Congresul SUA a emis o rezoluție privind Moldova. Cere retragerea trupelor ruse

Congresul SUA a emis o rezoluție privind Moldova. Cere retragerea trupelor ruse

Statele Unite ale Amercii condamnă prezența ilegală a forțelor militare ruse în regiunea transnistreană și solicită ca tot personalul și echipamentele aparținând armatei ruse să fie retras de pe teritoriul suveran și integru al Republicii Moldova – se arată într-o rezoluție adoptată de Camera Reprezentanților din cadrul Congresului SUA.

Documentul relevă angajamentul Statelor Unite față de Republica Moldova în fața influenței maligne și a agresiunii militare ruse. La baza rezoluției a stat și faptul că Federația Rusă continuă să amenințe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei prin prezența sa navală în Marea Neagră și prin violarea spațiului aerian suveran al Republicii Moldova, precum și prin ocuparea continuă a regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

De asemenea, concluziile documentului s-au fundamentat și pe activitățile militare ale Rusiei în regiune care reprezintă o amenințare directă la adresa suveranității și integrității teritoriale a Moldovei, precum și pentru membrii vecini ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat pentru zonadesecuritate.md că decizia Congresului american ar fi o consecință a întâlnirii liderului de la Casa Albă, Joe Biden, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în Polonia, dar și a ultimelor declarații ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

foto: Maia Sandu și Joe Biden

ANATOL ȘALARU, fost ministru al Apărării 

„Decizia Congresului este foarte bună, foarte interesantă. Ne arată la toți, inclusiv Rusiei și cetățenilor Republicii Moldova, că Moldova este zona de interes a Occidentului. Este și o consecință a întâlnirii între Maia Sandu și Biden, în Polonia. Este o consecință a declarațiilor făcute de Zelenski, care consideră că Transnistria și Republica Moldova poate să prezinte un pericol mare pentru Ucraina în cazul în care există a destabiliza situația. Ați văzut că Maia Sandu a fost la București și toate țările din Uniunea Europeană ne sprijină inclusiv la B9, în Polonia a fost un punct și referitor la Republica Moldova și asta este foarte bine că vor sprijini din toate punctele de vedere: economic, financiar, ne vor da ă ajutoare pentru armata națională, dar, desigur, când niciun soldat străin, după o solutie pentru Republica Moldova.”

foto: Anatol Șalaru, fostul ministru al ApărăriiÎntrebat dacă până acum au mai existat asemenea rezoluții, fostul șef al Apărării a declarat că documente de acest gen au mai fost adoptate, inclusiv,  în 1991 sau 1992, când Congresul a făcut o declarație publică prin faptul că Republica Moldova are dreptul să se unească cu România. Pe parcursul acestor ani, Moldova a fost inclusă în declarația finală a actului NATO din Varșovia din 2016, dar și la Organizația Națiunilor Unite. Referindu-se la o eventuală poziție a Federației Ruse cu privire la această rezoluție a Camerei Reprezentanților din cadrul Congresul SUA, Șalaru consideră că Rusia nu are cum să reacționeze.

ANATOL ȘALARU, fost ministru al Apărării 

„Rușii și-au anulat decretul din 2012, care avea multe multe puncte și cuprindea multe probleme, multe linii directoare ale politicii externe și mulți sunt îngrijorați că în felul ăsta, de exemplu, Rusia ar putea recunoaște independența Transnistriei sau ar putea anexa Transnistria datorită cererii pe care a depus-o Transnistria mai demult ca să fie primită în componența Rusiei. Rusia ar putea acum, când Putin e strâns la colț ar putea reacționa în diferite feluri și mulți sunt îngrijorați de chestia asta, că acesta este previzibil. S-ar putea găsi orice pretext ca să atace Republica Moldova cu rachete că altă soluție nu are. Încearcă să destabilizeze aici situația, fiindcă are nevoie de un guvern marionetă și va acest lucru poate fi făcut prin mai multe căi: să finanțeze, să organizeze proteste masive și să trimită provocatori, diversiuniști. Rusia are în arsenalul ei foarte multe metode de stabilizare a situației într-o țară. Poate trimite cu acte false aici oameni să vină prin Armenia, prin Istanbul. Ați văzut că Serbia și Muntenegru, și alte țări din fosta Iugoslavie le dau ușor cetățenie rușilor?”

Fostul ministru al Apărării mai susține că rușii pot destabiliza ușor situația, iar în zona noatră, zona de aici, geopolitică, Moldova este veriga slabă. Situația din Republica Moldova din cauza crizei economice, energetice, din cauza inflației, a salariilor mici, ea poate fi inflamată foarte ușor.

