Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova, a decedat. „A demonstrat verticalitate și curaj, fiind intimidat de către militia separatistă”

Constantin Sucitu, directorul gimnaziului din Corjova, a decedat. „A demonstrat verticalitate și curaj, fiind intimidat de către militia separatistă”

Constantin Sucitu, director al gimnaziului cu predare în limba română din satul Corjova, raionul Dubăsari, a pierdut lupta cu Covid în această dimineață. Despre aceasta a anunțat fostul primar de Corjova, Valeriu Mițul.

 „Un adevărat patriot al neamului, care pe parcursul vieții și activității sale didactice a educat zeci de generații de elevi din stânga Nistrului în spiritul patriotismului și a dragostei de țară. Nu o data a demonstrat verticalitate si curaj, fiind intimidat de către militia separatistă.

Domnul Sucitu a fost printre primii profesori care a facilitat trecerea gimnaziului Corjova la limba romana și grafia latină. Exprim sincere condoleanțe familiei, apropiaților. Dumnezeu să-l odihneasca in pace”, a scris fostul primar de Corjova

Directorul Asociației Promo- LEX, Ion Manole, a  venit și el cu un mesaj după aflare anunțului tragic, „Constantin Sucitu a avut o contribuție aparte în procesul de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană 

„Anul acesta parcă ne ia prea mulți OAMENI extraordinari de lângă noi. Azi aflăm de o pierdere grea pentru sectorul educațional din Moldova cea a directorului Gimnaziului din Corjova, Dubăsari. Dl Director Constantin Sucitu a avut o contribuție aparte în procesul de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Regretăm dispariția acestuia și transmitem condoleanțe Familiei.”

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și Primăria din s. Corjova, „Constantin Sucitu un profesionist , un profesor remarcabil, care a îndrumat sute de discipoli.A reușit pe parcursul vieții sale să dețină mandate de consilier local și consilier raional, iar ca rezultat al muncii și activismului sau civic, a fost menționat cu Ordinul “Credință Patriei” de către Președintele Republicii Moldova, și cu Ordinul “Meritul pentru Invatamant” în grad de “Ofițer” de către Președintele României. Cea mai importantă calitate, însă, rămâne titlul sau de Om. Este un exemplu demn a unui om care și-a trăit viața cu sens și în plină intensitate intelectuală. Primăria Corjova aducem un omagiu amintirii D-lui Sucitu , păstrând cele mai calde amintiri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Aici puteți citi ultimul său interviu:„Constantin Sucitu: Vrem o țară modernă, cu fața spre Europa”