colaj zds.md
Cum a relatat presa afiliată regimului de la Tiraspol primul scrutin al prezidențialelor
- Drepturile Omului Zona de securitate
- Vitalie Gutu
- 04/11/2020
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost mediatizat și de presa afiliată regimului separatist de la Tiraspol.
- Выборы в Молдове. Они состоялись накануне. Нашим гражданам запомнились провокациями. Весь вчерашний день приднестровцам, у которых есть гражданство Молдовы, мешали голосовать. Угрожали, оскорбляли, называли чужими. Ситуация в Зоне безопасности накалилась. (tv.pgtrk.ru)
- По мнению политолога Андрея Сафонова, выборы показали, Молдова продолжает свой дрейф в сторону ЕС и НАТО. (tsv.md)
- В соседней Молдове прошли выборы Президента, они признаны состоявшимися. А вот лидера определит второй тур. Дата намечена на 15-ое ноября. Для победы в первом туре нужно было набрать более 50% голосов. Сенсации не произошло. Как и предсказывали опросы, во второй тур прошли Игорь Додон и Майя Санду. (bendery.tv)
- Без права голоса. Гражданам Молдовы из Приднестровья указали на дверь (novostipmr.com)
Acestea ar fi doar câteva dintre titlurile acuzatoare la adresa Chișinăului și a oamenilor din dreapta Nistrului, date eronate și constatări nefondate. Așa a fost reflectată ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 de presa din regiunea separatistă.
Postul de televiziune Первый Приднестровский, considerat canalul tv “de stat”, își începe subiectul despre alegerile prezidențiale cu etichetări gen: provocări, amenințări, oamenii din stânga Nistrului, care au cetățenia Republicii Moldova, au fost împiedicați să-și exercite dreptul de vot și au fost jiginiți. Sau pentru Moldova – Transnistria este o țară străină.
TSV este un alt post de televiziune din stânga Nistrului, care a mediatizat ziua algerilor prezidențiale. Știrea rezidă din faptul că primul tur de scrutin arată că Republica Moldova își continuă direcția către Uniunea Europeană și NATO. Jurnaliștii postului TSV l-au contactat pe deputatul aşa-numitului Soviet Suprem de la Tiraspol, Andrei Safonov pentru a se expune vis-a-vis de ziua alegerilor din 1 noiembrie. De asemenea, Safonov a declarat pentru TSV că în urma primului scrutin prezidențial din Republica Moldova, Federația Rusă trebuie să atragă o atenție mult mai mare pentru a stabili relații intense și directe cu regiunea transnistreană ca un stat independent.
“Senzaționalul NU s-a produs” – așa prezintă materialul despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, postul de televiziune BENDERY.TV, din stânga Nistrului.
Iar portalul novostipmr.com își începe articolul cu un titlu tendențios: „Fără drept de vot. Cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului le-a fost arătată ușa”. Autorul materialului spune că ziua alegerilor prezidențiale a demonstrat că cei 30 de ani nu s-a produs nicio schimbare între cele două maluri ale Nistrului.
Fobia în lege: Cum încearcă regimul de la Tiraspol să „autorizeze” persecuțiile persoanelor LGBT+
- Redacția
- 16/06/2024
În luna decembrie a anului trecut, la două zile după Crăciun, presa din R. Moldova scria despre suicidul unei tinere
Mesajul informațional din stânga Nistrului tras la indigo cu cel promovat de media afiliată PSRM
În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, fluxul informațional venit din stânga Nistrului face parte din politica de propagandă și dezinformare care merge mână-n mână cu entitățile media controlate de PSRM la Chișinău și de candidatul Igor Dodon.
Petru Macovei, director executiv, Asociația Presei Independente
Este vorba de aceeași propagandă pro-socialistă. Cumva merg mână-n mână, pe același mesaj, că ar fi fost încălcate drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, care au venit să voteze, că au fost discriminați. Deci, este refrenul socialist. Mă miră faptul că așa-zișii jurnaliști din regiunea transnistreană nu scriu nimic despre faptul că locuitorii de acolo au fost folosiți în calitate de carne de tun. Au fost mituiți să facă ceva, că nu au fost informați, că au mers să voteze fără să cunoască pentru cine să voteze. Sunt niște lucruri elementare pentru orice jurnalist profesionist, care vrea să relateze realitate complex. Dacă vrei să faci propagandă scrii titluri de felul ăsta. Sunt convins că este vorba despre o politică de dezinformare concertată și merg în aceeași cheie în care dezinformează structurile media controlate de către Partidul Socialiștilor și de către candidatul Dodon.
Toate instituțiile media din stânga Nistrului au catalogat incidentele de la Varnița din data de 1 noiembrie drept provocare din partea Chișinăului, dar nu au pomenit nimic despre eventuale cazuri de corupre a alegătorilor din stânga Nistrului și transportarea organizată a votanților din regiunea transnistreană. Constatări făcute și de misiunea de observare “PROMO-LEX”.
Pavel Postică, director, misiunea de observare PROMO-LEX
Multe situații au fost atestate în preajma podului Râbnița – Rezina în care s-au observat că alegătorii din stânga Nistrului primeau în autombile aceleași echipament, mască, mănuși – semnale suspecte. Situația de transportare a alegătorilor, destul de multe, cu regret. Observatorii au raportat că foarte mulți alegători din regiunea transnistreană sunt aduși cu autobuzele până la podul de peste Nistru dintre orașele Râbnița, Rezina, după care din acele autobuze se transferă fie pe jos, fie cu autombile și se deplasează către secțiile de votare. Semnale de transportare organizată au fost atestate la secțiile de vot 37/37 din regiunea transnistreană – Rezina. Secțiile de votare 37/22, 37/23 regiunea transnistreană – Criuleni. Secția de votare 10/7 regiunea transnistreană, secția de votare 37/10 regiunea transnitreană – Varnița, Anenii Noi. Secțiile de votare 37/38, 37/39 regiunea transnsitreană – Rezina, cel puțin 12 unități de transport care transportau alegătorii, dintre care, cel puțin, sunt 2 microbuze cu o capacitate mai mare de 8 persoane. Secțiile de votare 37/20, 37/21 regiunea transnistreană – Criuleni, secția de votare 37/24, 37/25 regiunea transnistreană – Dubăsari, Cocieri. Sunt aduși organizat până la podul de la Cocieri, după care coboară și se deplasează la secțiile de votare. Caracteristic se utilizează automobile mici cu numere de înmatriculare în stânga Nistrului, dar și mașini cu numere de înmatriculare în Federația Rusă. Secția de votare 37/19 regiunea transnistreană – Căușeni, Fârlădeni.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la cele 42 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului au votat 14.700 de persoane. Regiunea transnistreană a oferit candidatului pro-rus, Igor Dodon – 74,25% dintre voturi. Pe locul doi în secțiile arondate celor din stânga Nistrului s-a clasat Maia Sandu cu