 

Expertul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea, consideră rezoluția propusă spre adoptare în Congresul SUA un semnal politic important în sprijinul integrității și suveranității teritoriale a Republicii Moldova.

 

MIHAI MOGÂLDEA, expert IPRE

„Pentru Republica Moldova, rezoluția vine să susțină asistența acordată în contextul ultimului an de către SUA pentru consolidarea rezilienței țării noastre la amenințările externe, venite dinspre Federația Rusă. În același timp, rezoluția nu face trimitere la formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean, ceea ce înseamnă că și Statele Unite nu mai văd utilitatea acestui instrument atât la ora actuală, cât și în viitor. Mă aștept ca SUA să participe activ la actualul proces de reflecții pe marginea viitorului format de negocieri pentru reglementarea transnistreană, alcătuit din state și organizații democratice, libere și capabile să impulsioneze reintegrarea Republicii Moldova.”

De cealaltă parte, preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale”, Angela Grămadă susține că documentul adoptat de Camera Reprezentanților din cadrul Congresului SUA poate servi drept exemplu pentru alți parteneri ai Republicii Moldova să ia aceeași atitudine.

ANGELA GRĂMADĂ, experta Asociației „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale”:

„Referitor la însemnătatea documentului: este un document adoptat de o instituție a SUA, nu a unui mecanism sau for internațional. Deci, are anumite limite și în consecință trebuie tratat cu entuziasm, nu cu extaz. El poate fi un mesaj și pentru alți parteneri ai Republicii Moldova, de a lua aceeași atitudine și atunci susținerea politică se multiplică. Dacă adunăm toate pozițiile venite din partea partenerilor occidentali de a susține Moldova, de a-i oferi sprijinul necesar, atunci Moscova va fi condiționată să accepte coeziunea acestora.”

Între timp, în această după-amiază, ministerul rus de Externe a avertizat SUA, NATO și Kievul că orice atac asupra Transnistriei va fi considerat un atac asupra Rusiei.

„În legătură cu acumularea semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea graniței ucraineano-transnistreană după cum a înregistrat Ministerul Apărării al Federației Ruse, desfășurarea artileriei la punctele de tragere, precum și creșterea fără precedent a zborurilor de drone ale Forțelor Armate ale Ucrainei deasupra teritoriului Transnistriei, atenționăm Statele Unite, țările membre NATO și pupilele lor ucrainenesă nu facă următorii pași aventuroși”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului rus de Externe.

Ministerul Apărării de la Chișinău dezminte orice informație apărute în spațiul public, privind eventualele provocări ale Ucrainei în stânga Nistrului și informează că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Autoritățile susțin că nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Ministerul conlucrează cu toate celelalte autorități de securitate ale statului ca, împreună, să prevenim orice tentativă de destabilizare, să menținem pacea și stabilitatea în țară, astfel încât cetățenii noștri să fie în siguranță. Efectivul Armatei Naționale din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din Zona de Securitate activează în regim normal.

În context, și fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru a declarat pentru Zona de Securtiate că nu există pericolul unui război aici.

ANATOL ȘALARU, fost ministru al Apărării 

„A fost înregistrată o mișcare de militari, tehnică, în Ucraina, la frontieră cu Moldova, fiindcă ucrainenii sunt în stare de război și sunt îngrijorați că Putin ar putea să recurgă la orice provocare, poate să-și trimită armata să dea ordin, să meargă să atace Ucraina, pur și simplu pentru a crea un precedent și să acționeze mai dur împotriva Moldovei, dar nu va fi. Unii și astă noapte spuneau că uite Moldova o să atace Transnistria, că Maia Sandu dă ordin pentru armată. Astea fac parte din arsenalul psihologic al Rusiei și are menirea să bage frica, panica în oameni, că am înțeles că mulți și-au făcut bagajele și au plecat spre România că să tem să înceapă aici un război acum. Dar nu există pericolul unui război terestru cu Rusia și nici cu transnistrenii, fiindcă ei înțeleg că dacă în caz că se întâmplă ceva, vor fi luați din ambele părți și de ucraineni, și de ai noștri.”

***Precizăm că, anterior președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în fața plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova, a condamnat mobilizarea parțială anunțată în Rusia și a reiterat faptul că Republica Moldova pledează în continuare pentru pace. Șefa statului moldovean a mai subliniat că statutul de candidat pentru aderarea la UE oferă Republicii Moldova speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență la lumea liberă.