Control comun pe segmentul transnistrean de frontieră. Autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au făcut anunțul

Control comun pe segmentul transnistrean de frontieră. Autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au făcut anunțul

Chișinăul își sporește controlul pe segmentul transnistrean de frontieră cu Ucraina la punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan”.

Astăzi, 13 octombrie, Guvernul de la Kiev a decis să redeschidă punctul feroviar de trecere a frontierei cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, în acest sens, prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, a semnat un ordin marți, 10 octombrie 2023.

Ulterior, printr-un comunicat de presă, Guvernul de la Chișinău a informat că pe acest segment, controlul postului va fi asigurat de autoritățile ambelor țări, în scopul fluidizării traficului de mărfuri.

Prim-ministrul Dorin Recean  și omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, au participat la ceremonia de semnare a acordului privind demararea controlului comun, în format de videoconferință.

„Este un pas important pentru a crește capacitatea de procesare la frontiera noastră comună. E un alt semn de solidaritate în care ajutăm oamenii de afaceri din Ucraina să tranziteze marfa prin țara noastră cu destinația România și țările Uniunii Europene. Vreau să mulțumesc echipelor care au lucrat la acest acord, o acțiune concretă prin care demonstrăm că putem ajuta țara vecină”, a menționat premierul Dorin Recean.

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană.

Protocolul privind controlul comun în punctul de trecere pentru trafic feroviar „Novosaviţkoe – Cuciurgan” a fost semnat la Palanca de către conducerea Serviciului Vamal și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră la întrevederea patrulaterală a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră moldo-ucrainene.

Anunțul despre demararea controlului comun pe segmentul transnistrean de frontieră aduce mai multă lumină asupra deciziei Tiraspolului de a asigura cu pază, înarmată în regim de 24/24, perimetrul de cale ferată între punctul Pervomaisc și satul Hagimus.

Amintim că, în cadrul ședinței săptămânale a Comisiei Unificate de Control (CUC) din 28 septembrie 2023, partea transnistreană a anunțat Chișinăul că, începând cu 25 septembrie, va asigura pază înarmată în regim de 24/24 pe perimetrul de cale ferată între punctul Pervomaisc și satul Hagimus. În acest sens, 12 colaboratori doar ai miliției transnistrene, echipați cu armă de serviciu, vor fi antrenați în asigurarea pazei, deși în perimetrul păzit de aceștia intră și o porțiune din Zona de Securitate.

CUC a fost atenționată asupra faptului că asemenea acțiuni unilaterale vin în contradicție cu documentele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și destabilizează situația în Zona de Securitate. Partea transnistreană însă își motivează decizia prin faptul că dreptul de a-și păzi infrastructura feroviară le aparține și că e o măsură menită să păstreze elementele acestea fără a fi furate sau deteriorate.

Vezi și: VIDEO. Patrimoniul feroviar de milioane, furat de regimul separatist și (re)legalizat de regimul Filat