Cristina Lesnic spune de ce nu avut loc ședința 5+2 în 2020 și pericolul ca Moldova să cadă într-o capcană la următoarea întrunire

Cristina Lesnic spune de ce nu avut loc ședința 5+2 în 2020 și pericolul ca Moldova să cadă într-o capcană la următoarea întrunire

În 2020 în procesul de negocieri a conflictului transnistrean nu a avut loc nicio ședință în formatul 5+2, deși deja se anunța la începutul lunii octombrie despre o posibilă reuniune, aceasta însă nu a avut loc. Într-un interviu pentru Zona de Securitate, Cristina Lesnic, fost vicepremier pentru reintegrare în perioada martie – octombrie 2020, a declarat că sunt mai multe motive de ce a fost amânată.

„În primul rând, a avut loc schimbul de negociatori șefi, dacă facem o retrospectivă mai largă observăm că în anul 2020 a fost preluat de trei negociatori, iată motivul pentru care nu a avut loc această ședință. O altă cauză e  pandemie și lockdown-ului care a avut loc în statele UE având în vedere că Albania a deținut această președinție. Pe de altă parte știm foarte bine că nu s-a ajuns la un consens final pe agenda de negocieri, aceste subiecte fiind transferate probabil pentru anul 2021. Cel puțin vreau să vă spun cu toată responsabilitatea că Chișinăul a insistat ca pe agenda din 2020 care ne pregăteam pentru formatul 5+2 să existe subiect separat pe problema legată de drepturile omului.”

Lesnic a mai declarat că în urma situației din 2020  am revenit la ideea că subiectul drepturilor omului trebuie să revină pe agendă Formatului de negocieri 5+2. „Dacă se continua discuția, se programa o întâlnire în formatul 5+2, iar Chișinăul insista ca acest subiect să fie pe ordinea de zi.

Un alt aspect al discuțiilor în formatul dat este includerea pe agendă a discuțiilor despre securitate. 

„Pachetul Berlin + mai devreme sau mai târziu se va finaliza și atunci trebuie să avem o perspectivă foarte clară ce urmează, un nou pachet – deschiderea coșului trei care vom discuta despre subiecte de securitate sau discutăm despre alt pachet. Această perspectivă trebuie să fie foarte clară, eu foarte mult sper că indiferent cine va fi în poziția de viceprim-ministru pentru Reintegrare se va gândi la acest lucru în 2021, astfel încât Republica Moldova să nu nimerească într-o capcană care să fie pregătită la următoare ședință 5+2, ca acele rezultate care au fost obtinute de mine și predecesorii mei ca să includem pe agendă subiectul drepturilor omului  să fie menținut la următoarea ședință. Să nu discutăm interminabil, de pachete la pachete, dar să ne gândim și la subiecte de securitate din pachetul trei.”

 

  • Negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Interviul integral îl găsiți mai jos