Contingentul rus din Misiune de Pacificare era gata să intervină în posibilele provocării din Zona de Securitate. Fără acordul Chișinăului ar fi fost imposibil

Andrei Gorobtsov

Contingentul rus din Misiune de Pacificare era gata să intervină în posibilele provocării din Zona de Securitate. Fără acordul Chișinăului ar fi fost imposibil

În ziua alegerilor, duminică 11 iulie, agenția rusă de stat TASS anunța că militarii ruși din cadrul Misiunii Mixte de Menținere a Păcii de pe Nistru sunt pregătiți să intervină în posibilele provocării la alegerile din Moldova.

Asigurările au fost date de șeful delegației ruse în Comisia Unificată de Control, Andrei Gorobtsov, care a declarat că a condus instrucțiuni și a luat măsuri suplimentare de securitate pentru eventuale provocări la secțiile de votare situate în zona de securitate.

Cert este că instrucțiuni au fost desfășurare doar cu militarii ruși, deși Misiune de Pacificare este Mixtă, compusă atât din militari: moldoveni, ruși și reprezentanți ai Tiraspolului, dar și observatori ucraineni.

Zona de Securitate a discutat cu Gorobtsov pentru a înțelege de ce instruiți au fost doar militarii ruși dacă Misiunea de Pacificare este una comună. Acesta ne-a spus că el a propus tuturor părților să participe la instruire, însă aceștia nu au dat curs invitației, fapt negat de Delegația Republicii Moldova în Comisie, o astfel de propunere, privind instruiri comune nu a fost.

Orice implicare din partea pacificatorilor nu ar fi fost posibilă fără acordul tuturor părților din Comisie, fapt confirmat și de Gorobtsov, care este și co-președinte în CUC. 

„AG: Desigur, fără acordul părților niciuna din părți nu poate întreprinde nimic, de aceea ea și se numește Comisia Unificată, noi putem doar avea o poziție comună.

ZS: De ce dacă Comisia e comună, instruirile se fac separat?

AG: Instruirile separate e ceva normal pentru că fiecare parte trebuie să mențină la un nivel ridicat contingentul. Într-un cuvânt, soldații trebuie să se antreneze, nu contează cum, fiecare parte duce responsabilitate personală în Comisie, nu poate fi că o parte să nu se antreneze, toți periodic se antrenează. Poate în timpul apropiat și partea transnistreană va organiza sau moldovenii vor lua exemplu de la noi și tot vor petrece instruiri, că la ei s-au relaxat un pic toate aceste structuri, trebuie cumva să-i trezim să nu doarmă,” ne-a spus cu zâmbet șeful delegației ruse în CUC.

Ziua de 11 iulie a decurs în Zona de Securitate fără incidente majore, implicarea forțelor de securitate sau a pacificatorilor nu a fost necesară.