Cum a fost eliberat unicul colaborator al structurilor ilegale de la Tiraspol, condamnat de Chișinău pentru abuzuri grave. A fost un schimb?

Cum a fost eliberat unicul colaborator al structurilor ilegale de la Tiraspol, condamnat de Chișinău pentru abuzuri grave. A fost un schimb?

Unicul colaborator al structurilor ilegale de la Tiraspol, condamnat vreodată de Chișinău, a fost eliberat înainte de termen, de reprezentanții judiciari din Moldova. Este vorba de un fost milițian transnistrean, Andrei Samonii, care a primit, în 2020, o sentință de 15 ani de detenție, fiind găsit vinovat pe trei articole: violare de domiciliu, răpirea persoanei și tortură.

Anunțul despre eliberarea acestuia a fost făcut vineri, 7 aprilie, de către pretinsul minister de externe de la Tiraspol, la puțin timp după ce Biroul Politici de Reintegrare informa despre o altă eliberare, a cetățeanului Republicii Moldova, Adrian Glijin, care a fost răpit în 2020 de către structurile ilegale de forță de la Tiraspol și eliberat pe 7 aprilie 2023 fără motivare.

Aceste două anunțuri făcute în aceeași zi par să facă parte dintr-o înțelegere dintre cele două părți – un schimb neanunțat. Astfel, am decis să vedem care a fost traseul spre eliberare al lui Samonii în instanțele naționale pentru că, dacă în cazul lui Glijin, atât acuzațiile de condamnarea, cât și motivele de eliberarea sunt ținute în secret, milițianul transnistrean a făcut uz de mai multe instrumente legale pentru a ieși la libertate, inclusiv s-a plâns pe condiții inumane de detenție în Penitenciarele nr. 11 Bălți și și nr. 2 Lipcani, ce i-au redus considerabil din termen, dar a beneficiat și de prevederile Legii cu privire la amnistie.

Cine este Samonii

Andrei Samonii era în 2015 un simplu milițian în orașul Camenca, stânga Nistrului, care în noaptea de 8 spre 9 aprilie, a aceluiași an, alături de alți „milițieni” au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni, r. Florești (teritoriu controlat de autoritățile constituționale). Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri. Cei doi concubini au fost deținuți până la 12 aprilie 2015.

Cuplul a fost eliberat prin implicarea autorităților constituționale, însă nimeni nu a fost arestat direct după eliberare. Abia la 5 ani după răpire, în ianuarie 2020, autoritățile Republicii Moldova, au reușit să-l rețină pe Andrei Samonii, în timp ce acesta încerca să-și perfecteze actele moldovenești la Agenția Servicii Publice.

Cronologia judiciară

După reținerea din ianuarie 2020 a urmat un proces în prima instanță cu prezentarea probelor și interogarea victimelor, iar la 5 august 2020 Judecătoria Soroca (sediul Central), a emis un verdict de condamnare a acestuia de 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20.000 euro cu titlu de prejudiciu moral. A fost o premieră când un colaborator al structurilor separatiste era condamnat pentru faptele săvârșite în timpul exercitării unor acțiuni pretinse de serviciu.

Samonii a atacat decizia în instanță, iar la 11 octombrie 2022 Curtea de Apel Bălți a decis reducerea pedepsei de la 15 la 6 ani privațiune de libertate, iar Samonii a fost considerat vinovat doar pentru comiterea infracțiunii de răpire. Suplimentar, instanța de apel a decis achitarea condamnatului pentru actele de tortură pe motiv că, „fiind colaborator al așa-numitului comisariat de miliție, care nu este recunoscut de autoritățile legale ale Republicii Moldova, nu poate fi subiect al infracțiunii de tortură.”

  • Deși expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor, a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale. Suplimentar, cele două victime au fost nevoite să treacă și un curs de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, care a eliberat și o expertiză în acest sens, luată ca probă în cadrul dosarului penal.

Samonii în cele din urmă a scăpat și de infracțiunea de violare de domiciliu ce îi era incriminată inițial. Instanța l-a recunoscut vinovat, dar l-a eliberat de răspundere penală ca urmare a expirării termenului de prescripție.

Totodată, instanța de apel a redus suma prejudiciului moral inițial de la 20.000 euro, la 20.000 lei.

Această decizie a fost contestată de avocații Promo-LEX care au asistat victimele de la bun început, astfel a fost depus recurs împotriva Curții de Apel Bălți. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții Supreme de Justiție (CSJ). Următoarea ședință la CSJ va avea loc pe 26 aprilie 2023.

Între timp, Andrei Samonii a mai inițiat două proceduri judiciare paralele în scopul reducerii termenului de detenție. Astfel, la 31 ianuarie 2023, termenul pedepsei a fost redus cu 519 zile, ca urmare a constatării aflării în detenție în condiții inumane în Penitenciarele nr. 11 Bălți și nr. 2 Lipcani. Soluția a fost menținută prin decizia Curții de Apel Bălți din 03 aprilie 2023. (Decizia o găsiți aici.)

La 21 martie 2023, a mai fost pronunțată o decizie în favoarea sa, fiind aplicate prevederile Legii cu privire la amnistie, așa încât termenul pedepsei a fost redus cu o treime și anume cu 2 ani.(Decizia o găsiți aici.)

