CUC: Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova nu sunt lăsați de Tiraspol să monitorizeze Zona de Securitate

CUC: Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova nu sunt lăsați de Tiraspol să monitorizeze Zona de Securitate

Ieri în orașul Bender, în cadrul unei reuniuni de lucru a  Comisiei Unificate de Control, au fost reluate discuțiile asupra situației în Zona de Securitate. Un nou raport săptămânal prezentat de Comandamentul Militar Întrunit a demonstrat menținerea posturilor instalate unilateral de Tiraspol începând cu 26 aprilie curent sub pretextul unui pretins pericol terorist.

Delegația Republicii Moldova anunță că și-a reiterat poziția privind caracterul ilegal și provocator al acțiunilor structurilor de forță transnistrene întreprinse fără decizia Comisiei Unificate de Control și a cerut retragerea necondiționată a posturilor din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care desfășoară atribuții de monitorizare a Zonei de Securitate, au sesizat Comisia despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene. Astfel, începând cu 11 iulie curent, echipele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova sunt „însoțite” forțat de exponenți ai structurilor subordonate Tiraspolului. Mai mult, „însoțitorii” transnistreni i-au refuzat echipei de monitorizare accesul în localitatea Grigoriopol,” se arată într-un comunicat al delegației Republicii Moldova.

Misiunea OSCE în Moldova a apreciat acțiunile structurilor de forță transnistrene drept încălcare gravă a principiului liberei circulații.

În știrea de la pretinsul post public din regiune despre ședința de ieri a CUC nu se spune nimic despre intimidările și restricționarile comunicate de OSCE, din contra, Tiraspolul „dă asigurări” că observatorii au monitorizat toate posturile ilegale instalate în Zona de Securitate.

  • Misiunea OSCE în Moldova activează în Zona de Securitate în conformitate cu Principiile de cooperare cu Comisia Unificată de Control, semnate la 10 decembrie 2004, având mandatul de a acorda Comisiei suportul necesar pentru realizarea obiectivului Acordului din 21 iulie 1992 privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„În cadrul ședinței, încercările de a găsi un consens pe problema posturilor ilegale au eșuat din cauza comportamentului distructiv și provocator al delegației transnistrene”, informează delegația Chișinăului în comisie.

Citește și: Codul „roșu” de amenințare teroristă vs libera circulație și regimul Zonei de Securitate