac a ajuns în proprietatea întreprinderii ruse „Rețeaua Rusă de Televiziune și Radiodifuziune”, înființată de președintele rus Vladimir Putin în 2001 și subordonată Ministerului Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media al Federației Ruse.  Atunci, presa rusă scria că centrul ar fi fost cumpărat cu circa 3 milioane de dolari. Totodată, instituția rusă și-ar fi asumat datoriile stației și a investit fonduri considerabile în modernizarea echipamentelor centrului, se arată în articolului de pe pagina administrației separatiste a raionului Grigoriopol.

Respectiv, în prezent, stațiile centrului sunt folosite atât în scopuri militare de Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiune, așa cum declară surse din regiune și din cadrul structurilor de apărare a R. Moldova, cât și în scopuri de răspândire a propagandei, așa cum reiese din datele SNMFR.

Deși în aprilie 2022, două antene ale stației Maiac au fost doborâte în urma unor explozii, atât reprezentanții SNMFR, care monitorizează activitatea stației, cât și surse din regiune, au precizat pentru Zona de Securitate, că, de fapt, acestea erau nefuncționale până la momentul incidentului. De altfel, informațiile oferite de SNMFR confirmă că activitatea centrului nu a fost afectată, iar stațiile centrului continuă să difuzeze programele în regim normal.

Programele radio, difuzate prin Maiac, ajung pe întreg teritoriul R. Moldova

În prezent, datele SNMFR arată că patru posturi de radio difuzează programe prin intermediul Centrului Maiac, folosind unde medii. Așa numitul radio guvernamental din regiune – Радио 1 ПМР (Radio 1 PMR, n.r.), două canale publice rusești – Вести ФМ (Vesti FM, n.r.) și Радио России (Radio Rusiei, n.r.), dar și Radio TWR, un radio religios.

Radio 1 PMR este un radio public din regiune, care, de rând cu televiziune publică Первый Приднестровский (din rusă – Primul transnistrean) și agenția de știri Новости Приднестровья (din rusă – Știri din Transnistria), face parte din Compania de Stat de Televiziune și Radio din Transnistria. Instituția a fost creată în 1991 de către autoritățile separatiste de atunci, pentru a combate dezinformarea moldovenească. Fondatorul instituției, în numele statului este așa numitul președinte al regiunii, respectiv, programele TV și radio reflectă poziția autorităților separatiste. Din 2017, acestea fac parte de facto din holdingul media Sheriff, controlată de oligarhul Victor Gușan, așa cum a constatat Zona de Securitate într-o altă anchetă. Radioul este difuzat pe teritoriul regiunii de compania Rubin, în limitele așa zisei comenzi de stat pentru retransmiterea programelor de televiziune și radio pe teritoriul regiunii transnistrene. Directorul „Rubin” este Serghei Mitiș căruia în 2010, regimul separatist de atunci, în frunte cu Igor Smirnov, i-a acordat titlul onorific de „lucrător de onoare” a așa numitei republici rmn. 

Infografic Zona de Securitate/ Posturile radio retransmise din F. Rusă de către compania din regiunea transnistreană
Infografic Zona de Securitate/ Posturile radio retransmise din F. Rusă de către compania din regiunea transnistreană

Radioul Rusiei și Vesti FM sunt posturi de radio publice rusești, deținute și operate de Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune a întregii Rusii, recunoscută de președintele Vladimir Putin ca fiind o întreprindere strategică. Canalele deținute de aceasta oferă platformă pentru propagandiștii ruși ca Olga Skabeeva, Dmitri Kiselev, Vladimir Solovyov și alții care răspândesc propagandă și dezinformare. Astfel, începând cu 2022, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, compania este subiect al sancțiunilor internaționale. În prezent, instituția este condusă de propagandistul Oleg Dobrodeev, care, la fel, este inclus pe listele de sancțiuni. Radioul Rusiei este retransmis în regiune la fel de compania „Rubin”, în timp ce Vesti FM este difuzat de compania rusă direct.

În pofida eforturilor întreprinse de autorități în scopul protejării spațiului informațional al R. Moldova și a legislației din domeniul audiovizual care interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, toate aceste posturi de radio (Radio PMR, Radio Rusiei, Vești FM și Radio TWR) pot fi recepționate pe întreg teritoriul R. Moldova, în mod special în zonele rurale, așa cum arată datele oferite de SNMFR pentru Zona de Securitate din luna februarie 2024.

