Cronologia primei săptămâni de criză energetică în regiunea transnistreană

Cronologia primei săptămâni de criză energetică în regiunea transnistreană

În prima săptămână de criză energetică în regiunea transnistreană, generată de sistarea livrărilor de gaze de către Gazprom, și-au încetat activitatea majoritatea întreprinderilor, criza afectând inclusiv pe cei care asigură securitatea alimentară, contrar declarațiilor anterioare ale autorităților autoproclamate de la Tiraspol.

Mii de oameni au rămas temporar fără serviciu, iar pe lângă asta – fără acces la gaze naturale și căldură. Totodată, intervalul deconectarilor de la energia electrică a crescut, treptat, de la o oră la 8 ore pe zi.

Între timp, așa-numitele autorități din regiune dau vina pe Chișinău pentru criză, iar pe 5 ianuarie, în perioada deconectărilor de energie, așa numiți funcționari ai administrației de la Tiraspol participau la un concert ținut de orchestra militară a forțelor paramilitare din regiune.

Miercuri – 1 ianuarie

Anul 2025 începe în regiunea transnistreană cu o criză pentru care așa numitele autorități din zona controlată de Rusia dau vina pe „factori externi”. Rămân fără căldură și apă caldă case de locuit, este întreruptă furnizarea căldurii în 130 școli și 150 de grădinițe, precum și în clădirile administrative. Sute de entități comerciale își opresc activitatea. Probleme cu încălzirea apar în spitale și policlinici.

Rămân fără acces la gaz și localitățile controlate de Chișinău – Varnița, Copanca, o parte din raionul Dubăsari, Fârlădeni și Hagimus.

Centrala de la Cuciurgan oprește livrările către malul drept al Nistrului și trece de la producerea electricității pe bază de gaze naturale la cea prin arderea cărbunilor, pentru care are însă rezerve limitate și pe care nu le va putea reînnoi, din moment ce acest tip de cărbune se găsește doar în Ucraina, la Donbasul acum ocupat de Rusia.

Joi – 2 ianuarie

Toate întreprinderile industriale și-au sistat activitatea, cu excepția celor din sectorul alimentar, potrivit așa numitelor autorități autoproclamate din regiune. Rămân fără gaz 122 de localități, iar fără căldură și apă caldă – 2.678 de obiecte, dintre care 1.565 sunt clădiri de apartamente.

Vineri – 3 ianuarie

Au loc primele întreruperi programate, din motiv că se consumă mai mult decât poate produce sistemul energetic. 1.500 de blocuri de locuințe sunt fără încălzire și apă caldă, aproape 72.000 de case private – fără gaz, iar 150 de centrale termice pe gaz au fost oprite.

Este anunțată sistarea activității Uzinei Metalurgică de la Râbnița, deși acesta avea un program redus de producție din noiembrie 2024 pe motiv că liniile de înaltă tensiune dintre Podolisk din Ucraina și Rîbnița din regiunea transnistreană nu mai sunt funcționale, fiind afectate de loviturile cu rachete ale Federației Ruse asupra Ucrainei. Aceste detalii nu sunt comunicate oamenilor din regiune, iar sistarea Uzinei este asociată doar cu stoparea livrării gazului după 1 ianuarie. Particularitățile producției la această întreprindere sunt de asemenea natură încât aceasta nu poate rămâne în repaus mai mult de două luni.

Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol adaugă că, în general, cu cât mai mult durează criza, cu atât mai greu va fi pentru întreprinderile din zonă să-și reia ulterior activitatea.

Sâmbătă – 4 ianuarie

Crește durata întreruperilor programate, în evantai, de energie electrică. Dacă pe 3 ianuarie, acestea au durat o oră, pe 4 – țin trei ore, în ziua următoare acestea vor fi de patru ore.

Întreruperile în evantai presupun deconectarea temporară a alimentării cu energie electrică pentru diferite zone sau cartiere, în mod succesiv, astfel încât impactul să fie distribuit echitabil între consumatori. Fiecare zonă este afectată pe rând, conform unui program prestabilit.

Duminică – 5 ianuarie

Continuă deconectările programate de energie electrică, iar locuitorii din regiune se plâng că acestea pot depăși intervalele anunțate inițial. Sistemul electric nu mai poate face față consumului ridicat, iar întreruperile programate sunt extinse neplanificat la alte localități.

