Clubul „Interdnestrcom”, afiliat holdingului „Sheriff” și echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană au devenit campionii Moldovei la minifotbal

Clubul „Interdnestrcom”, afiliat holdingului „Sheriff” și echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană au devenit campionii Moldovei la minifotbal

Duminică, 9 iunie, a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului. Echipa „Interdnestrcom” a câștigat Seria națională, iar echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană a devenit câștigătoarea Seriei A. La competiție au participat și echipele Uzinei Metalurgice de la Râbnița și cea a Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Inițial, noi am aflat informația despre această competiție de la așa-numitul „minister al apărării” din regiunea transnistreană. Am devenit curioși și am început să ne interesăm ce fel de turneu este acesta și cine a participat la el. Am contactat Federația de Futsal pentru comentarii. Vă spunem mai jos ce am aflat.

 

Ce e cu această competiție?

Analizând pagina de Facebook, ajungi la concluzia că turneu MF Series | Lions League 2023-24 este organizat de Federația Sportivă Națională de Minifotbal din Moldova și „Liga de Minifotbal” din regiunea transnistreană.

Turneul are loc anual în două etape: în prima fază, echipele joacă în ligile lor din Chișinău și Tiraspol, iar ulterior patru lideri din fiecare ligă (de la Chișinău și Tiraspol) joacă în playoff. În total sunt patru ligi: Seria Națională (sau de top), Seria A, Seria B și Seria C.

Anul acesta la competiție au participat 86 de echipe:

Malul drept al Nistrului: 56 de echipe din 12 localități (Seria Națională – 7 echipe, Seria A – 11, Seria B – 14 și C – 24), 

Malul stâng al Nistrului: 30 de echipe din 9 localități (Seria A – 8 echipe, Seria B – 8 echipe și Seria C – 14 echipe)

Meciurile din cadrul seriilor A și C s-au disputat la Chișinău, iar cele din cadrul Seriei Naționale și Seria B – la Tiraspol. Anul trecut s-a procedat exact invers.

Primele locuri în toate seriile au fost ocupate exclusiv de echipele din regiunea transnistreană.

Așadar, în acest an, Seria Națională a fost câștigată de „Interdnestrcom” – echipa companiei de comunicații cu aceeași denumire, afiliată grupului „Sheriff”. Același club va reprezenta Moldova în Liga Campionilor la Futsal. Apropo, anul trecut a câștigat turneul național tot „Interdnestrcom”.

Locul trei în aceeași serie i-a revenit echipei Uzinei Metalurgice de la Râbnița, care va participa la campionatul european la minifotbal.

Фото: Federația Sportivă Națională de Minifotbal din Moldova

Câștigătoare în Seria A a devenit echipa SKA Armeeț – este echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană. 

Locul trei în aceeași serie i-a revenit unei alte echipe tiraspolene “Grebenik”.

În Seria B a ieșit învingătoare echipa Call time din Tiraspol, iar locul trei a fost ocupat de o altă echipă din regiunea transnistreană – Imperia.

În Seria C de asemenea a devenit câștigătoare echipa Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Pe locul doi s-a clasat echipa Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Câștigătorii tuturor seriilor competiției (6 din Seria Națională și 4 din Seriile A, B și C) au primit premii bănești din partea federației.

Așadar, „Interdnestrcom” a primit consistenta sumă de 60 de mii de lei, Uzina Metalurgică de la Râbnița – 20 de mii de lei, iar echipa așa-numitei „armate transnistrene” – 18 mii de lei.

„Sportul este în afara politicii”

Am contactat Federația Moldovenească de Futsal pentru a obține informații suplimentare despre competiție, precum și despre participarea companiilor și structurilor de forță din regiunea transnistreană la acest eveniment sportiv.

„Orice echipă care se înscrie în competiție poate participa. Nu există restricții. Sportul este în afara politicii. Noi nu vrem să facem politică. Nu avem vreun criteriu politic pentru înscriere. Doar criteriul teritorial. Există zona de centru, de sud, de nord  și Tiraspol. Sunt regiuni care fac parte din Republica Moldova și pot participa la campionat. Nu este loc de politică în sport”, ne-a răspuns Federația de Futsal.

Ca exemplu ne-au fost invocate meciurile de socca și de fotbal care se dispută sub egida Federației Moldovenești de Fotbal și la care, de asemenea, participă echipe din regiunea transnistreană.

Despre participarea celor de la canalul „Primul” din regiunea transnistreană la meciul Socca Moldova am vorbit în acest video.

Iar despre „Sheriff” în aceste două materiale video (aici și aici).

În realitate, fotbalul nu poate fi în afara politicii. Acest subiect este discutat activ în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut imposibilă participarea sportivilor ruși la competițiile internaționale. În cazul Republicii Moldova, țara noastră este reprezentată la nivel internațional la meciurile de fotbal și futsal de echipe din Tiraspol, asociate oligarhului Viktor Gușan. El controlează cea mai mare parte a economiei regiunii transnistrene, precum și pe reprezentanții autorităților de facto. Majoritatea acestora au lucrat în trecut pentru companiile din holdingul „Sheriff”.

Organizația pentru drepturile omului „Promo-LEX” menționa recent că fotbalul nu poate fi în afara politicii din cauza încălcării sistematice și flagrante a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

„Holding-ul „Sheriff” nu administrează doar clubul de fotbal cu același nume, ci controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. Prin urmare, holdingul „Sheriff” poate fi tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului pe malul stâng al Nistrului: acte de discriminare împotriva grupurilor etnice sau lingvistice, restricții în ceea ce privește libertatea de exprimare și a libertății de mișcare, persecutarea activiștilor civici și politici etc. .

Ultimul incident care a avut loc în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. Pe 17 iulie 2023, în circumstanțe neclare, liderul opoziției din Tiraspol, Oleg Horjan, a fost ucis. Deși au mai avut loc decese în condiții suspecte în regiunea transnistreană, asasinarea celui mai important lider al opoziției locale este fără precedent”, a scris Promo-LEX anul trecut.

Conform legislației Republicii Moldova, așa-numitul „minister al apărării” din regiunea transnistreană este considerat „formațiune paramilitară” ilegală. Citiți mai multe despre crearea și funcționarea forțelor paramilitare în regiunea transnistreană în DEX.