Totodată, în banda undelor ultrascurte, prin intermediul stațiilor Centru Maiac mai sunt difuzate programele radio Shanson și Inter FM, deținute de compania teleradio „Obiectiv”, care la rândul ei face parte din holdingul Sheriff, controlat de oligarhul Victor Gușan. Sub umbrela companiei se mai regăsesc radiourile Дорожное радио (Dorojnoe Radio, n.r.) și радио Дача (Radio Dachya, n.r.), dar și Телевидение свободного выбора(ТСВ) (din rusă – Televiziunea Alegerii Libere) – canalul comercial al holdingului Sheriff. Aria de acoperire a posturilor Shanson și Inter FM pe teritoriul din dreapta Nistrului este de circa 30%.

Infografic Zona de Securitate/ Radiourile controlate și retransmise de holdingul Sheriff prin compania Obiectiv
Infografic Zona de Securitate/ Radiourile controlate și retransmise de holdingul Sheriff prin compania Obiectiv

Datele SNMFR arată că același program radio Sputnik, retransmis de stația Maiac, interferează cu un radio autorizat să difuzeze pe frecvența 106,4.

Suprindem un caz similar în timp ce șofăm pe drumul M2 care trece pe lângă satul Peresecina din raionul Orhei. În timp ce ascultăm radioul, observăm cum, la un moment dat, pe frecvența 100.9, începe o luptă între două radiouri. Peste programul Kiss FM intervine programul neautorizat al Дорожное радио (Dorojnoe Radio, n.r), deși stația emițătoare a acestuia este amplasată la 88 km depărtare, în satul Vărăncău, Râbnița. Aceeași situație o surprindem și pe podul plutitor de la Molovata Nouă, raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate.

Kiss FM este un post de radio românesc, cu un program muzical, retransmis de la București, dar care are și ferestre de programe locale. Postul de radio este autorizat de pe teritoriul R. Moldova, unde activează de mai bine de 20 de ani. 

De cealaltă parte, Dorojnoe Radio este un post de radio rusesc, retransmis, în lipsa unei autorizații din partea autorităților constituționale, în totalitate din Federația Rusă de către compania teleradio „Obiectiv”. Programul radioului difuzează exclusiv în limba rusă și se rezumă la piese ale artiștilor ruși, muzică retro, știri rusești și reclame ale produselor ruse. 

Datele SNMFR arată că prin intermediul celor trei stații de radiodifuziune amplasate în zona de securitate (Rîbnița și Tighina) și pe teritoriul controlat de facto de autoritățile separatiste de la Tiraspol (Vărăncău), aria de acoperire a Dorojnoe Radio se extinde pe circa 17,44% din teritoriul din dreapta Nistrului.

Andrei Marcu, directorul stației Kiss FM, susține că problema este una veche și deși au semnalat-o reprezentanților Consiliului Audiovizualului (CA), aceasta a rămas nesoluționată.

„Ni s-a propus la un moment dat un pic să ne deplasăm pe frecvență”

SNMFR este instituția abilitată să asigure compatibilitatea electromagnetică a stațiilor de radiocomunicații care a documentat trei cazuri în care stațiile autorizate, amplasate pe teritoriul din dreapta Nistrului sunt interferate de către stațiile neautorizate din regiunea nistreană. De fapt, reprezentanții instituției admit că, în realitate, ar fi vorba de alte zeci de interferențe doar că acestea nu au fost localizate și măsurate.

Reprezentanții SNMFR explică că acestea au loc în cazurile în care frecvențele de lucru ale două sau mai multe stații de radiocomunicații corespund sau au un decalaj mic între ele, iar stațiile sunt amplasate la distanțe mici una de alta. Totodată, reprezentanții instituției precizează că în cazul stațiilor de radiodifuziune sonoră terestră, aceste interferențe pot duce la degradarea calității sunetului și la micșorarea zonei de deservire a stației.

Radio Chișinău este unul dintre radiourile care acum șase ani a semnalat Centrului Național pentru Frecvențelor Radio, reformat din 2017 în SNMFR, despre această problemă. Așa cum reiese din datele Serviciului, raza de acoperire a stației de radiodifuziune este și cea mai afectată dintre cele trei. Circa 17 km din raza medie de deservire a stației este afectată de interferența cu postul HIT FM din Tiraspol, care retransmite programul radioului privat, cu același nume, din Federația Rusă prin intermediul stațiilor de radiocomunicații din Tiraspol și Râbnița. Acesta este deținut de holdingul Русская Медиагруппа (din rusă – Grupul media rusesc), al cărui principalul beneficiar este Vladimir Kiselev, un controversat om de afaceri și producător muzical din Rusia, care susține războiul rus în Ucraina. Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a inițiat sancțiuni internaționale împotriva lui Kiselev din cauza participării sale la concerte de susținere a războiului din Hersonul pe atunci ocupat și la alte concerte de propagandă în sprijinul atacului asupra Ucrainei. În iunie 2023, el a instituit un premiu în bani pentru militarii și civilii care distrug tancurile oferite Ucrainei de țările occidentale, lucru despre care a anunțat Grupul media rusesc. 