Deși se anunța că va fi sistată activitatea tuturor întreprinderilor, cu excepția celor care asigură securitatea alimentară, canale de televiziune locale raportează și despre oprirea activității combinatului de pâine de la Rîbnița, care producea aproximativ două tone de pâine pe zi.

Între timp, la „Palatul Republicii” de la Tiraspol se țin două concerte consecutive, în intervalul deconectărilor de la energie,
susținute de orchestra militară a forțelor paramilitare din regiune. FOTO

Tot, duminică, Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a făcut mai multe clarificări în legătură cu acțiunile Guvernului Republicii Moldova de a interveni în criza din regiunea transnistreană. Au fost trei propuneri.

„Pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, noi am venit cu soluții concrete foarte viabile. Încă la ședința din 11 decembrie 2024 pe platforma Ministerului Energiei cu întreprinderile energetice, inclusiv întreprinderile de pe malul stâng al Nistrului, a fost propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe bursa BRM, ca alternativă în caz de oprire livrărilor de la Gazprom.

Suplimentar, la ședința pe platforma Ministerului Energiei din 20 decembrie 2024 cu întreprinderile energetice, inclusiv MGRES și Tiraspoltransgaz, a fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. Până astăzi nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare. Pe data de 2 ianuarie 2025 Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale.”

Acesta a declarat că pe 31 decembrie 2024 au fost testată cu succes ruta Trans-Balcanică și achiziția de pe bursa de gaze din Bulgaria. În aceeași zi pe 2 ianuarie 2025 Tiraspoltransgaz a refuzat această formă de cooperare.

Luni – 6 ianuarie

Vacanțele pentru elevi sunt prelungite până pe 20 ianuarie. Se anunță că, începând cu 7 ianuarie, vor avea loc întreruperi programate de energie electrică de două ori pe zi, a câte 4 ore fiecare, din motiv că energia produsă nu este suficientă pentru a acoperi consumul.

Localitățile din Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale, vor fi asigurate cu gaze naturale și energie electrică din dreapta Nistrului, urmare a unei decizii emise de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Compania Premier Energy urmează să creeze infrastructura necesară pentru a conecta la rețeaua sa localitățile Varnița și Copanca. Lucrările vor dura minim 10 zile pentru Copanca și minim 25 de zile pentru Varnița.

Pentru prima dată de la declanșarea crizei a reacționat și Ambasada Rusă în Republica Moldova. Misiunea a emis un comunicat de presă în care și-a exprimat „îngrijorarea” pentru „deteriorarea rapidă a situației de pe malul stâng din cauza lipsei gazului rusesc” și a tirajat o serie de declarații propagandistice despre încetarea livrărilor. La câteva ore, Ministerul de Externe (MAE) a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse.

În acest sens, și Biroul politici de reintegrare constată cu neliniște că prin acest comunicat are loc intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile.

„Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor.

Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte. (…)

(..) Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu ,,Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici ,,Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei ,,Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii.”

Biroul mai afirmă că responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate „jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.”

Misiunea diplomatică rusă a folosit în comunicatul de azi în limba română denumirea „Pridnestrovie” în loc de regiunea transnistreană sau Transnistria, astfel conformându-se retoricii Tiraspolului ce a interzis acest termen.

„Trebuie de înțeles că ignorarea intenționată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principala cauză a situației de criză din regiune. (..) Gazprom a fost privat de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, inclusiv către Pridnestrovie, începând cu 1 ianuarie 2025.(…) Sunt răspândite afirmații mincinoase și manipulatoare despre “abandonarea Tiraspolului de către Moscova”. Atacurile propagandistice au ca scop subminarea încrederii în Rusia a pridnestrovienilor.

Constatăm cu siguranță că situația de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv și Ucraina. Să nu aibă nimeni nicio îndoială: protejarea cetățenilor și compatrioților ruși este o prioritate absolută a politicii noastre externe.”

Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE.

7 ianuarie

Locuitorii din regiune rămân 8 ore fără energie electrică.

Combinatul de lactate din Tiraspol trece pe combustibil diesel, cazanul de rezervă fiind instalat în timpul crizei anterioare, notează canale de Telegram din regiune. În pofida costurilor mai ridicate, volumul de producție încă se păstrează, dar apar dificultăți în procesul de muncă, precum și la comercializarea produselor. Acestea erau livrate în grădinițe, școli și spitale, iar acum sunt vândute doar în magazine.

Puteți urmări evoluția crizei din regiune în timp real pe canalul de telegram al Zonei de Securitate