Astfel, prima reducere a fost în a doua instanță, minus 9 din 15 ani. Ulterior, pentru detenția în condiții inumane – minus încă un an și 5 luni. Ulterior, minus încă 2 ani prin amnistie.

Așa a ajuns Samonii de la 15 ani de detenție primiți în prima instanță să stea închis în total aproximativ 3 ani și 3 luni, fără să plătească prejudiciul moral stabilit și fără ca sentința să devină irevocabilă.

În timp ce Samonii a beneficiat de toate garanțiile unui proces echitabil: dreptul la un avocat ales, examinarea cauzei în ședințe publice, posibilitate efectivă de constestare, monitorizarea cauzei de către Misiunea OSCE în Moldova, Adrian Glijin a fost victima și abuzurilor procedurale: dosar secret și ședințe închise, lipsa accesului la materialele cauzei, inclusiv după condamnare, dar și limitări ale dreptului la întrevedere. Abia la un an de detenție, după mai multe eforturi ale familiei și ale Asociației Promo-LEX, care a inițiat campania „Arătați-l viu”, mama sa, Vera Glijin, a putut să aibă o întrevedere de aproximativ 60 de minute în Izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol. Întrevederea nu a fost una confidențială și nu a fost posibilă obținerea informațiilor complete și veridice despre starea de sănătate și învinuirile concrete care i-au fost înaintate.

Legătura dintre Glijin și Samonii

Patru persoane, printre care și Glijin au fost furate pe 7 octombrie 2020,  din fericire două dintre ele, un polițist, Andrei Amarfii,  și un angajat al Agenției Servicii Publice, au fost la scurt timp eliberate. Adrian Glijin, tatăl a trei copii, a fost deținut până pe 7 aprilie 2021, iar un alt bărbat continuă să fie ținut închis.

Într-un briefing de presă din 7 decembrie 2020, Pavel Voicu, Ministru de Interne în perioada 14.11.2019 – 06.08.2021, a confirmat că răpirile organizate atunci de structurile de forță din regiunea transnistreană s-au produs ca o răzbunare pentru condamnarea lui Samonii, deoarece în operațiunea de salvare a cuplului răpit în 2015 a participat inclusiv Amarfii. Aceste declarații confirmă o dată în plus ilegalitatea detenției a lui Adrian Glijin.

Asociația Promo-LEX care i-a asistat juridic, atât pe Glijin, cât și pe cuplul de la Vertiujeni, constată că, chiar dacă cauza Samonii se află pe rolul Curții Supreme de Justiție și chiar dacă victimele infracțiunilor nu au fost despăgubite, Andrei Samonii a fost eliberat din detenție.

„Eliberarea din detenție înainte de termen a unei persoane condamnată pentru răpire, învinuită de aplicarea torturii, în cumul cu neachitarea despăgubirilor dispuse de instanțele de judecată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul părților vătămate, nu reprezintă o măsură echitabilă, conform principiilor drepturilor omului. Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.”

Deși avocații Promo -LEX nu a făcut o legătură între cazul Glijin – Samonii, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea constată că Glijin a fost reținut de forțele regiunii transnistrene în octombrie 2020 și ulterior condamnat la 13 ani pentru „trădare de patrie”, în realitate pentru a fi schimbat pe Andrei Samonii.

Moral este greu să condamni acest troc, deoarece eliberarea unui ostatic cum era Glijin este o acțiune firească, umană și legală. Totuși nu doar cazul Samonii a constituit un precedent pentru regimul de la Tiraspol. În continuare, ei vor ști că răpirea oamenilor este un instrument eficient în negocieri cu autoritățile constituționale. Când se iau ostatici pentru a cere eliberarea deținuților condamnați, opțiuni sunt doar două. Fie respingi „târguiala” și atunci Adrian Glijin rămâne după gratii în stânga Nistrului fără altă vină, decât cea de a se fi născut în Moldova, în stânga Nistrului. Fie accepți, și atunci istoria se termină cu happy-end, până la următorul ostatic care va fi închis când băieții de la Tiraspol vor mai vrea ceva de la noi. Alegerea celui mai mic dintre rele este mereu o alegere proastă, în oricare scenariu. Dacă alegi un rău, fie el cât de mic, rezultatul va fi pe măsură. Cea mai bună alegere în cazul unor opțiuni proaste este generarea unor noi opțiuni – în reglementarea conflictului, în justiție, în politică, în energetică, în afaceri, etc.”, a scris acesta pe canalul de telegram al asociației pe care o conduce, I4P.

Cert este că, Tiraspol a vrut, indirect, prin anunțul făcut de aceștia ca să fie subînțeles existența unui schimb, deaorece Samonii din informațiile pe care le deținem a ajuns acasă în stânga Nistrului pe 6 aprilie, cu o zi înaintea lui Glijin, dar informația a venit de la Tiraspol imediat după anunțul făcut de Chișinău, pe 7 aprilie.

Un schimb neoficial de deținuți avut loc în premieră așa cum și o condamnare a unui colaborator al structurilor de forță a fost pentru prima oară în 2020. În închisorile din stânga Nistrului rămân să fie ilegal captivi alte zeci de cetățeni ai Republicii Moldova printre care Victor Pleșcanov, Ghenadii Kuzmiciov, (răpit cu ajutorul autorităților de la Chișinău), V. Dudnic, V. Pogorlețchi, S. Mantaluța, Mihail Petiș.