Programul radioului lui Kiselev este retransmis în regiune, la fel, de compania „Rubin”. În prezent, programul radioului lui Kiselev poate fi recepționat de circa 6% din locuitorii din dreapta Nistrului.

Vladimir Kiselev, beneficiarul Grupul media rusesc, anunță, în cadrul unui eveniment privat al companiei, despre oferirea premiului bănesc pentru distrugerea tancurilor oferite Ucrainei de țările occidentale. Sursa: rmg.ru
Vladimir Kiselev, beneficiarul Grupul media rusesc, anunță, în cadrul unui eveniment privat al companiei, despre oferirea premiului bănesc pentru distrugerea tancurilor oferite Ucrainei de țările occidentale. Sursa: rmg.ru

Directorului tehnic al Radio Chișinău Andrei Mîțu relatează că drept răspuns la plângerea depusă în privința interferențelor cu postul de radio din regiune, autoritățile constituționale abilitate le-au sugerat să se deplaseze un pic frecvență.

„Nouă ni s-a propus la un moment dat un pic să ne deplasăm pe frecvență sau mai sus sau mai jos, ca să nu ne suprapunem cu ei. Noi totuși am considerat să rămânem pe 89.6, pentru că deja toți ascultătorii știu despre această frecvență. Ei ne-au explicat că nu pot interveni, pentru că, efectiv, zona nistreană nu se supune reglementărilor, explică Mîțu.

În prezent, pe teritoriul regiunii nistrene sunt difuzate 23 de programe radio, comparativ cu 61 de de posturi radio care activează pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Majoritatea dintre acestea sunt retransmise din Federația Rusă prin intermediul a trei companii din regiune „Obiectiv”, „Rubin” și „Telecentrul Radio Transnistrean (Centrul Maiac). Ariile de acoperire ale acestor posturilor radio variază între 1% și 100% din teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Agenții economici din regiunea nistreană nu dețin acte permisive pentru activitățile desfășurate

Legislația națională stipulează că o companie are dreptul să difuzeze sau să retransmită un post de radio sau de televiziune pe teritoriul R. Moldova doar în baza unei licenţe de emisie sau a unei autorizaţii de retransmisie oferite de Consiliul Audiovizualului (CA).

Liliana Vițu, președinta CA, a precizat că posturile din regiunea nistreană nu dețin licențe de emisie, respectiv nu sunt subiecți ai Codului serviciilor media audiovizuale și a monitorizărilor din partea instituției pe care o conduce.

Totodată, întrucât canalele şi frecvenţele radio sunt resurse limitate aflate în proprietatea publică a statului, iar reglementarea utilizării spectrului de frecvenţe este dreptul exclusiv al statului, compania care difuzează sau retransmite un post de radio/TV este obligată să dețină și o autorizație pentru folosirea acestora. Actul permisiv este eliberat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în baza licențelor emise de CA, dar și a avizul privind asignarea canalului sau a frecvenței radio, eliberat de SNMFR. La rândul lor, reprezentanții ANRCETI au declarat, pentru Zona de Securitate, că agenții economici din regiunea nistreană nu dețin acte permisive pentru activitățile desfășurate.

Deși Agenției îi mai revin competențele de a reglementa și supraveghea respectarea legislației în domeniu, reprezentanții instituției au precizat că acestea se rezumă doar la teritoriul din dreapta Nistrului, controlat de autoritățile constituționale.

Astfel, coordonarea/monitorizarea/supravegherea activităților agenților economici din Transnistria (regiunea nistreană, n.r.) care furnizează rețele și/sau servicii de comunicații electronice se realizează exclusiv prin intermediul Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea țării. Subiectele care sunt abordate în solicitarea Dvs, constituie obiectul agendelor ședințelor Comisiei Unificate de Control, se arată într-un răspuns oferit de reprezentanții Agenției.

În partea II a materialului, aflați cine controlează și cum este finanțată propaganda TV și radio din regiunea transnistreană, care ajunge și pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, dar și ce zic acestea.

Taxa pentru retransmiterea programelor TV și radio, compensată din contul gazului rusesc. Cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor (II)