FOTO. Condamnat de regimul de la Tiraspol pentru drapelul ucrainean și nesupunere

FOTO. Condamnat de regimul de la Tiraspol pentru drapelul ucrainean și nesupunere

Victor Pleșcanov, locuitorul orașului Tiraspol ce a arborat drapelul ucrainean în luna martie, a fost condamnat pe 26 septembrie la 3 ani și două luni de privatiune de libertate. Sentința ilegală a fost pronunțată de așa-numita ”judecătorie a orașului Tiraspol” pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Ședința de judecată a fost una închisă, iar pedeapsă ce urmează s-o execute Victor e  în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. În prezent, Victor este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.

Asociația Promo-LEX, susține că, în ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete.

În acest context, Asociația Promo-LEX  SOLICITĂ REPETAT implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situația libertății de exprimare în regiunea transnistreană. „De asemenea, solicităm eforturi prompte pentru eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov, și aplicarea măsurilor de protecție în privința familiei acestuia.”

Drapelul afișat de Victor la balconul său din orașul Tiraspol în susținerea poporului ucrainean 

Cronologia persecutării

Din februarie până la anunțarea sentinței de condamnare, de 3 ani și două luni, acesta fost persecutat de MGB-ul transnistrean (structută analogică SIS-ului)  în cel puțin trei episoade. Inițial a fost documentat pentru că a atârnat steagul ucrainean pe balconul său. Miliția ar fi fost sesizată de unii vecini, iar conform pretinsei legislație transnistrene, dacă se arborează un steag străin, steagul transnistrean trebuie să fie lângă acesta, și nu mai puțin ca dimensiune. S-a întocmit un protocol pentru încălcare, dar fără urmări.

După întocmirea protocolului Victor declara că l-a întrebat pe ofițeul ce a venit la el acasă: „De ce voi susțineți Rusia, peste tot sunt arborate drapele rusești, eu nu susțin, deschis le spun, eu susțin Ucraina, consider Rusia agresoare.”

Momentul în care un milițian transnistrean întocmește protocolul pentru arborarea drapelului ucrainean // Foto făcută de Pleșcanov

Ulterior acestuia i s-au adus învinuri că în timp ce se afla în magazinul de țesături, de unde a cupărat material pentru a confecționa drapelul țării vecine, a spus cu voce tare că va atârna steagul pe balcon, iar cei din MGB-ul transnistrean „s-ar putea să facă pe ei.”

După apariția s-a în acel magazin, Victor și familia sa ar fi fost constant urmăriți, în pretinsul dosar au apărut imagini cum acesta a intrat în magazin, ulterior au apărut declarații ale unor martor și a vânzătorului din acel magazin pe care Victor l-ar fi numit cu cuvinte obscene. Toate aceste „probe” ar fi fost colectat de serviciul de securitate ilegal din regiune – MGB, deși inițial eravdoar un dosar de huliganim mărunt. 

Momentul în care Victor cu soția s-a intră în magazin/probă din dosar

Pe 5 aprilie, Pleșkanov a fost chemat la secția de poliție și a fost informat că împotriva lui a fost întocmit un proces verbal de infracțiune în temeiul articolului privind „huliganismul mărunt”, care implică până la 15 zile de arest. Acolo i-au arătat fotografia făcută de camera de luat vederi de la intrarea în magazinul de țesături. În cele din urmă, Pleșcanov a fost acuzat de „încălcarea ordinii publice și limbaj obscen” împotriva vânzătorului magazinului de țesături.

Drept urmare, Pleșcanov pe 10 iunie a fost condamnat la 5 zile de arest administrativ. Între timp judecătorul a schimbat componența infracțiunii: de la „înjurie” împotriva vânzătorului, la abuz „împotriva agenților de securitate a statului”.

La o zi după pronunțare sentinței la el acasă au venit cu percheziții. De această dată s-a dovedit că acțiunea dată a fost efectuată în cadrul unei anchete penale privind „apelurile publice la extremism” prin internet și mass-media.

În cele din urmă acesta fost condamnat pe fapte de extremism, un pretins articol din codul penal folosit pentru a-i reduce la tăcere pe persoanele incomode regimului. Textul sentinței nu a fost facut public.

Viktor Pleșcanov are 58 de ani și locuiește cu soția și fiul său la Tiraspol. Acesta a suferit în trecut mai multe intervenții medicale printre care eliminarea vezicii biliare și necesită o alimentație după un regim strict și acces la medicamente. În tot acest timp a fost deținut în subsolul izolatorului de detenție temporară a pretinsei Direcții a Ministerului de Afaceri Interne din Tiraspol.

Totodată soția activistului a avut o singură întrevedere cu Victor fiind în necunoaștere de starea de sănătate a acestuia la moment. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva ”sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

Anterior, Victor l-a susținut public în 2021 pe Mihail Ermurachi ce era învinuit de regim de trei infracțiuni: insultarea președintelui PMR – insultarea pacificatorilor ruși și instigarea la ură interetnică de rasă și religie pe teritoriu PMR. Aici puteți să vedeți istoria lui Ermurachi, și finalitatea acestui caz.

Atunci, Victor declara într-un interviu pentru Zona de Securitate că teritoriul pe care trăiește este  ocupat, dar e constrâns să se supună „ocupanților”, încă atunci bărbatul declara că în regiune viața omului nu costă nimic.

„Oamenii sunt speriați, ei și anterior erau speriați, dar acum viața a fost adusă la un grad de cinism și oamenii se tem să fie dați dispăruți într-o bună zi, spunând că au fost bolnavi sau pur și simplu să dispară. Aici nimic nu costă, să implici unele persoane cu trecut criminal și acea persoană să fie nenorocită pe viață sau să fie ucisă, aici nu lucrează nicio lege.,” ne-a mărturisit Victor în februarie 2021.

  • Cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost ”legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei ”Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”.

Zona de Securitate pregătește un material video amplu la acest subiect, urmați-ne pe rețelele noastre sociale, ne puteți susține de asemenea pe Patreon.